Reklama

Reklama

Magda Křížková-Šebestová

Magda Křížková-Šebestová

nar. 13.09.1955 (68 let)
Praha, Československo

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Zpívání je pro mne extatický zážitek.

Je tlumočnice, překladatelka, zpěvačka a příležitostná herečka drobných rolí.
Jako desetiletou ji slyšel zpívat nejmenovaný asistent režie a pozval ji na konkurz do pražského Semaforu, kde se tak líbila že si hned nechali. V Semaforu hrála v hrách: "Čarodějky nebo například v pásmu písniček "Ten pes je váš?."
Zpíval tyto písně : "Zpěváci toulaví", "Tulák", "Máme rádi zvířata" "Nový nájemník" "Hele, co jsem našla.". Vystupovala též v pražské Viole s Ondřejem Suchým v pořadech "Zvířátka, milenky, věci a sny" a "Walk over aneb Zpověď V+W."

Musela se dobře učit, tatínek z ní vydriloval jedničkářku. V dětských rolích vydržela do čtrnácti let a Jiří Suchý se s ní rozloučil. V té době se objevuje v Československé televizi, například v pořadu Vlaštovka a od ní je krůček k roli v seriálu Pan Tau.

Od konce 70. 20. století let vystupovala s písničkářskou dvojicí Jan Burian & Jiří Dědeček a Jan Vodňanský & Přemysl Rut. Její oblíbené písničky z té doby jsou:  "Co mám na srdci", "Loučení", "Oči", duet "Veselé vánoce", "Samota v expresu" a řada dalších. V Praze byli zakázaní a tak léta kočovali po vlastech českých a moravských ve voze trabant a přežili i vážnou dopravní nehodu. Mnoho písní z té doby bylo považováno za ztracené, protože jejich autoři a interpreti byli trpěni ale ne vydávaní.  V roce 2015 se stal malý muzikantský zázrak a na scéně se objevil Lubomír Houdek, který vlastnil mnoho nahrávek z doby kdy vystupovala s Dědečkem a Burianem a podařilo se vydat soubor 6 CD -"Burian & Dědeček: Na blankytném pozadí."

Po gymnáziu vystudovala tlumočnictví a překladatelství jazyky angličtina-ruština na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracovala v reklamní agentuře, tlumočila, učila angličtinu, 5 let byla zaměstnána v Rádiu Svobodná Evropa, byla ředitelkou divadelní a literární agentury AuraPont. Od 90. let spolupracovala s Kanceláří prezidenta republiky, kdy připravovala Václava Havla na vystoupení v anglickém jazyce. S Kanceláří Václava Havla spolupracuje dodnes. V posledních letech působí převážně v oblasti PR kulturních projektů, v současnosti spolupracuje s mezinárodním festivalem animovaných filmů AniFest, kde je tisková mluvčí. Věnuje se také dokumentárnímu filmu – působím v komorním občanském sdružení HAVE-a-LOOK, které se věnuje převážně orální historii, tj. natáčení a zpracování dokumentárních výpovědí o událostech posledních 20 let, a to převážně z okolí Václava Havla. 

Období v Semaforu považuje za velké štěstí, že se na podiu střídala  s takovými kumštýři jako jsou: Jiří Suchý, Jiří Šlitr, Eva Olmerová, Jiří Grossmann, Miluška Voborníková, Naďa Urbánková, Evžen Jegorov, či inspicient Vláďa Hrabánek .

V roce 1967 vystupovala Paříž, ve hře" Benefice" společně s malou francouzkou Monikou Jimini z populárního tria zpívajících trojčat Les Jiminis.

Ráda vzpomíná na celoroční natáčení 2. série Pana Tau, a to hlavně kvůli Vladimíru Menšíkovi a jeho úžasné rodině, s Martinou Menšíkovou ji pojí přátelství dodnes. 
Kromě hrstky filmů v kterých se objevila jen v drobných vedlejších rolích, zmiňuje také o americko-českém snímku" Praha-má láska" se sedmdesátých 20. století,  po kterém se ale slehla zem.

K  filmu se stejně jako prakticky ke každé práci dostala přes Semafor nebo přes angličtinu, kterou učila.  Učila angličtinu Zdeňka Svěráka i jeho syna Jana. Ondru Vetchého, pro film Tmavomodrý svět (2001). K jejím žákům patřil i Václav Havel - učila ho výslovnost a přednes projevů v angličtině. "Klepala se mi kolena když jsem mu byla představena." Pan prezident se na mě podíval a zaráčkoval: "Jé na vás já jsem chodil do Semaforu."

Je rozvedená, cévní chirurg MUDr. Pavel Šebesta je otec syna Adama (1982) a dcery Anny (1989). Adam dostudoval Fakultu sociálních věd a hrál v punkové kapele "Řekla ne“.  Anna studovala výtvarné umění v Londýně.  Magda má taky velmi blízko ke svému bratrovi a celé jeho rodině.  Bydlí v bytě na Ořechovce s malou zahrádkou a krytou terasou, který ji přenechali rodiče. Tuto lokální idylku s ní sdílel přítel Marek Brodský a kočky.

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

sator

sator (hodnocení, recenze)

Magda Křížková byla jedna z dětských hvězd divadla Semaforu. Od svých deseti vystupovala spolu s Jiřím Suchým ve hře Benefice. Ačkoliv na gramofonových deskách ji slyšet moc nebylo (Nový nájemník, Dějiny rodu), nazpívala některé písničky pro televizní klipy (V opeře, Malé kotě) a záznam hry Benefice s ní vyšel i na CD firmy And The End Record. V Semaforu hrála také v Čarodějkách nebo v pásmu písniček Ten pes je váš?.

Jako herečka se objevila také ve filmu Nevěsta a mnohem později v Suchého Královně bublin (1999). Hrála ale také menší role ve filmech Vesničko má středisková, S tebou mě baví svět, Nejistá sezóna nebo v Koljovi.

Magda Křížková se provdala a používá dnes příjmení Šebestová.

 



Zdroj: osobnosti,cz  uživatelka Semafor

Na začástku byl Semafor.

       Zahrála si ve Vesničce mé střediskové, Koljovi četla "skazku po telefonu", někdejší dětská hvězda Semaforu Marta Šebestová - Křížková (54).

        Cestou autobusem do Špindlerova Mlýna si jako desetiletá zpívala tak hezky, že ji spolucestující asistent režie, pozval na konkurz do pražského Semaforu. Uspěla. "Cítila jsem se tam absolutně přirozeně, byl to pro mě druhý domov. Vedle zkoušek jsem stíhala na ulici hrát vybíjenou, o klasické dětství jsem nepřišla," vzpomíná Magda.
          Musela se dobře učit, tatínek ji maximálně prominul občas dvojku. "V dětských rolích jsem vydržela čtyři roky, pak jsem ale přes prázdniny vyrostla a Jiří Suchý nade mnou spráskl ruce: "Buchta, tohle mám za všechno, co jsem pro tebe udělal?!"

            Objevovala se v televizní Vlaštovce, v maturitním ročníku natáčela seriál Pan Tau. " Před kamerou jsem tajtrlíovala i o svatém týdnu. Na natáčení s Vladimírem Menšíkem vzpomínám jako na rok velikého dobrodružství.Co ten měl historek! Nepamatuji si, že bych některou vyslechla dvakrát. ořád chrlil nové a nové.V té době byl už nemocný, bál se jezdit na injekce sám, tak jsem mu v autě často dělala společnost. Moc jsem si toho považovala."

              K dalším filmům se stejně jako prakticky ke kždé své práci Magda dostala přes Semafor nebo přes angličtinu, kterou učila.Při natáčení Vesničky mé střediskové se seznámila se Zdeňkem Svěrákem, který ji pak angažoval do Nejisté sezony. "Učila Jsem angličtinu Zdeňka i jeho Honzu. Ten ke mně později poslal Ondru Vetchého, když pro Tmavomodrý svět potřeboval mluvit britskou angličtinou." K jejím žákům patřil i Václav Havel - učila ho výslovnost a přednes projevů v angličtině. "Klepala se mi kolena když jsem byla představena. Pan prezident se na mě podíval:"Jé na vás já jsem chodil do Semaforu na Benefici!"

           Jazyky se Magdě hodily v Rádiu Svobodná Evropa, herecká zkušenost při prezentaci projektů během práce v reklamní agentuře.

            Její bývalý manžel je výborný cévní chirurg, má s ním dvě děti. "Adama jsme jako teenagera nemilosrdně poslali ke strýci do Ameriky a pak hned na roční výměnnýpobyt. Dnes je mu sedmadvacet a stutuje politologii v Praze a Berlíně. Aničce je dvacet. Chodila do Britské mezinárodní školy, pak se dostala na výtvarnou akademii v Nizozemsku. Jenomže se zamilovala, takže teď studuje v Londýně. Jako matka jsem toho času opuštěná, ale pyšná. Věřím, že kosmopolitn í žití mladých lidí, kteří mají sice svou kotvu, ale svět vnímají jako širší přátelskýdomov kde se baví ale hlavně učí ,jinakosti, je lék na omezenost, aroganci a nevšímavost," zamýšlí se.

- Jako desetiletá začala vystupoval v představení Benefice Divadla Semafor. Její nejslavnější písničky jsou duety s Jiřím Suchým Toulaví zpěváci a a obloze tetelej se mráčky.

- Spolupracovala s písničkáři Janem Burianem a Jiřím Dědečkem, poté s Janem Vodňanským a Přemyslem Rutem.

- Hrála ve filmech Nevěsta, Vesničko má středisková, Černá punčocha, nejistá sezona a Kolja.

- Vystudovala flumočnictví a překladatelství na FF UK v Praze. Učila angličtinu, překládala, pracoval v Rádiu Svobodná Evropa, působila jako ředitelka divadelní agentury Aurapont. V současné době pracuje jako tisková mluvčí Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest.

-Je rozvedená, žije s výtvarníkem, muzikantem a hercem Markem Brodským.

 

Zdroj: Časopis Květy
autorka:Blanka Kubíková
foto: Jiří Janoušek

 Každou roli jsem bral jako poslední

           Marek Brodský nikdy nechtěl hrát, aby jako syn slavného otce nebyl podezírán z protekce. Oklikou se stejně před kameru dostal. Pak na 16 let zmizel, teď se objevil ve snímku Bastardi 3.

           Na rozdíl od mladší nevlastní sestry Terezy nehrál od dětství, chtěl být výtvarníkem. Než šel studovat animovaný film na FAMU, pracoval jako televizní kulisák.

Před tátou jsem šumloval.

        "Jednou mi volala kamarád, že režisér Vladimír Drha hledá hlavního představitele do filmu Dneska přijde nový kluk. Zkusil třista adeptů, pak si vybral mě na základě jednoho setkání v hospodě. Marně jsem doma říkal, že kdybych měl přejít před kamerou, omdlím. Za týden jsem točil." vzpomíná Marek na rok 1981. "Tenhle i každej další film jsem bral jako poslední. Profese animátora, kterou jsem dělal, jsem bral jako ideální herectví pro plaché. Rozhýbáte panáka, dáte mu nějaký charakter a on to odehraje za vás. To mě bavilo."

 S tatínkem Vlastimilem Brodským se potkal ve svém nejznámějším filmu Rozpuštěný a vypuštěný, když mu coby policejní praktikant Hlaváček cpal hadičky s vodou do bot." Divil se proč svoje repliky šumluju do kouta. Abys neslyšel, jak hraju blbě," odpověděl jsem."

Natáčení, které ho zasáhlo, zažil v roce 1995 s Radimem Špačkem. "Snímek Mladí muži poznávají svět jsme točili v Sarajevu, které jsme pár let předtím obdivovali coby pořadatele olympijským her, a teď jsme byli v rozbombardovaném městě, kde každá rodina měla někoho mrtvého."

Muzikant, malíř a opět herec

        V kapele Nahoru po schodišti dolů band, kterou založil v roce 1983, byl bubeníkem a textařem. "Hráli jsme, co jsme chtěli, bez kompromisů, takže jsme se smířili s tím, že nebudeme moc známí. K našemu úd ivu jsme se v devadesátých letech chytli, dostávali jsme na festivalech výborné časy. Jenže každý měl nějakou práci a neprofesionalizovali jsme se."Po 25 letech byl přesvědčen, že se kapela vyčerpala a tak ji na křtu CD Mokrý prádlo  rozpustil. "Kluci pod změněným názvem hrají dál. Já sebezáchovně předstíral, že žádnej bigbít neexistuje, dneska už bych si zahrál, ale s nějakou malou partičkou."

       Když v 90. letech ubývala pro animátory práce, sebral odvahu a vsadil na malbu."Taky dělám grafiku s kamarádem Robertem Geislerem. Někdy se daří dobře, jindy jsou nervy, jestli bude na složenky." K návratu před kameru ho přesvědčila herečka Martina Menšíková. "Říkala, že v Bastardech 3 budeme přísedící u soudu. Nemluvící." Divil se, proč režisér Tomá Magnusek, který všechno platí ze svého, nenajal nějaké komparsisty. Prý měl rád staré herce, co už nežijí, tak  si vymyslel fór, že do soudní síně posadí jejich děti:Rudolfa Hrušínského, Martinu a Marka. Na otázku, zda by ho nelákal další film, se Marek s úsměvem chlubí, že s Robertem Geislerem a Kryštofem Hanzlíkem napsali scénář pro road movie o dvou padesátiletých looserech. "Jedna figura je malíř, který už pět let neprodal obraz, kalí, vypnou mu elektřinu.......Sháníme producenta, tak uvidíme."

Marek Brodský

- syn herce Vlastimila Brodského a tenistky a teoretičky tance Bíby Brodské,

- byl třikrát ženatý, z druhého manželství má dceru Barboru. "A tři měsíce jsem dědečkem vnuka Alberta. Nevím jestli mi už to úplně došlo."

- žije s překladatelkou a učitelkou anglištiny Magdou Šebestovou(Křížkovou) kdysi dětskou  zpěvačkou Semaforu.

Herečka

Filmy
1999

Královna bublin

1996

Kolja

1990

Tvrdý chleba (TV film)

1987

Nejistá sezóna

1986

Černá punčocha

1985

Vesničko má středisková

1982

S tebou mě baví svět

1981

Důkaz (TV film)

1970

Nevěsta

Reklama

Reklama

1965

Poslední opona (TV film)

Seriály
1975

Pan Tau

 

Pan Tau odchází (S03E13)

 

Pan Tau a zlatý kufr (S03E12)

 

Pan Tau a Aladinova lampa (S03E11)

  více epizod (9)
1972

Mischmasch

Dokumentární
2022

Burian vs. Dědeček (TV film)

2016

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Chantal Poullain (S12E11)

 

13. komnata Venduly Svobodové Pizingerové (S12E09)

2014

Legenda "Bíba" Brodská (TV film)

2013

Diagnóza Brodský (TV film)

Hudební videoklipy
1966

Jiří Suchý, Magda Křížková: Toulaví zpěváci

Divadelní záznam
1965

Benefice S + Š

Host

Scenáristka

Dokumentární
2014

Legenda "Bíba" Brodská (TV film)

Reklama

Reklama