foto

Peter MacNicol

  • nar. 10.4.1954 (63 let)
    Dallas, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Peter MacNicol se narodil roku 1954 v Dallasu jako nejmladší z pěti dětí. Od dětství toužil být paleontologem, přesto se stal hercem a svůj talent uplatnil nejen ve filmu a televizi, ale i na divadle. Vyzkoušel si i režisérský a scénáristický post. Vystudoval Univerzitu v Minnesotě a už během studií působil v divadle Guthrie, celkem dvě sezóny. Než zakotvil na Brodwayi, vystřídal víc jak deset dalších divadel.

Svůj filmový debut si odbyl roku 1981 ve filmové fantasy DRAKOBIJCE, kde si zahrál jednu z hlavních postav, čarodějova učně. Současně byl obsazen do původně „mimo-broadwayské“ divadelní hry CRIMES OF THE HEART. Za své ztvárnění obdržel cenu Theater World Award. Svým výkonem zaujal a byl pozván na konkurs na roli v SOPHIINĚ VOLBĚ. Traduje se, že pro získání role naivního spisovatele Stinga, který se zamiluje do Meryl Streep, si v reálu přibližně metr sedmdesát vysoký Peter vzal kovbojské boty na deseticentimetrovém podpatku. Později, aby vypadal ještě vyšší, si je navíc vycpal papírovými kapesníčky. Dosáhl tak požadované výšky a získal tím zatím svoji nejslavnější filmovou roli.

Z následných vedlejších rolí lze vyzdvihnout roli ničemného správce muzea v druhém pokračování fantasy komedie KROTITELÉ DUCHŮ. Malou roli kamaráda Steva Martina v romantické komedii PROMIŇ, JSI ŽENATÝ! Ředitele letního tábora v ADAMSOVĚ RODINĚ II. V seriálu NEMOCNICE CHICAGO HOPE ztvárnil právního zástupce Alana Birche. Násilný a šokující odchod vždy pohotového právníka po několika sériích vzbudil nevoli u nejednoho fanouška tohoto seriálu. Peter za něj dostal v roce 1995 cenu Quality Television Award, za Nejlepšího herce ve vedlejší roli v dramatickém seriálu.

I přes velmi slibný filmový začátek Peterovi trvalo poměrně dlouho, než se skutečně zapsal do povědomí všech filmových i televizních diváků. Tato příležitost se naskytla roku 1997. Získal roli znalce umění, který se snaží čelit výstřednostem Mr. Beana v komedii MR. BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA a hlavně roli podivínského, nicméně excelentního advokáta Johna Cage v úspěšném seriálu z právnického prostředí ALLY MCBEALOVÁ. Za jeho zpodobnění získal v roce 2001 cenu Emmy pro Nejlepšího herce ve vedlejší roli v kategorii komediální seriál. V předchozích letech 1999 a 2000 získané nominace neproměnil. Dále mj. obdržel cenu Quality Television Awards, opět v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli komediálního seriálu. V roce 2005 si zahrál fyzika Dr. Larryho Flenhardta v seriálu NUMB3RS. O dva roky později Toma Lennoxe, vysoce postaveného vládního úředníka, v šesté sérii seriálu 24 HODIN.

V současnosti žije v Los Angeles se svojí ženou Marsue Cumming. Seznámili se přes společného přítele, který jim domluvil rande. Jejich víc jak dvacetileté manželství je bezdětné. Marsue pracuje v neziskové organizaci The Corie Williams Scholarship Fund, která pečuje o děti bez domova. Mezi Peterovy největší koníčky patří hra na dudy a klávesy, samozřejmě vedle herectví.

JBLamb

Herecká filmografie

Filmy

2013 Scooby-Doo! Tréma před vystoupením
2012 Bitevní loď
Prezidentské volby (TV film)
2008 24 hodin: Vykoupení (TV film)
2005 Behind the Curtain
Myšák Stuart Little 3
2004 Překročit všechna pravidla
2003 Crazy Love (TV film)
2002 Balto na vlčí stezce
2001 Dobrák Dan (TV film)
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Pooch and the Pauper, The (TV film)
1999 Malí géniové
Olive, the Other Reindeer (TV film)
1998 Jak umlčet Mary (TV film)
Tajemství N.I.M.H. 2
1997 Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
1996 Abducted: A Father's Love (TV film)
Měsíc nad pouští
Toto Lost in New York
1995 Drákuloviny
1994 Roswell (TV film)
Vraždy v Radiolandu
1993 Addamsova rodina 2
1992 Promiň, jsi ženatý!
1991 Těžko splnitelné sliby
1990 Za ranního rozbřesku (TV film)
1989 American Blue Note
Krotitelé duchů II
1986 Johnny Bull (TV film)
Žár
1984 Safe Harbor (TV film)
1982 Sophiina volba
1981 Drakobijce

TV seriály

2015 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Purpose in the Machine (S03E02)
Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Family Secrets (S01E13)
Bit by Bit (S01E12)
Ghost in the Machine (S01E11)
další epizody (13)
Star Wars Povstalci (TV seriál)
Fire Across the Galaxy (S01E14)
2014 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Gathering Forces (S01E08)
Empire Day (S01E07)
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
The Well (S01E08)
2012 Viceprezident(ka) (TV seriál)
2011 Kauzy podle Kate (TV seriál)
2010 Ben 10: Ultimate Alien (TV seriál)
G.I. Joe - Odpadlíci (TV seriál)
Young Justice (TV seriál)
2008 Senzační Spider-Man (TV seriál)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
Kauzy z Bostonu (TV seriál)
This Just In (TV seriál)
2001 24 hodin (TV seriál)
2000 Harvey Birdman, Attorney at Law (TV seriál)
1999 Ally (TV seriál)
1998 Thornberryovi na cestách (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
1994 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
1992 The Powers That Be (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust

TV pořady

2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2000 Bostonská střední (TV seriál)
1999 Ally (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace