foto

Piper Laurie

  • nar. 22.1.1932 (84 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Pokud bych zůstala v Hollywoodu, musela bych se zabít. Nebo někdo by mě tu laskavost musel udělat za mě".

Piper Laurie /vl.jménem Rosetta Jacobs/ je americká filmová a divadelní herečka známá především pro účinkování v seriálu TWIN PEAKS /1990-1991/ nebo ve filmech THE HUSTLER /1961/, CARRIE /1976/ nebo CHILDREN OF A LESSER GOD /1986/, za které byla nominována na Oscara. Za ztvárnění postavy Catherine Martell ze seriálu Twin Peaks získala v roce 1991 Golden Globe Award.

Rosetta Jacobs se narodila v Detroitu, ve státě Michigan, jako mladší dcera Charlotte Sadie /roz. Alperin/ a Alfredu Jacobsovi – prodavači nábytku. Její prarodiče byli židovští imigranti z Polska z otcovy strany a z Ruska z matčiny. V roce 1938 se rodina odstěhovala do Los Angeles, kde malá Rosetta navštěvovala Hebrew School. Kvůli její plachosti musela mít soukromé hodiny a svou stydlivost se snažila zmírnit hraním v blízkých Universal Studios. V roce 1949 podepsala Jacobs smlouvu s Universal Studios a změnila si jméno na Piper Laurie. Její průlomovou rolí byla postava Louisy, kdy jejím hereckým partnerem byl budoucí prezident USA Ronald Reagan. Ve své autobiografii tvrdí, že právě s Reaganem ztratila své panenství... . Následovaly další role ve filmech FRANCIS GOES TO THE RACES /1951/,  SON OF ALI BABA /1952/ nebo AIN'T MISBEHAVIN' /1955/.

Kvůli nedostatku zajímavých rolí se odhodlala přestěhovat do New Yorku a studovat herectví a zároveň hledat práci v divadle nebo v televizi. Objevila se v komedii Twelfth Night, v televizní hře DAYS OF WINE AND ROSES /1958/ nebo v dramatu WINTERSET /1959/. Díky nabídce k točení filmu THE HUSTLER /1961/ s Paulem Newmanem se vrátila zpět do Hollywoodu a díky roli byla nominována na Oscara pro nejlepší herečku. Nicméně po tomto úspěchu i nadále nepřicházely zajímavé nabídky, tak se s manželem opět přestěhovala do N.Y.

Až do roku 1976 nehrála v žádném celovečerním filmu, než přijala nabídku hrát jednu z hlavních rolí ve filmu podle stejnojmenného románu Stephena Kinga, CARRIE /1976/. Za tuto roli byla opět nominována na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Tato role ji v podstatě vrátila zpět na filmové výsluní a do showbusinessu.

Po rozvodu v roce 1981 se Laurie přestěhovala do Californie a v roce 1986 obdržela svou třetí nominaci na Oscara za ztvárnění Mrs.Norman v romantickém dramatu CHIDLREN OF A LESSER GOD /1986/. Ten samý rok získala cenu Emmy za roli Annie Gilbert v TV filmu PROMISE.

Na divadelních prknech Broadwaye se objevila v roce 1965 ve hře Tennesseeho Williamse „The Glass Menagerie" spolu s Maureen Stapleton a Patem Hinglem. Na Off-Broadwayi pak zazářila ve hře „The Destiny of Me" a na Broadway se vrátila s revivalem hry Paula Osborna „Morning's at Seven" s Julií Hagerty a Buckem Harrisem.

Na televizních obrazovkách se zaskvěla ve dvou lékařských dramatech, jako Alicia Carter v THE ELEVENTH HOUR /1962-1964/ a jako Alice Marin v BREAKING POINT /1963-1964/. V letech 1990-91, přišla její nejznámější role a to postava Catherine Martell v Lynchově TV mysteriózním seriálu Twin Peaks.

S Gregorem Peckem si zahrála v drama-komedii OTHER PEOPLE'S MONEY /1991/ a v roce 1993 účinkovala v hororu Daria Argenta TRAUMA. V lékařském seriálu ER /1994-2009/ hrála matku Georgi Clooneymu a v teenage hororu THE FACULTY /1998/ hrála postavu učitelky. Jako guest star se objevila v seriálech FRASIER /1993-2004/, STATE OF GRACE /2001-2002/, COLD CASES /2003-2010/ aj. Na stříbrné plátno se pak vrátila nezávislými snímky EULOGY /2004/ a THE DEAD GIRL /2006/.

S manželem Joem Morgensternem se seznámila při interview k filmu The Hustler a devět měsíců po rozhovoru se vzali. V roce 1971 se jim narodila dcera Anne a v roce 1982 se rozvedli. Od roku 2010 bydlí Laurie v Jižní Kalifornii a dcera v New Yorku. 8x byla nominována na cenu Emmy Awards, jen jednou ji vyhrála za roli Annie Gilbert v miniseriálu Promise. V roce 1962 vyhrála cenu Woman of the Year na předávání cen Hasty Pudding Theatricals, 2.místo obsadila na Laurel Awards a v roce 1999 vyhrála ceny Golden Space Needle Award a American Independent Award na Seattle International Film Festival za drama THE MAO GAME /1999/. Za film Carrie obdržela honorář 10.000$.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

2017 Twin Peaks (TV seriál)
2012 Bad Blood... the Hunger
2010 Podzimní úplněk
Syčák Hesher
2009 Kdo zachrání Grace B. Jonesovou
2007 Hounddog
2006 Bad Blood
Mrtvá dívka
2004 Samá chvála
2001 Obžalovaná (TV film)
Poslední šance (TV film)
2000 Posedlý (TV film)
1999 Carrie 2 - a.z.
Kdo seje vítr (TV film)
Mao Game, The
Palmer's Pick Up
Partners (TV seriál)
1998 Fakulta
1997 Intensity (TV film)
Sám (TV film)
St. Patrick's Day
Vánoční vzpomínka (TV film)
1996 In the Blink of an Eye (TV film)
The Road to Galveston (TV film)
1995 Boj o Jessicu (TV film)
Křižovatka smrti
Luční harfa
1994 Pohotovost (TV seriál)
Shadows of Desire (TV film)
Traps (TV seriál)
1993 Love, Lies & Lullabies (TV film)
Trauma
Zápas s Hemingwayem
1992 Bohatí láskou
Storyville
1991 Peníze jiných
1990 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Městečko Twin Peaks (TV film)
Rising Son (TV film)
1989 Sni svůj krátký sen
1988 Hříšný tygr
Jdi za světlem (TV film)
Schůzka se smrtí
1987 Distortions
1986 Bohem zapomenuté děti
Promise (TV film)
1985 Líbá, Mary (TV film)
Return to Oz
Tender Is the Night (TV seriál)
Toughlove (TV film)
1983 Ptáci v trní (TV seriál)
1982 Mae West (TV film)
1981 Bunker, The (TV film)
Macbeth
1980 Skag (TV seriál)
Skag (TV film)
1979 Tim, opravdová láska
1978 Rainbow (TV film)
The Boss' Son
1977 In the Matter of Karen Ann Quinlan (TV film)
Ruby
1976 Carrie
Woman's Rebel, A (TV film)
1961 Biliárový král
1957 Kelly and Me
Until They Sail
1956 Ninth Day, The (TV film)
Playhouse 90 (TV seriál)
Road That Led Afar, The (TV film)
1955 Ain't Misbehavin'
Smoke Signal
1954 Dangerous Mission
Dawn at Socorro
Johnny Dark
1953 General Electric Theater (TV seriál)
The Golden Blade
The Mississippi Gambler
1952 Has Anybody Seen My Gal?
No Room for the Groom
Son of Ali Baba
1951 Francis Goes to the Races
Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
The Prince Who Was a Thief
1950 Louisa
The Milkman

Dokumentární

2011 Cesta ke slávě Tonyho Curtise
2007 Secrets from Another Place: Creating Twin Peaks
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2002 Mel Gibson: The High Octane Birth of a Superstar
2001 Acting 'Carrie'
Hollywood Remembers Walter Matthau (TV film)
2000 Dario Argento: An Eye for Horror (TV film)
1989 Mother, Mother
1987 Biography (TV seriál)
1951 Cancer Fund Film Notables Attend Glittering Benefits

TV pořady

1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1955 Allen in Movieland (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Režijní filmografie

2006 Property
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace