foto

Karl Urban

  • nar. 7.6.1972 (44 let)
    Wellington, Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Původně pochází z Wellingtonu z Nového Zélandu, ale nyní žije v Aucklandu. Karl Urban se narodil dne 7. června, roku 1972 a je synem výrobce, který vlastní firmu zabývající se výrobou koženého zboží. Jeho otec doufal, že Karl bude pokračovat v jeho práci a bude následovat jeho kroky. Tak se ovšem nestalo, jelikož od mala měl sklon k herectví. Jeho první herecká role byla, když mu bylo osm let, kdy účinkoval v televizní show. Nicméně krátce po vystudování vysoké školy se hned herectvím nezabýval. Během školních let strávených na vysoké škole psal, režíroval a také si zahrál v mnoha školních filmech a jevištních představeních. Byla mu nabídnuta role v novozélandském dramatu SHORTLAND STREET (1992) v době, kdy se právě připravoval na přijetí na Viktoriinu univerzitu.

Po absolvování televizní show v letech 1993 – 1994, oddálil své studium na univerzitě na pozdější dobu a začal se věnovat své herecké kariéře spojené se školením a prací skrze australská divadla a filmy. V dalších letech se zabydlel v divadle ve Wellingtonu, kde účinkoval v několika divadelních hrách. Příležitostně se stěhoval do Aucklandu, kde byl viděn v mnoha televizních novozélandských rolích. Jednou z jeho prvních rolích bylo drama z oblasti heroinu a narkomanie SHARK IN THE PARK (1989). Urbanovo charakteristickým filmovým debutem byl thriller HEAVEN (1998) spolu s Martinem Donovanem, po kterém další filmové role následovali.

Karl Urban hrál v několika rolích v seriálu XENA (1995) a v tom samém roce i v seriálu HERKULES, kde ztvárnil postavu Cupida. Karl se také objevil v novozélandském romantickém filmu THE PRICE OF MILK (2000) s Danielou Cormack. Později pak pro něho byla přímo životní zkušenost si zahrát ve slavné trilogii PÁN PRSTENŮ: DVĚ VĚŽE (2002) a následně PÁN PRSTENŮ: NÁVRAT KRÁLE (2003), kde měl možnost ztvárnit roli velitele rohanských jezdců Eomera, která ho katapultovala mezi herecké hvězdy. Pro natáčení filmu PÁNA PRSTENŮ si uvědomil, že Eomer byla velmi suverénní postava, která dokonale zvládá jezdecké umění. Z tohoto důvodu investoval do své postavy velmi mnoho času, kdy trénoval jízdu na koni dva měsíce, pět dní v týdnu, dvě hodiny denně. Chtěl dokázat, aby měl krk zvířete pod kontrolou jednou rukou, zatímco druhou rukou ovládal svůj meč. Jeho další role byly v hororovém snímku LOĎ DUCHŮ (2002), RIDDICK: KRONIKA TEMNA (2004) a BOURNŮV MÝTUS (2005) společně s Mattem Damonem. Momentálně Karla můžeme vidět v dobrodružném filmu CESTA BOJOVNÍKA, který se odehrává v době Vikingů.

Když Karl není vytížen prací, velmi rád si užívá horolezectví, rybaření, surfování, golfu a zahradničení. Spolu se svou partnerkou Natalií mají jednoho syna Huntera, který se narodil v listopadu roku 2000.

Miroslav "Crazer" Ř.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Hangman
Thor: Ragnarok
2016 Můj kamarád drak
Star Trek: Do neznáma
2014 Loft
2013 Putování s dinosaury
Riddick
Riddick: Blindsided
Star Trek: Do temnoty
2012 Dredd
2011 Kazatel
2010 Red
Ztracena v pustině
2009 Black Water Transit
Star Trek
2007 Cesta bojovníka
2006 Out of the Blue
2005 Doom
2004 Bournův mýtus
Riddick: Kronika temna
2003 Pán prstenů: Návrat krále
2002 Loď duchů
Pán prstenů: Dvě věže
2000 Démoni
Price of Milk, The
Privateers, The (TV film)
1998 Heaven
Via Satellite
1997 Amazon High (TV film)
1992 Chunuk Bair

TV seriály

2014 Short Poppies (TV seriál)
2013 Já a robot (TV seriál)
Slaměný vrah (E13)
Pozorovatel (E12)
Narušení (E11)
další epizody (13)
2008 Comanche Moon (TV seriál)
1995 Riding High (TV seriál)
Xena (TV seriál)
1992 Homeward Bound (TV seriál)
Shortland Street (TV seriál)

Dokumentární

2016 For the Love of Spock
2014 Lennon or McCartney - a.z.
2013 Star Trek Into Darkness Special (TV film)
2009 Special zu 'Star Trek XI' (TV film)
Star Trek: Gag Reel
2008 Kouzlo meče
2004 Cameras in Middle-Earth
Home of the Horse Lords
J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth - a.z.
2003 Battle for Helm's Deep Is Over..., The
Weta Workshop

TV pořady

2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace