foto

Clint Eastwood

  • nar. 31.5.1930 (85 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Clint Eastwood vyrastal v chodobnej, robotníckej rodine. Po skončení strednej školy začal pracovať ako drevorúbač v Oregone, hrával na barové piána a tiež pôsobil ako plavecký inštruktor v americkej armáde. Keď však videl, že jeho živorenie nemá perspektívu, rozhodol sa pre štúdium obchodu na Los Angeles City College.

Ako filmom nadšený mladík sa neustále usiloval o získanie nejakej tej roličky. Koncom päťdesiatych rokov si zahral v rôznych - väčšinou brakových - sci-fi filmoch a iných podivnostiach, až sa dostal k hraniu vo westernoch talianskeho majstra Sergia Leoneho. PRE HRSŤ DOLÁROV (1964), PRE PÁR DOLÁROV NAVIAC (1965) a DOBRÝ, ZLÝ A ŠKAREDÝ (1966) sa stali klasikou žánru a z Eastwooda spravili svetovú megahviezdu. Druhou periódou vývinu Eastwoodovej závratnej kariéry bola séria filmov o nekompromisnom a drsnom mužovi zákona Harrym Callahanovi. Prvý z filmov sa volal DIRTY HARRY a bol nakrútený 1971, v roku, kedy tiež Eastwood po prvý raz okúsil pôsobenie za kamerou čoby režisér. Vďaka Dirty Harrymu sa stal tvrdým chlapíkom č.1, čo sa rozhodol trochu rozčeriť niekoľkými komédiami, z ktorých najväčšieho úspechu sa dočkali NIKDY NEPREHRAŤ (1978) a VŽDY ZVÍŤAZIŤ (1980). V osemdesiatych rokoch sa jeho status komerčnej hviezdy začal nebezpečne vytrácať, čo vyvrcholilo prepadom v poradí piateho filmu zo série o Dirty Harrym - DEAD POOL (1988).

Jeho comeback však nastal v roku 1992, kedy s jeho autorským filmom NEZMIERITEĽNÍ trumfoval na Oscarovom večeri. Ako producent získal Eastwood Oscara za najlepší film a zlatou soškou bol tiež ocenený za najlepšieho režiséra. O rok neskôr nakrútil s nemeckým režisérom Wolfgangom Petersenom úspešný thriller S NASADENÍM ŽIVOTA (1993), ktorý sa stal okamžite blockbusterom so 100 miliónmi dolárov na konte. Eastwoodovi vrátil status neporaziteľného hrdinu na strane zákona a znova ho uviedol na plátna preplnených kín. A tak je dnes Clint Eastwood späť medzi nami a jeho režijné i herecké počiny naďalej tešia divákov po celom svete.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2015 One Soldier's Story: The Journey of American Sniper
2012 Zpátky ve hře
2008 Gran Torino
2004 Million Dollar Baby
2002 Krvavá stopa
2000 Vesmírní kovbojové
1999 Pravda zabíjí
1997 Absolutní moc
1995 Casper
Madisonské mosty
1993 Dokonalý svět
S nasazením života
1992 Nesmiřitelní
1990 Bílý lovec, černé srdce
Zelenáč
1989 Růžový cadillac
1988 Sázka na smrt
1986 Bojové nasazení
1985 Bledý jezdec
1984 Stahující se smyčka
V žáru velkoměsta
1983 Náhlý úder
1982 Honky Tonk Man
Ohnivá liška
1980 Bronco Billy
Vždycky zvítězit
1979 Útěk z Alcatrazu
1978 Nikdy neprohrát
1977 Železný stisk
1976 Násilník
Psanec Josey Wales
1975 Vražda na Eigeru
1974 Thunderbolt a Lightfoot
1973 Breezy
Magnum Force
Tulák z širých plání
1972 Joe Kidd
1971 Drsný Harry
Oklamaný
Zahrajte mi "MISTY"
1970 Dva mezci pro slečnu Sáru
Kellyho hrdinové
1969 Paint Your Wagon
1968 Cooganův trik
Kam orli nelétají
Pověste je výš
1967 Čarodějky
Magnifico extranjero, El
1966 Hodný, zlý a ošklivý
1965 Pro pár dolarů navíc
1964 Pro hrst dolarů
1959 Rawhide (TV seriál)
1958 Ambush at Cimarron Pass
Lafayette Escadrille
1957 Maverick (TV seriál)
Tony hledá Tokio
1956 First Traveling Saleslady, The
Never Say Goodbye
Star in the Dust
Všechny lodě pryč
West Point (TV seriál)
1955 Francis in the Navy
Highway Patrol (TV seriál)
Lady Godiva of Coventry
Navy Log (TV seriál)
Pomsta netvora
Tarantula
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2015 Tab Hunter Confidential
2013 Eastwood Directs: The Untold Story
Milius
2012 Addicted to Fame
Casting By
2011 Kurosawa, la voie
2010 Clint Eastwood
Hope For Haiti Now (koncert)
2009 Reel Injun
2008 Clint Eastwood, le franc-tireur (TV film)
Erika Rabau: Der Puck von Berlin
Long Shadow of Dirty Harry, The
You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Man of Cinema: Pierre Rissient
2006 Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (TV film)
Frankie Laine: An American Dreamer
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
2003 Blues (TV seriál)
2002 Intimate Portrait: Melody Thomas Scott (TV film)
Iron and Beyond
2001 Dirty Harry: The Original
Kurosawa
Režiséři: Wolfgang Petersen
2000 Clint Eastwood: Dokument (TV film)
In the Line of Fire: The Ultimate Sacrifice
Making of 'Space Cowboys', The (TV film)
Režiséři: Clint Eastwood
1999 Forever Hollywood (TV film)
Hell Hath No Fury
The Directors (TV seriál)
True Crime: The Scene of the Crime
1998 AFI's 100 Years... 100 Movies: The Antiheroes
Intimate Portrait: Marsha Mason (TV film)
Junket Whore
Monterey Jazz Festival: 40 Legendary Years
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
Eastwood After Hours: Live at Carnegie Hall (koncert)
Eastwood on Eastwood (TV film)
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1995 Ennio Morricone (TV film)
Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (TV film)
1994 A Century of Cinema
Bravo Profiles (TV seriál)
Don't Pave Main Street: Carmel's Heritage
1993 Clint Eastwood: The Man From Malpaso (TV film)
In the Line of Fire: Behind the Scenes with the Secret Service (TV film)
1992 Clint Eastwood on Westerns (TV film)
Oscar's Greatest Moments
1991 Doris Day: A Sentimental Journey (TV film)
Harvey Shine Presents (TV seriál)
Here's Looking at You, Warner Bros. (TV film)
Hollywood Collection, The (TV seriál)
1989 Gary Cooper: American Life, American Legend
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
Ultimate Stuntman: A Tribute to Dar Robinson, The (TV film)
1985 Drôle de festival (TV film)
1980 Don Siegel: Last of the Independents (TV film)
1977 Man with No Name, The (TV film)
1971 Dirty Harry's Way
Režie: John Ford
1968 On Location: 'Where Eagles Dare'
1959 Disneyland '59 (TV film)

TV pořady

2015 Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
2014 The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 Mrs. Eastwood & Company (TV pořad)
2009 Spike's Guys Choice (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Movie Loft, The (TV pořad)
Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 American Film Institute Salute to Martin Scorsese, The (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1955 Allen in Movieland (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(15 724)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace