foto

Christopher Reeve

  • nar. 25.9.1952
    New York City, New York, USA
  • zem. 10.10.2004 (52 let)
    Mount Kisco, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 25. září 1952 v New Yorku. Jeho matka Barbara Jonesová pracovala jako novinářka a jeho otec, Franklin Reeve, byl profesor a spisovatel. Když byly Christopherovi 4 roky, jeho rodiče se rozvedli. Matka se s ním a s jeho bratrem Benjaminem přestěhovala do Princetownu v New Jersey. Tam začal navštěvovat soukromou Princetownskou školu.

V 8 letech začal hrát na klavír. Hraní mu šlo výborně a už v 16 letech měl svého prvního agenta. Christopher přihlásil na Cornellovu Universitu, kde se soustředil hlavně na hudbu a angličtinu. Po té ho přijali na prestižní Juilliard School v New Yorku. Tam se také setkal s Robinem Williamsem a stali se nerozlučnými přáteli. Od roku 1976 byl aktivně zapojen v hnutí "Save of Childern," "Amnesty International" a v dalších hnutích.

V roce 1978 natočil film Superman, díky němuž se stal slavným. Po takovém úspěchu se další nabídky jen hrnuly. V té době se také poprvé oženil. Vzal si Gae Extonovou, se kterou má dvě děti. Dceru Alexandru a syna Matthewa. Podruhé se oženil v roce 1992 a jeho manželkou se stala Dana Morosiniová. Spolu mají syna Willa.

Reeve byl vždy v dobré fyzické kondici, lyžoval, hrál hokej, létal a jezdil na koni. A právě to se mu stalo osudným... 27. května roku 1995 na jezdecké soutěži v Culperer County ve státě Virginia, startoval se svým plnokrevníkem Eastern Express. Před jednou překážkou se jeho kůň zastavil a Chris přepadl přes jeho hlavu a utrpěl zlomeninu 2. krčního obratle. Od té doby je od krku dolů ochrnutý a jeho dýchání kontroluje respirátor. Po několika měsíční rehabilitaci se vrátil domů a hned si našel nový smysl života. Věnuje se problémům životního prostředí, bezdomovcům, podpoře umění atd.. Jeho největší úsilí však směřuje na podporu výzkumu léčby poranění páteře.

V roce 1987 dokonce demonstroval v Santiagu, kde 77 chilským hercům hrozila poprava od Pinochetova režimu. Svůj první režijní debut si Reeve odbyl v dubnu 1997. Pro HBO natočil film "In the Gloaming," který se setkal s nadšenými recenzemi a byl nominován v 5 kategoriích na cenu Emmy. O rok později vydal také svou autobiografii "Still Me". Ta se 11 týdnů držela v žebříčku nejprodávanějších knih. "Still Me" vyšla také ve zvukové podobě. Svojí první filmovou roli po úrazu si zahrál v nové verzi Hitchcockova thrilleru "Rear Window", na kterém se podílel také jako producent. Věnoval se také natáčení reklam.

V roce 1999 se stal předsedou nadace Christopher Reeve Paralysis Foundation. Je to nezisková organizace, která podporuje výzkum na vyvinutí léčby a léku na ochrnutí způsobené poraněním míchy a centrálního nervového systému. Christopher Reeve zemřel v neděli 10. října 2004.

Martin "Stegr" Štěrba

Herecká filmografie

2010 Supermään - a.z.
2006 Superman II: Verze Richarda Donnera
2001 Smallville (TV seriál)
1998 Pohled z okna (TV film)
Toughest Break: Martin's Story, The (TV film)
1996 Cesta za zítřkem
Without Pity: A Film About Abilities (TV film)
1995 Černý lišák 1 (TV film)
Černý lišák 2: Cena za mír (TV film)
Černý lišák 3: Lidé dobří a zlí (TV film)
Městečko prokletých
Mimo podezření
1994 Bez řečí
1993 Mořský vlk (TV film)
Popínavé květy (TV film)
Soumrak dne
1992 Fraška
Noční můra za bílého dne (TV film)
Smrtelný hřích (TV film)
1991 Pád do tmy (TV film)
Sny o smrti (TV film)
1990 Earthday Birthday
Růže a šakal (TV film)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Great Escape II: The Untold Story, The (TV film)
Přepnout na život
1987 Chytrák
Superman 4
1985 Anna Karenina (TV film)
Pilotův návrat
1984 Bostoňanky
1983 Superman 3
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Monsignor
Smrtící past
1980 Kdysi dávno
Superman 2
1979 Muppets Go Hollywood, The (TV film)
1978 Ponorka na dně
Superman
1975 Norming of Jack 243, The (TV film)
Ryan's Hope (TV seriál)
1951 Love of Life (TV seriál)

Dokumentární

2006 Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman (TV film)
You Will Believe: The Cinematic Saga of Superman
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
Christopher Reeve: Courageous Steps (TV film)
2001 Magic Behind the Cape, The
Making 'Superman': Filming the Legend
Taking Flight: The Development of 'Superman'
1999 Intimate Portrait: Margot Kidder (TV film)
1998 Christopher Reeve: A Celebration of Hope (TV film)
1993 In the Wild (TV seriál)
1992 Earth and the American Dream - vyp.
In a New Light: A Call to Action in the War Against AIDS (TV film)
1991 Fear and the Muse: The Story of Anna Akhmatova
Hollywoodští specialisté (TV seriál)
1989 Bobby Brown His Prerogative
1988 Superman 50th Anniversary (TV film)
1987 Future Flight
1984 Olympic Gala (koncert)
1983 Making of 'Superman III' (TV film)
1978 Making of 'Superman: The Movie', The (TV film)

TV pořady

2010 David Blaine: Kouzelné úkoly (TV pořad) - a.z.
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
2000 BBC and the BAFTA Tribute to Michael Caine, The (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 Carol Burnett Show, The (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1987 Grand Knockout Tournament, The (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)

Režijní filmografie

2006 Malý zázrak
2004 Příběh Brooke Ellisonové (TV film)
1997 Za soumraku (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace