foto

Bob Hoskins

  • nar. 26.10.1942
    Bury St. Edmunds, Suffolk, Anglie, Velká Británie
  • zem. 29.4.2014 (71 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Niektorí herci sa preslávia zo všetkého najviac vďaka tomu, že dobre vyzerajú. Iní zase tým, že sú skvelými charakterovými hercami. 1.64 metra vysoký, guľatučký a plešatý Robert William Hoskins však patrí k tým, čo zaujmú nie len svojim malým, tučnučkým vzhľadom á la Danny DeVito, ale aj kvalitným hereckým výkonom.

Narodil sa v Anglicku do rodiny učiteľky z materskej škôlky a úradníka. Mal kráčať v otcových oblekových šľapajach, konkrétne mal byť zamestnaný v účtovníckej sfére, ale radšej sa vybral cestou mnohých iných hercov, v začiatkoch sa živiacich všetkým možným (kamionista, vrátnik, umývač okien). S herectvom začal „až“ ako 25-ročný a aj to náhodou, pripletúc sa na konkurz do divadelnej hry. B.H. sa napokon vybral práve touto cestou a už čoskoro nato ste ho mohli zahliadnuť v renomovanom spolku Royal Shakespeare Company.

Ako to už býva, od divadlu vedie cesta k televízii a odtiaľ k celovečerným filmom. Hoskins zaujal seriálom PENIAŽKY Z NEBA. Na poli celovečerných úspechov prvý krát výraznejšie zabodoval ako mafián v DLHOM NEBEZPEČNOM PIATKU. Obdobne gangsterský typ postavy mu ponúkol F.F. Coppola v COTTON CLUB. Kritika si ho oficiálne všimla až nomináciou na Oscara za jeho výkon v melodráme Íra Neila Jordana MONA LISA. Za rolu v tomto filme obdržal Zlatý glóbus, cenu BAFTA a úspech okúsil aj v Cannes. Skutočný úspech dosiahol koncom 80. rokov fenomenálnym trikovo – hraným kúskom Roberta Zemeckisa KTO OBVINIL KRÁLIKA ROGERA? V ňom stelesnil súkromného detektíva Eddieho Valianta, zaplietajúceho sa do prípadu vraždy, z ktorej je obvinený slávny kreslený zajac.

Koniec 80. rokov oslávil pobytom v Čechách. Tu nakrútil romantickú drámu THE RAGGEDY RAWNEY (podieľal sa aj na jej scenári), premietnutej i v Karlových Varoch. K réžii sa vrátil v druhej polovici deväťdesiatich rokov filmom RAINBOW. Ďalej nakrútil epizódu v poviedkovom TV projekte HISTORKY Z METRA a režijne sa podieľal na populárnom morbídnom seriáli PRÍBEHY Z HROBKY.

Hoskins to berie zoširoka. Hráva vo filmoch ambicióznych (MORSKÉ VÍLY s Cher, Winonou Ryderovou a Christinou Ricciovou) aj snímkach na jedno použitie (SPICEWORLD, SUPER MARIO BROS.). Berie úlohy malé aj vedľajšie, v komédiách aj dramaticky náročných príbehoch. Spolupracuje s vizionárskymi filmármi (Terry Gilliam – BRAZIL), prijíma komické roličky (šéfredaktor Vartan z nadpozemskej romantiky MICHAEL). Niekoľko krát účinkoval v televíznych adaptáciách slávnych románov: hral v Dickensovom DAVIDOVI COPPERFIELDOVI, v Cervantesovom DONOVI QUIXOTEOVI stelesnil jednoduchého, ale verného sluhu Sancho Panzu a v Doyleovom historickom dobrodružstve (určenom pre televíziu) STRATENÝ SVET profesora Challengera. Stelesnil niekoľko historických, kontroverzných postáv: Manuela Noriegu (NORIEGA: GOD´S FAVORITE), Benita Mussoliniho (THE DECLINE AND FALL OF IL DUCE), riaditeľa FBI J. Edgara Hoovera v Stoneovom NIXONOVI, či Chruščova (Annaudova vojnová dráma NEPRIATEĽ PRED BRÁNAMI).

V poslednej dobe sa na staré kolená vrátil k osvedčeným gangsterom, keď v akčnej dramatickej nakladačke z produkcie Luca Bessona stelesnil mafiána Barta, nárokujúceho si na svojho „psieho bitkára“ (Jet Li) v DANNY THE DOG. Hral v druhom režijnom počine herca Kevina Spaceyho BEYOND THE SEA, vo vypískanom voľnom pokračovaní trikovej komédie s Jimom Carreym (v dvojke ho nahradil Jamie Kennedy) SYN MASKY a tajomnom thrilleri STAY. Čo sa tohto posledného filmu týka, je zaujímavé, že ho režíruje tvorca „Hľadanie Krajiny Nekrajiny“, rozprávajúcej o živote a diele J.M. Barrieho. Zaujímavé je to z toho dôvodu, že Bob Hoskins hral verného sluhu Smeea kapitána HOOKA (Dustin Hoffman) v adaptácii Stevena Spielberga. V rokoch 1967 – 1978 bol ženatý s Jane Liveseyovou, od roku 1982 dodnes s Lindou Banwellovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2012 Outside Bet
Sněhurka a lovec
Will
2011 Počátek Země Nezemě (TV film)
2010 Vyrobeno v Dagenhamu
2009 Vánoční koleda
2008 Angličan (TV film)
Magická dobrodružství Pinocchia (TV film)
Soudný den
2007 Go Go Tales
Přijít a zazářit
Psanec
Ruby Blue
2006 Garfield 2
Hollywoodland
Paříži, miluji Tě
Street, The (TV seriál)
Žabákova dobrodružství (TV film)
2005 Hranice života
Maska Junior
Show začíná
Utržený ze řetězu
2004 Jarmark marnosti
Za mořem
2003 Dobrý papež (TV film)
Lví doupě
Se slovníkem v posteli
2002 Krásná pokojská
Where Eskimos Live
2001 Nepřítel před branami
Smrt Jacka Doddse
Ztracený svět (TV film)
2000 Don Quijote (TV film)
Vyvolený (TV film)
Život panny
1999 David Copperfield (TV film)
Feliciina cesta
Kapitán Jack
Let the Good Times Roll
Malí velcí podvodníci
Room for Romeo Brass, A
1998 Madam Bette
Parting Shots
1997 Den co den
Spice World
1996 Bomba pro Greenwich
Michael
1995 Balto
Ding Dong
Nesahejte na duhu
Nixon
Ztracené hračky
Ztracené hračky (TV seriál)
1994 Changeling, The (TV film)
1993 Super Mario Bros.
Umpijäässä
1992 Modrý led
Náš milý nebožtík
1991 Hook
Láska s rybou
Uvnitř kruhu
Ztracená totožnost
1990 Bílý policajt s černým srdcem
Mořské panny
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Falešná hra s králíkem Rogerem
Raggedy Rawney, The
1987 Modlitba za umírající
Osamělá vášeň Judith Hearnové
Secret Policeman's Third Ball, The (divadelní záznam)
Trouble with Michael Caine, The (TV film)
1986 Mona Lisa
Sladká svoboda
1985 Brazil
Dunera Boys, The (TV film)
Mussolini a já (TV film)
Woman Who Married Clark Gable, The
1984 Cotton Club
Lassiter
1983 Beggar's Opera, The (TV film)
Honorární konzul
1982 Pink Floyd: The Wall
1981 Othello (TV film)
1980 Dlouhý velký pátek
Flickers (TV seriál)
1979 Big Jim and the Figaro Club (TV seriál)
Of Mycena and Men (TV film)
Svítání Zuluů
1978 Pennies from Heaven (TV seriál)
1977 Rock Follies of '77 (TV seriál)
1976 Kill Two Birds (TV film)
1975 Detaily
Royal Flash
1974 If There Weren't Any Blacks You'd Have to Invent Them (TV film)
Shoulder to Shoulder (TV seriál)
Schmoedipus (TV film)
Thick as Thieves (TV seriál)
1973 Her Majesty's Pleasure (TV film)
National Health, The
1972 Bankrupt, The (TV film)
Villains (TV seriál)
Vzhůru na frontu
1970 Play for Today (TV seriál)

Dokumentární

2012 Her Master's Voice
2008 Anatomy of Catastrophe: The Making of 'Doomsday'
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2002 RIP 2002 (TV film)
1999 Od Hvězdných válek k Hvězdným válkám (TV film)
1998 Spice Girls: British Invasion, Unauthorized & Spicy
1994 A Century of Cinema
Druhá světová válka: Když řvali lvi (TV film)
Michael Caine: Rozbití bariéry (TV film)
1993 In the Wild (TV seriál)
1988 Roger Rabbit and the Secrets of Toon Town (TV film)

TV pořady

1994 Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)
1991 Comic Relief (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
One More Audience with Dame Edna Everage (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace