foto

Kristin Chenoweth

  • nar. 24.7.1968 (48 let)
    Broken Arrow, Oklahoma, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kristin Chenoweth (nar. 23. července 1968) je americká zpěvačka a také muzikálová, televizní a filmová herečka.

Adoptována hned po narození, Kristi Dawn Chenoweth vyrostla v městečku Broke Arrow ve státě Oklahoma. Už od dětství bylo jasné, že má mimořádný pěvecký talent (s nikým z rodiny ale tohle nadání nesdílí, a jak sama říká, její rodiče by nikdy zpívat nahlas neměli). Vystupovala ve školních i kostelních pěveckých sborech, na Oklahoma City University úspěšně absolvovala muzikálové herectví a operní zpěv.

Kristin je majitelkou klasického koloraturního sopránu s rozsahem čtyř oktáv a schopností zazpívat notu F nad vysokým C, byla velice úspěšná v operních soutěžích a měla v tomto oboru pokračovat. Po ukončení školy se ale rozhodla přestěhovat do New Yorku a nastoupit kariéru na Broadwayi. Od roku 1997 kdy na divadelních prknech debutovala si zahrála a zazpívala ve více jak 15ti produkcích a také se může pyšnit cenou Tony za výkon v jedné z nich.

Její kariéra v televizi čítá několik rolí v seriálech. V ZÁPADNÍM KŘÍDLE ztvárnila mediální konzultantku a společně s ostatními herci byla dvakrát nominována na Screen Actors Guild Award. V letech 2007-2009 propůjčila svou tvář i hlas Olive Snookové, servírce ze seriálu ŘEKNI, KDO TĚ ZABIL. Za svou roli si vysloužila pochvaly kritiky i diváků, seriál byl ovšem po 2 sezónách ukončen a tak když Kristin v roce 2009 přebírala cenu Emmy za tuto roli, mohla si jen postesknout, že je nezaměstnaná. V témže roce ale na televizní obrazovky vtrhl nový seriál s muzikálovými prvky o školním pěveckém sboru – tedy GLEE, a Kristin si v jedné epizodě zahrála April Rhodesovou (a vysloužila si za to cenu Satellite). Její vystoupení v GLEE naštěstí nebylo poslední a svou roli si na jaře 2010 zopakuje.

Kristin je také filmová herečka. Mohli jsme ji vidět ve snímcích MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA, HORŠÍ UŽ TO NEBUDE nebo v romantické komedii ČTVERY VÁNOCE, kde si zahrála starší sestru Reese Witherspoon. V roce 2001 vyšlo první studiové album Kristin Chenoweth s nahrávkami písní z klasických hollywoodských muzikálů, další dvě alba následovala v letech 2004 a 2008, kdy vydala vánočně laděnou desku.

Ke své bohaté kariéře, čítající mnoho profesí, přidala Kristin i roli úspěšné autorky – v roce 2009 vyšla její autobiografie A Little Bit Wicked: Life, Love, and Faith in Stages, kde popisuje své šťastné dětství v adoptivní rodině (biologickou matku nikdy nepoznala, ale domnívá se, že se jednou setkaly na Kristinině autogramiádě – podobně maličká žena (Kristin má 150 cm) ji tehdy přišla pozdravit a krátce nato zase zmizela), účinkování v muzikálu Wicked (který jí proslavil) i kariéru v Hollywoodu. V knize zmiňuje i to, že trpí Menierovou chorobou, onemocněním vnitřního ucha, způsobujícím mimo jiné závratě.

V roce 2010 natočila pilotní díl nového seriálu Davida Kelleyho z právnického prostředí LEGALLY MAD a také propůjčila hlas v animovaném seriálu SIT DOWN, SHUT UP. V současnosti Kristin pracuje na filmu o životě legendární zpěvačky Dusty Springfield, kterou by ve snímku měla ztvárnit. Scénář i režii by měla obstarat Jessica Sharzer (THE L WORD) a na roli přítelkyně Dusty si brousí zuby Kerry Washington (RAY).

Beagle

Herecká filmografie

2017 My Little Pony: The Movie
2016 Hard Sell
2015 Kluk od vedle
Následníci (TV film)
The Muppets (TV seriál)
Zázračné kouzlo
2014 BoJack Horseman (TV seriál)
Opposite Sex
Rio 2
2013 Kirstie (TV seriál)
Rodinný víkend
2012 G.C.B. (TV seriál)
Naboř a ujeď
2011 Glee Encore
2010 Legally Mad (TV film)
Nouzové přistání (TV seriál)
Submissions Only (TV seriál)
Zase ona!
Zvonilka a velká záchranná výprava
2009 Glee (TV seriál)
Into Temptation
Kluci z kalendáře (TV film)
Sit Down, Shut Up (TV seriál)
Zvonilka a ztracený poklad
2008 Čtvery vánoce
Vesmírní opičáci
Zvonilka
2007 Elmo's World: What Makes You Happy?
Řekni, kdo tě zabil (TV seriál)
2006 Budiž světlo
Hlava nehlava
Horší to už nebude
Ošklivka Betty (TV seriál)
Rodinná dovolená a jiná neštěstí
Růžový panter
Sesame Street Christmas Carol, A
2005 Moje krásná čarodějka
Robot Chicken (TV seriál)
2003 Music man (TV film)
2002 Baby Bob (TV seriál)
Fillmore! (TV seriál)
Topa Topa Bluffs
2001 Elmo's World: The Wild Wild West
Kristin (TV seriál)
Seven Roses (TV film)
1999 Annie (TV film)
Paramour
Západní křídlo (TV seriál)
1998 LateLine (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)

Dokumentární

2015 Descendants: Set It Off! (TV film)
2014 Showing Up
2010 Když mně bylo 17 (TV seriál)
2007 ShowBusiness: The Road to Broadway

TV pořady

2015 The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2013 (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
Watch What Happens: Live (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
TV Guide Live at the Emmy Awards (TV pořad)
Wendy Williams Show, The (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace