foto

Ján Kožuch

  • nar. 14.6.1948 (67 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ján Kožuch je úspešný slovenský divadelný herec  žijúci v Martine. Ako stály člen súboru pôsobí dlhé roky v Slovenskom komornom divadle. Je ženatý, má tri deti.

Na konte má niekoľko divadelných ocenení: DOS-ka za najlepší mužský herecký výkon v sezóne 1995/96 (postava Štúra v inscenácii Príď kráľovstvo tvoje), niekoľko cien a prémií Literárneho fondu atď. V Martinskom divadle účinkuje v mnohých inscenáciach: ako Ray v hre Blackbird, Serge v Kumšte, či ako Martin v komédii Mŕtvi to vidia inak. Okrem herectva sa venuje tiež dabingu a dabingovej réžii.

Hoci najväčšiu časť svojej profesionálnej práce spája s divadlom, ľudia ho poznajú predovšetkým ako "hlas Hercula Poirota" zo slávneho seriálu v hlavnej úlohe s Davidom Suchetom. S jeho slávnejším kolegom ho spája láska k charakternému herectvu. Má rád rozporuplné postavy, naopak neznáša zaškatuľkovanie, preto sa nevyhýba akémukoľvek žánru. Belgického detektíva si veľmi obľúbil a ako vraví: "Poirotovi rozumiem, viem, čo spraví, ako zareaguje, ako vypointuje situáciu. Možno je naša spoločná črta v tom, že som sa snažil byť pri jeho stvárnení rovnako puntičkársky ako on v každom možnom detaile."

lemonova

Herecká filmografie

2014 Díra u Hanušovic
Slovensko 2.0
2013 Sedem dní do pohrebu (divadelní záznam)
1999 Takí milí ľudia... "Čert ich ber" (TV film)
Z kapsy rozprávkára (TV film)
1997 Germinie (TV film)
1996 Skon Paľa Ročku (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Sluha dvoch pánov (TV film)
1989 Svätopluk (TV film)
Škola detektívky (TV seriál)
1988 Génius jednej noci (TV film)
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Lovecký nôž (TV film)
1987 Mahulena, zlatá panna
1986 Chlap v dome (TV seriál)
1983 Saša (TV film)
1982 Obyčajný príbeh (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace