foto

William H. Macy

  • nar. 13.3.1950 (66 let)
    Miami, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William H. Macy se narodil 13.3.1950 v Miami. Vyrostl v luteránské rodině. Jeho otec William létal za 2. světové války s bombardérem B-17, za zásluhy byl vyznamenán medailí. Po válce pracoval v konstruktérské firmě v Atlantě, poté převzal pojišťovací agenturu. Matka Lois přišla ve 2. světové válce o svého prvního manžela, zahynul roku 1943, má s ním syna Freda Merrila.

Po absolvování střední školy Cumberlande v Marylandu William vystudoval veterinární lékařství v Západní Virginii. Během studií na vysoké škole se seznámil s Davidem Mametem, pod nímž později studoval herectví. William ho považoval za největšího soudobého dramatika. Roku 1972 se Macy, Mamet a pozdější ůspěšný scénárista Steven Schachter stěhují do Chicaga, kde zakládají divadelní scénu St. Nicholas Theatre. Macy tedy jako mnoho jeho kolegů začal na divadle.

Macy patří k hercům, jejichž role výrazně určuje jejich zjev. Svým vzezřením ušlápnutého slabocha si přímo o zařazení do této škatulky říká. Daří se mu však bez problémů tomuto stereotypu uhýbat. Na druhou stranu dvě postavy tohoto druhu jsou možná jeho vůbec nejlepší - jeho asi nejznámější rolí je uťáplý obchodník s automobily Jerry Lundegaard ve filmu bratří Coenů FARGO a nešťastně zamilovaný homosexuál v MAGNOLII. Mezi jeho další významné role patří agent FBI ve VRTĚTI PSEM, profesor obviněný ze sexuálního obtěžování ve filmu OLEANNA, či mariňák v HOUSE OF GAMES.

Velmi významná je Macyho televizní tvorba, získal za ní několik cen Emmy a řadu dalších ocenění (TV filmy ANDĚL STRÁŽNÝ, OD DVEŘÍ KE DVEŘÍM, JAK UKRÁST SINATRU). Za svojí filmovou tvorbu byl nominován na Oscara a Zlatý glóbus (FARGO). Od roku 1997 je ženatý s herečkou Felicity Huffmanovou, mají spolu dvě dcery, žijí v Los Angeles.

Jan "jitrnic" Klečka

Herecká filmografie

2017 Zendog
2016 Krystal
Layover, The
Ve jménu krve
2015 Linka modlitby
Room
Stealing Cars
Walter
2014 Bez kormidla
Cake
Zápisky o dospívání
2013 Jednou ranou
Věř mi
2012 O myšce a medvědovi
Sezení
2011 Obhájce
Portraits in Dramatic Time
Shameless (TV seriál)
2010 Dirty Girl
Marmaduk
2009 Prckové
Staří a neklidní
2008 Family Man (TV film)
Kšeft
Maturitní sex
Příběh o Zoufálkovi
2007 Byl to tichý muž
Divočáci
2006 Bobby
Doogal
Inland Empire
Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Malý zázrak
Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (TV seriál)
2005 Děkujeme, že kouříte
Choose Your Own Adventure: The Abominable Snowman
Portrét šílenství
Sahara
2004 Anděl strážný (TV film)
Cellular
Napravitelné chyby (TV film)
Pravidla boje
V rukách nepřítele
2003 Jak ukrást Sinatru
Manželská krize (TV seriál)
Minnesota Nice
Seabiscuit
Smolař
2002 Bombakšeft
Komisař Montalbano: Po hmatu (TV film)
Od dveří ke dveřím (TV film)
Vánoční příběh (TV film)
2001 Jurský park 3
Ohnisko nenávisti
2000 Panika
Velké trable malého města
1999 Happy Texas
Magnolia
Mystery Men
Night of the Headless Horseman, The (TV film)
Taková malá vražda (TV film)
1998 Jerry & Tom
Lionhearts, The (TV seriál)
Městečko Pleasantville
Podvod (TV film)
Psycho
Studio sport (TV seriál)
Tajemství N.I.M.H. 2
Žaloba
1997 Air Force One
Colin Fitz
Hříšné noci
Vrtěti psem
1996 Duch minulosti
Fargo
Hit Me
Periskop nahoru a dolů
Věznice Andersonville (TV film)
Writing on the Wall, The (TV film)
1995 Evolver
Machři
Mimo podezření
Nikdo není sám
Opus pana Hollanda
Ve stínu zla (TV film)
Vražda prvního stupně
1994 Jsme jenom lidi
Nebezpečný klient
Oleanna
Pohotovost (TV film)
Pohotovost (TV seriál)
Smrt v dohledu
Texan (TV film)
1993 Benny a Joon
Nevinné tahy
Podstata spravedlnosti (TV film)
Twenty Bucks
1992 In the Line of Duty: Siege at Marion (TV film)
Případ vraždy Carolyn Warmusové (TV film)
Soukromá záležitost (TV film)
Vodní motor (TV film)
1991 Stíny a mlha
Vražda
1988 Lip Service (TV film)
S mafií v patách
Vražda Mary Phaganové (TV film)
1987 Hráčské doupě
Zlaté časy rádia
1985 Poslední drak
Spenser: For Hire (TV seriál)
1984 Dining Room, The (TV film)
Kate & Allie (TV seriál)
Země kouzel a zázraků (TV film)
1983 Beze stopy
Cradle Will Fall, The (TV film)
1980 Foolin' Around
Kdysi dávno
1978 Awakening Land, The (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2013 CinemAbility
2012 Citizen Hearst
2008 Speechless (TV film)
2004 Dialing Up 'Cellular'
2003 Bezstarostní jezdci, zuřící býci
Life of Laughter: Remembering John Ritter, A (TV film)
Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
True Story of Seabiscuit, The (TV film)
2001 Beyond Jurassic Park
Dinosaurs of 'Jurassic Park III', The
Natáčení filmu Jurassic Park III
2000 That Moment: Magnolia Diary
1999 'Psycho' Path
The Directors (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2013 Real, The (TV pořad)
The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

2014 Bez kormidla
2011 Shameless (TV seriál)
2008 Family Man (TV film)
Kšeft
2004 Anděl strážný (TV film)
2002 Jen procházka v parku (TV film)
1999 Taková malá vražda (TV film)
1998 Podvod (TV film)
1996 Sen každé ženy (TV film)
1995 Mimo podezření
1992 Home Fires (TV seriál)
1987 thirtysomething (TV seriál)

Režijní filmografie

2016 Krystal
Layover, The
2014 Bez kormidla
2011 Shameless (TV seriál)
1988 Lip Service (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(94)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace