foto

Danuše Klichová

  • nar. 22.8.1949 (67 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Danuše Klichová se narodila 22.8. 1949 v Brně. S divadlem se seznámila již v 15 letech a věnovala se mu i nadále. V Brně vystudovala Státní konzervatoř a úspěšně zvládla i studium na JAMU. Své první angažmá dostává na konci 60. let v Uherském Hradišti, přesněji ve Slováckém divadle, kde působila do roku 1975. Další zkušenosti nabírala např. v brněnském divadle Husa na provázku, kde strávila dvě sezóny, nebo také v ostravské Činohře Divadla Petra Bezruče.

Její filmová kariéra začal v roce 1968, kdy se objevila v ne příliš úspěšném dramatu o útěku válečného zločince. Jednalo se o film Václava Sklenáře MUŽ NA ÚTĚKU. Její další filmová role už byla pod vedením jednoho z mistrů československé kinematografie, pana Kachyni. Je to film z roku 1969 SMĚŠNÝ PÁN s vynikajícím Vladimírem Šméralem. V tom samém roce se také objevuje v neznámém hudebním TV filmu BLUDIŠTĚ MOCI. Ve filmu Otakara Fuky s názvem SVĚDECTVÍ MRTVÝCH OČÍCH z roku 1971, se opět střetává, a to v jedné z hlavních rolí, nejen s Vladimírem Šméralem, ale i s dalšími skvělými herci jako Jiří Adamíra, Josef Bek, či Valerie Kaplanová.

Po delší pauze jí režisér Fuka obsazuje opět do filmu detektivního žánru ZLATÉ RYBKY  z roku 1977. Ve stejném roce se také objevuje v třídílném seriálu Igora Ciela o světoznámém zakladateli mikrobiologie LOUIS PASTEUR. Se seriálovou tvorbou se setkala i o rok později, a to v seriálu Stanislava Strnada STŘÍBRNÁ PILA, na základě kterého poté dostala menší roli ve filmu BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE od stejného režiséra. Poslední dva filmy předlistopadové éry byly z prostředí studentek. První se jmenoval HON NA KOČKU režiséra Milana Muchny z roku 1979 a druhý ČEKÁNÍ NA PATRIKA z roku 1988 režiséra Petra Tučka.

První roky 90. let se nesou ve znamení divadla a seriálů a to kupodivu opět detektivních. Jednalo se o seriály DETEKTIV MARTIN TOMSA z roku 1994 ČETNICKÉ HUMORESKY z roku 1997 a HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO z roku 1998.Ve filmu se objevuje v roce 1999, konkrétně ve snímku Jaromila Jireše DVOJROLE. V roce 2000 dostává roli Hedviky ve filmu Milana Cieslara PRAMEN ŽIVOTA. Mezi její zatím poslední filmové počiny patří seriál Jana Schmidta STŘÍBRNÁ PARUKA  z roku 2001 a hudební komedie Petra Zelenky ROK ĎÁBLA z roku 2002. V současné době žije celkem v ústraní. Má dceru Martu Ondráčkovou, kterou lze vidět v pořadu SNÍDANĚ Z NOVOU a je také příležitostní herečka.

Tom "mchnk" .

Herecká filmografie

Filmy

2002 Rok ďábla
2000 Der Lebensborn - Pramen života
Dvojrole
1990 Ten můj tam má spolužáka (TV film)
1988 Čekání na Patrika
Píšťaličko, otloukej se (TV film)
1987 Za svědka půjde počítač (TV film)
1979 Hon na kočku
1978 Brácha za všechny peníze
1977 Louis Pasteur (TV film)
Zlaté rybky
1976 Tereza (TV film)
1971 Noc labutí (TV film)
Svědectví mrtvých očí
1969 Bludiště moci (TV film)
Směšný pán
1968 Muž na útěku
Natali (TV film)

TV seriály

2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Vdavky za všechny prachy (S02E03)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1983 Marťanský dopoledník (TV seriál)
Jaro (E03)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace