Reklama

Reklama

Luděk Svoboda

Luděk Svoboda

nar. 07.07.1949 (74 let)
Praha, Československo

Biografie

Sympatický herec, ve své době také asistent režie, Luděk Svoboda se narodil 7. července 1949 v Praze. Bohužel o jeho životě a filmové práci se nedochovalo příliš informací. Víme například, že absolvoval DAMU a posléze od roku 1971-1974 účinkoval v plzeňském divadle J. K. Tyla.

Z filmového plátna si ho můžeme vybavit ve filmu K. Kachyni TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE (1971) v roli písaře. Snímek přibližoval období ze života dvou významných jmen francouzské literatury – Alexandera Dumase staršího a mladšího. O rok později se Luděk Svoboda objevil v další malé roli, a to vojáka, ve filmu Jaromila Jireše ...A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY, který vypráví o mladé člence odbojové organizace Marušce Kudeříkové, jak v cele smrti vzpomíná na své dětství, na první lásku i na počátek okupace. Uniformu příslušníka VB oblékl Luděk Svoboda v roce 1974 ve snímku HOLKY Z PORCELÁNU od režiséra J. Herze. O další rok později se objevil v epizodní roli vojáka ve filmu S. Strnada MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU. O pět let později se Luděk Svoboda objevuje ve filmu naposledy, a to opět v roli příslušníka VB ve filmu L. Rychmana ZLATÁ SLEPICE (1980). Na svém kontě má tedy Luděk Svoboda pouhých pět filmových roliček.

Jaká však byla další cesta tohoto mladého, sympatického a nadějného herce, jaksi není známo. Filmový historik Miloš Fikejz ve své knižní publikaci Český film: Herci a herečky zmiňuje skutečnost, že Luděk Svoboda byl v 70. letech zaměstnancem Filmového studia Barrandov. Na počátku 80. let také údajně působil jako asistent režie, avšak od roku 1983 jeho stopy záhadně mizí, není totiž veden v registru herců Filmového studia Barrandov. Miloš Fikejz nastiňuje možnost Svobodovy emigrace či možného skonu. Není vyloučeno, že utajení o jeho dalších osudech a tajemného zmizení, mohlo mít souvislost i s politickým režimem. Jedná se však pouze o spekulace. Faktem zůstává, že tento herec bezesporu patří mezi nejzáhadnější postavy československé kinematografie.

Cucina_Rc

Herec

Reklama

Reklama