Reklama

Reklama

Inka Čekanová

Inka Čekanová

nar. 27.11.1939 (84 let)
Grešlové Mýto, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Česká herečka Inka Čekanová se před filmovou a televizní kamerou objevovala jen krátce a zřídka, její uměleckou dráhu ukončil odchod do zahraničí počátkem osmdesátých let. Pochází z jižní Moravy, jejím rodištěm je Grešlovo Mýto poblíž Moravských Budějovic, její vlastní jméno je Justina Čekanová. Dětská touha stát se herečkou ji počátkem šedesátých let přivedla na jeviště Krajského divadla v Kolíně, kde začala bez odborné průpravy, poté krátce působila v Divadle Jiřího Wolkera v Praze.

Trvalejší zázemí našla v Horáckém divadle v Jihlavě, kde hrála v letech 1962-1968. Kamera ji zachytila poprvé v televizní adaptaci povídky MEZE WALTERA HORTONA (1968), kde se objevila jako reportérka. Krátce nato přešla natrvalo do Prahy a od roku 1969 měla stálé angažmá v Divadle Na zábradlí. Tady dostala řadu velkých příležitostí, v nichž mohla uplatnit svůj půvab i herecké schopnosti (Figarova svatba, 1972; Největší z mušketýrů, 1975), výraznou kreaci předvedla jako Ofélie v Hamletovi (1978) režiséra Evalda Schorma.

Film jí první roli nabídl až několik let po příchodu do Prahy v dnes již právem zapomenutém dramatu CESTY MUŽŮ (1972), větší příležitost dostala jako trenérka Pachnerová v příběhu ze sportovního prostředí NA STARTU JE DELFÍN (1974). Díky častějšímu reprízování ji ale dodnes můžeme vídat jako královnu sousední říše v pohádce MALÁ MOŘSKÁ VÍLA (1976), se svým dlouholetým kolegou z Divadla Na zábradlí Václavem Sloupem pak vytvořila manželskou dvojici Kebrlových v komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (1977).

Počátkem osmdesátých let Inka Čekanová emigrovala do Německa.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Filmy
1977

Což takhle dát si špenát

 

Parádní číslo (TV film)

1976

Malá mořská víla

1974

Na startu je delfín

 

Poslední ples na rožnovské plovárně

1972

Cesty mužů

1969

Meze Waltera Hortona (TV film)

Divadelní záznam
1977

Král jelenem

Krátkometrážní
1980

Když se prořezávají zoubky (studentský film)

Reklama

Reklama