foto

Jean-Hugues Anglade

  • nar. 29.7.1955 (61 let)
    Thouars, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento herec několika tváří, ztělesňující nenápadné, citlivé muže, hrdiny, bojácné krále, drsné policisty až po vyšinuté vrahy, jakoby čekal na svou roli která ho konečně proslaví. Je až s podivem že takovou roli ještě nedostal, přesto od počátku své herecké kariéry jakoby k takové roli směřoval. Narodil se 29. července 1955 v Thours, na venkově v rodině veterináře. Snil o spisovatelské dráze a není proto divu že napsal několik knih, jak o svém životě, tak o prostředí filmu. Od roku 1975 (až 1980) studoval na Národní konzervatoři dramatického umění v Paříži kde už svému učiteli Antoinu Vitezovi asistoval při režii hry Bérénice.

První role na sebe nenechala dlouho čekat, roku 1983 ztvárnil ve filmu PORANĚNÝ ČLOVĚK mladého homosexuála Henryho, tak přesvědčivě za kterou byl nominován (César) a nakonec obdržel i cenu (Stříbrnou plaketu na MFF v Chicagu). César ho minul i v první výrazné roli v dnes už kultovním filmu PODZEMKA z roku 1985, kde nezapomenutelně ujíždí na kolečkových bruslích před strážníky v čele s Michelem Galandu, v labyrintu pařížského metra.

Sám natočil malý dokument The Making of Subway. V erotickém dramatu 37,2 PO RÁNU ztvárnil řemeslníka Zorga s literárními sklony, mající intenzivní vztah s neurotickou servírkou Betty (Béatrice Dalleo). Luc Besson ho v roce 1990 opět obsadil do vedlejší role v akčním krimi BRUTÁLNÍ NIKITA. V roce 1991 dojemně zahrál ve filmu GAWIN otce, který pro svého nevyléčitelně nemocného syna inscenuje přílet hodného mimozemšťana. O tomto filmu a své herecké kariéře napsal knihu (V Gawinově stínu).

Kritiky a diváky asi ale nejvíce nadchl svou vedlejší, ale nejvýraznější rolí ustrašeného krále Karla IX v historickém filmu MARGOT (1994), který se bál vykročit ze stínu svých vraždících bratrů a matky Kateřiny Medičejské (Virna Lisiová), která mu právem vynesla Césara za vedlejší roli. V roce 1996 zahraje policistu ve filmu MAXIMÁLNÍ RIZIKO. Zcela odlišnou roli kterou ztvárnil o tři roky dříve ve filmu ZABÍT ZOE, kde zahrál sociopatického lupiče a vraha.

Roku 1997 si splnil svůj sen a natočil svůj první film, podle vlastního scénáře TONKA. Úspěch tohoto snímku byl ale nevalný. S většinou menšími úspěchy hrál v dalších filmech, díky televizi ale na sebe po delší době upozornil v roli drsného policisty Eddyho Caplana v seriálu ZVLÁŠTNÍ JEDNOTKA (2009), ve Francii se po úspěších točí již třetí řada. Nám nezbývá než doufat že ta výrazná role, díky které si ho zapamatujeme daleko víc na něj teprve čeká. Už je na čase.

Honza "belmonďák" Čermák

Herecká filmografie

2016 Pierrot le fou
2015 Cafard - vyp.
Jsem voják
Le passager (TV seriál)
Suburra
2014 Les trois silences (TV film)
The Ninth Cloud
2013 Inspektor Richard Kemp se vrací
2012 Upřímná přátelství
2011 Markýz
Mauvaise rencontre, La (TV film)
Mineurs 27
Nebezpečná hra (TV film)
Rani - princezna rebelka (TV seriál)
2010 Obávané místo (TV film)
Ve spánku
2009 Komisař Adamsberg - Muž naruby (TV film)
Komisař Adamsberg - Muž s modrými kruhy (TV film)
La double inconstance (TV film)
Perzekuce
Villa Amalia
Zvláštní jednotka (TV seriál)
2008 A.D. La guerre de l'ombre (TV seriál)
Borderline
Neptunův trojzubec (TV film)
Prossimo tuo, Il
Shanghai 1976
2007 Collection Fred Vargas (TV seriál)
Face cachée, La
Fata morgána
Shake Hands with the Devil
2006 Gaspard le bandit (TV film)
2005 Není nebe nad Afrikou (TV film)
Výročí
2004 Zloděj životů
2003 Il est plus facile pour un chameau...
Tvoje ruce na mé půlce
2002 Più bel giorno della mia vita, Il
Sueurs
2001 Mortel transfert
2000 Nevinní
Posedlost
Princesses
Profesor
1997 Tonka
1996 Maximální riziko
Menteurs, Les
Spřízněni volbou
1995 Nelly a pan Arnaud
Řekni mi své ano
1994 Královna Margot
Leon
1993 Jona che visse nella balena
Svišti
Zabít Zoe
1991 Domenica specialmente, La
Gawin
Myster Mocky présente (TV seriál)
1990 Brutální Nikita
Nuit d'été en ville
1989 Indické nokturno
1987 Bolest lásky
1986 37,2 po ránu
1985 Les Loups entre eux (TV film)
Podzemka
1984 Nebezpečná partie
1983 Na příkaz krále (TV film)
Poraněný člověk
1982 Indiscrétion, L'
1980 Colombe du Luxembourg, La (TV film)
Peau de chagrin, La (TV film)
1979 Affaire Crozet, L' (TV film)
1978 Randonnée, La (TV film)
1977 Un comique né (TV film)

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 Making of Dark Summer
1996 Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete
1986 1001 marguerites, Les

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
La traversée du miroir (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

1997 Tonka
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace