foto

Dustin Hoffman

  • nar. 8.8.1937 (79 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Studoval klasickou a jazzovou hudbu, jelikož se chtěl stát klavírním virtuosem. Brzy však přehodnotil své ambice a rozhodl se pro herectví. Z Los Angeles se vydal do New Yorku. Až na pátý pokus byl přijat Lee Strasbergem do slavného hereckého učiliště Actors Studia. Mezitím si vydělával jako prodavač hraček, ošetřovatel v psychiatrickém ústavu, číšník, umývač nádobí, písař, vrátný a barový pianista. Bydlel u svého velkého kamaráda Gena Hackmana, s kterým velmi obdivovali Marlona Branda. Divadelní hry Kuchař pro pana generála, Čekání na Godota a Cesta pátého koně mu otevřeli cestu k filmu.

Debutoval v roce 1967 komedií ABSOLVENT, kde hrál citově nezkušeného studenta Benjamina Braddocka /nominace na Oskara 1968/ . Tuberkolózní ztroskotaný podvodníček Enrico Rizzo žijící v bídě v New Yorku ve filmu PŮLNOČNÍ KOVBOJ /nominace na Oskara 1970/ . Stodvacetiletý Jack Crabb vyprávějící reportérovi svůj životní příběh, který prožíval střídavě mezi Indiány a mezi bělochy ve westernové fresce MALÝ VELKÝ MUŽ. David Sumner, donucen okolnostmi brutálně bránit svůj dům ve filmu Sama Peckinpaha STRAŠÁCI. Galejník Louis Dega, který díky svému bohatství ma o něco lepší podmínky než ostatní vězni, ve filmu MOTÝLEK podle autobiografické knihy Henryho Charriera. Provokativní a požitkářský kabaretiér Lenny Bruce v životopisném filmu LENNY /nominace na Oskara 1975/ .Rok 1976 přinesl dva další velmi úspěšné filmy. Reportér Carl Bernstein, který odhalil a zveřejnil zákulisí aféry Watergate ve filmu podle skutečné události VŠICHNI PREZIDENTOVI MUŽI a student Thomas Babington, jenž netuší, kým je jeho bratr, což ho uvrhne do smrtelného nebezpečí ve fimu MARATÓNEC.

Hoffmanovy rodinné i pracovní problémy pomohl překonat přepis bestselleru KRAMEROVÁ VERSUS KRAMER /Oskar 1980/ , když hrál Teda Kramera, čestného otce jenž se svou manželkou bojuje o výchovu syna. Hoffman si dal na tři roky hereckou pauzu, aby se poté k filmu fenomenálně vrátil jako Michael Dorsey, který se až v dámském převleku jako Dorothy Michaels dokáže prosadit v showbusinnesu v komedii TOOTSIE /nominace na Oskara 1983/ .Televizní verze hry Arthura Millera SMRT OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO vynesla Hoffmanovi Zlatý glóbus za ztvárnění přepracovaného Willyho Lomana, jejíž postavou slavil veliký úspěch i na divadle, kam se Hoffman často a rád vrací.Dustin Hoffman má dosti často rozdílné názory než režiséři, takže se s nimi dostává do konfliktů, takovýto rozpor protáhl přípravu a natáčení filmu RAIN MAN /Oskar 1989/ , to se ale ukázalo jako velmi prospěšné, jelikož tento film získal mnohá významná ocenění a Hoffmanova kreace autisty Raymonda Babbitta, který by rád pokračoval svým životem, přestože zdědil několik milionů.Filmový producent manipulující veřejnost, aby zatajil prezidentovu aféru v komedii VRTĚTI PSEM /nominace na Oskara 1998/.

Při jméně Dustin Hoffman se člověku vybaví nevysocí, zakomplexovaní, nemocní, blázniví a slabí hrdinové bojující po svém proti nespravedlnostem. Dustin Hoffman je známý svou pečlivou přípravou na role, jež bude hrát.

Travis "Taxikář" Bickle

Herecká filmografie

2017 Yeh Din Ka Kissa
2016 Kung Fu Panda: Secrets of the Scroll
Kung Fu Panda 3
Medici: Masters of Florence (TV seriál)
2015 Roald Dahl's Esio Trot (TV film)
The Program: Pád legendy
2014 Šéf
The Cobbler
Životní šance
2011 Kung Fu Panda: Secrets of the Masters
Kung Fu Panda 2
Luck (TV seriál)
2010 Barneyho ženy
Fotři jsou lotři
Kung Fu Panda slaví svátky (TV film)
2008 Kung Fu Panda
Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five
Poslední čas na lásku
Příběh o Zoufálkovi
2007 Říše hraček
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Horší to už nebude
Parfém: Příběh vraha
Prázdniny
2005 Rychlý Stripes
Ztracené město
2004 Hledání Země - Nezemě
Jeho fotr, to je lotr!
Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod
Mám rád Huckabees
2003 Chladnokrevně
Porota
2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
Půlnoční míle
2001 Tuesday
1999 Johanka z Arku
1998 Koule
30 Years of Billy Connolly (TV seriál)
1997 Město šílenců
Vrtěti psem
1996 Jak ukrást bizona
Spáči
1995 Smrtící epidemie
1992 Hrdina proti své vůli
1991 Billy Bathgate
Hook
Wish for Wings That Work, A (TV film)
1990 Dick Tracy
1989 Rodinný podnik
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Rain Man
1987 Ishtar
1985 Smrt obchodního cestujícího (TV film)
1982 Tootsie
1979 Agatha
Kramerová versus Kramer
1978 Na svobodě
1976 Maratónec
Všichni prezidentovi muži
1974 Lenny
1973 Motýlek
1972 Alfréde, Alfréde!
1971 Kdo je Harry Kellermann a proč o mně říká ty strašné věci?
Point, The (TV film)
Strašáci
1970 Malý velký muž
1969 John a Mary
Půlnoční kovboj
Sunday Father
1968 Madiganovy miliony
1967 Absolvent
The Tiger Makes Out
1966 Journey of the Fifth Horse, The (TV film)
Star Wagon, The (TV film)
1961 The Defenders (TV seriál)

Dokumentární

2015 Warren Beatty, une obsession hollywoodienne (TV film) - a.z.
2014 I Am Steve McQueen - a.z.
2010 Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa
2008 Michael Ballhaus - Eine Reise durch mein Leben (TV film)
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2006 Ban the Sadist Videos!: Part 2
Celebrating Schlesinger
2005 Happy Birthday, Peter Pan (TV film)
2004 Freedom2speak v2.0
Pavarotti - The Last Tenor (TV film)
2003 Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
2002 Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
Ten kluk bude točit
There's Only One Paul McCartney (TV film)
Weather Underground, The
2001 Dustin Hoffman - jednička ve své třídě (TV film)
Finding the Truth: The Making of 'Kramer vs. Kramer'
Going the Distance: Remembering 'Marathon Man'
Goldwyn: The Man and His Movies
John Lennon: Come Together (koncert)
Režiséři: Wolfgang Petersen
1999 Film-Fest DVD: Issue 1 - Sundance
Hollywoodské zkoušky (TV seriál)
Shylock
1998 Making of 'Sphere', The
1995 Barbra: The Concert (koncert)
1994 Jonas in the Desert
Midnight Cowboy Revisited
1992 Earth and the American Dream - vyp.
1989 Common Threads: Stories from the Quilt
1987 Ultimate Stuntman: A Tribute to Dar Robinson, The (TV film)
1986 Private Conversations
Private Conversations: On the Set of 'Death of a Salesman' (TV film)
1984 Strokes of Genius (TV seriál)
1978 Point, The
Straight Time: He Wrote It for Criminals (TV film)
1977 Bette Midler: Ol' Red Hair Is Back (TV film)
1976 Magic of Hollywood... Is the Magic of People, The
1973 Magnificent Rebel, The
1970 Arthur Penn: The Director
Arthur Penn, 1922-: Themes and Variants (TV film)

TV pořady

2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 Piilokamerapäälliköt (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 American Film Institute Salute to Dustin Hoffman, The (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV pořad)
Thé ou café (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
1993 Aretha Franklin: Duets (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Muhammad Ali's 50th Birthday Celebration (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Academy of TV Arts and Sciences Salute to Robert Evans (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)

Režijní filmografie

2012 Kvartet

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 428)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace