foto

Franta Kocourek

  • nar. 21.2.1947
    Řečkovice, Brno, Československo
  • zem. 7.7.1991 (44 let)
    Vír - Hrdá Ves, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Žanek Žižkové z Trocnovýho byl správné mlatař. Hókalo se to vo něm a vo celé jeho mlatařské sajtně v každým štatlu a gómali to aji v Rajchu." Z povídky F.Kocourka Jak Žanek Žižkové z Trocnovýho vybóchal křížatý.

Silák, sportovec, recesista, příležitostný herec – tím vším byl Franta Kocourek, jedna z největších postav brněnské bohémy 60. a 70. let. Ačkoli za svůj krátký život stihl ovlivnit velkou část své generace, dnes se na něj, s výjimkou rodného Brna, prakticky zapomělo.

Franta se vyučil písmomalířem, ale vystřídal celou řadu zaměstnání. Živil se například jako rozvážeč uhlí. Od mala udivoval okolí svojí nevšední fyzickou silou a zároveň komickým a vypravěčským nadáním. Od roku 1962 závodně zápasil v brněnských Pisárkách. Později začal veřejně vystupovat se svými siláckými dovednostmi. Holýma rukama ohýbal železné trubky, přetrhával telefonní seznamy, v zubech za sebou tahal železniční vagón nebo se nechal přejíždět automobilem. Své kousky často předváděl i v zahraničí. Používal zápasnické přezdívky jako Boris Tiger nebo Zlatý Torro.

Vrozené bavičství jej přivedlo až k divadlu. Jako gladiátor šermoval v Mahenově divadle, posléze byl dlouholetým členem proslulého brněnského souboru Husa na provázku. Mezi jeho blízké přátele patřili herci Miroslav Donutil, Bolek Polívka nebo Jiří Pecha. V roli sluhy Petra se objevil třeba ve hře Romeo a Julie. Díky svým známostem si zahrál i v několika filmech. Avšak spíše jako kaskadér a komparzista. Za všechny jmenujme BALADU PRO BANDITU Vladimíra Síse.

Čím se však Franta proslavil nejvíce byly jeho vtipy a recese. Objevil retardovaného zpěváka Rudolfa Kovandu, z něhož málem udělal vítěze prestižní ankety Zlatý slavík. Mnoho let působil jako Kovandův osobní manažer v jeho amatérské hudební skupině Los Brňos. Jako velký znalec brněnského hantecu, napsal v tomto nářečí několik povídek. Rovněž hostoval ve spoustě zábavných pořadů (SEŠLOST Luďka Nekudy).

Když v roce 1991 předčasně zemřel na zástavu srdce, jeho blízcí dlouho nechtěli věřit, že se nejedná o další z jeho nekonečných fórů. Miroslav Donutil o něm vydal kazetu historek "Furt ve střehu", což bylo údajně Frantovo oblíbené životní motto.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

1991 Černá Fortuna (TV film)
1989 Smrt v kruhu (TV film)
1987 Páni Edisoni
1986 Antonyho šance
1985 Kára plná bolesti
Šahrazád (TV film)
1980 Commedia del arte (divadelní záznam)
1978 Balada pro banditu
1975 Hudba kolonád
Táto, něco bouchlo (TV film)
1974 Pavlínka
1972 Tím hůř, když padnou (TV film)

TV pořady

1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1985 Hrad a jeho legendy (TV pořad)
1983 Sešlost (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace