foto

Mike Myers

  • nar. 25.5.1963 (53 let)
    Scarborough, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Pořád věřím, že jednou u mých dveří zazvoní talentová policie a zavřou mě.“ - Mike Myers

Jmenovec kultovního zabijáka Michaela Myerse z hororu Halloween Mike Myers, se narodil 15 let před ním, 25. května 1963 v kanadském Torontu (ve čtvrti Scarborough) jako nejmladší ze tří synů prodavače encyklopedií. Jeho rodiče se sem přestěhovali po svatbě z Liverpoolu a otec Mikea už od raných let seznamoval s britským kulturním odkazem a smyslem pro humor prezentovaným bondovkami, filmy Petera Sellerse či Monty Python. Zároveň přísně dbal na to, aby u jeho syna, stejně jako u něj, zaujímal humor přední místo na žebříčku životních hodnot a to například tak, že mu zakazoval kamarádit s těmi vrstevníky, které nepovažoval za vtipné.

Mike se už od osmi let objevoval v reklamách a na střední škole hostoval v několika seriálech. Bezprostředně po maturitě byl pak zrekrutován do torontské pobočky severoamerické líhně komediálních talentů Second City Comedy (další pobočky měla v Chicagu a Detroitu a mohli jste v nich v té době narazit třeba na Johna Belushiho, Billa Murrayho nebo Chrise Farleyho), ve které se setkal např. s Rickem Moranisem nebo Martinem Shortem. Short jej také o pár let později doporučil televiznímu producentu Lorne Michaelsovi, který ho zlanařil do populárního amerického „kouzelníka“ SATURDAY NIGHT LIVE (1975-?), živě vysílaného pořadu scének začínajících komiků, z něhož vyšli mj. Chevy Chase, Eddie Murphy nebo Steve Martin. Mimochodem, ve stejném roce jako Mike, sem přibyl i Ben Stiller.

Dostat se do SNL byl Mikeův sen už od devíti let, kdy si zahrál v jedné reklamě s hvězdou této show Gildou Radner, s níž pak toužil jednou v SNL vystupovat bok po boku a která shodou okolností zemřela v témže roce, kdy se mu tam podařilo proniknout. Ještě více Mikea mrzelo, že se z jeho úspěchu nemohl radovat jeho otec, o jehož uznání velmi stál a který SNL miloval, ale měl v té době už pokročilého Alzheimera a Mikea na obrazovce nepoznával. Mike v show strávil šest plodných let (1989-1994), během kterých vytvořil řadu nezapomenutelných rázovitých postav jako pubertálního rockového fanouška Waynea Campbella, excentrického německého moderátora Dietera, televizní drbnu Lindu Richman, a mnohé další.

Wayne: „Party on, Garth!“
Garth: „Party on, Wayne!“


Právě postava Waynea, se kterou slavil velký úspěch už na středoškolských večírcích, se záhy dočkala vlastního celovečerního filmu a WAYNůV SVĚT se zařadil mezi největší trháky roku 1992. Bohužel několik dní před premiérou Mikeův otec zemřel, což jeho syna hluboce zasáhlo. V následujícím roce se Mike oženil s herečkou Robin Ruzan a do kin přišly další dva jeho filmy, druhý WAYNEůV SVĚT a černá komedie A TAK JSEM SI VZAL ŘEZNICI, ve které si poprvé zahrál více rolí, což se pro něj stalo v budoucnu typickým. Deprese ze smrti otce a o něco později i bratra jej ale spolu s vyčerpáním z práce na obou filmech přinutily na nějakou dobu závratné tempo zpomalit.

„Rozdáme si to hned nebo až potom?“
Austin "Danger" Powers, ŠPIONÁTOR


Zatímco si dopřával zasloužený oddech, zrodilo se v jeho mysli nové alter ego inspirované filmy ke kterým ho otec jako malého přivedl, zejména bondovkami, a sice nenapravitelný playboy a brilantní tajný agent z 60. let Austin „Danger“ Powers z komedie ŠPIONÁTOR (1997). Barvitá taneční čísla, tuny dvojsmyslů, hlášek, filmových odkazů a cameo výstupů a především neodolatelný Mike v hlavní roli, se postaraly o obrovský ohlas filmu – bohužel jen na videu. To už ale neplatilo o dalších dvou podstatně slabších, ale výrazně výdělečnějších pokračováních AUSTIN POWERS: ŠPIÓN, KTERÝ MĚ VOJEL (1999) a AUSTIN POWERS – GOLDMEMBER (2002), jejichž kasovní úspěch v kinech se patřičně odrazil i na jeho honorářích. Ty se z 1 milionu za jedničku vyšplhaly přes 7 milionů za dvojku na celých 25 milionů za trojku, což ale není zas tolik vzhledem k tomu, že v každém dalším díle si přibral k hlavnímu hrdinovi další a další postavy.

Mezitím stihl i svou první vážnou roli bohémského majitele nočního klubu v dramatu 54, namluvil titulního zlobra v animovaném megahitu SHREK a jeho pokračováních, jako zatrpklý letecký instruktor oživil průměrnou romantickou komedii s Gwyneth Paltrow LETUŠKA PRVNÍ TŘÍDY a s gustem sobě vlastním si zařádil v kůži zlomyslného mluvícího kocoura ve filmové adaptaci známé dětské knížky Dr. Seusse KOCOUR. Pro zajímavost, jeho účast na tomto filmu byla formou vyrovnání se se společnostmi Universal a Imagine, které ho v roce 2000 zažalovaly zato, že odstoupil od připravovaného filmu založeném na jeho postavě ze SNL, Dieterovi, protože „nechtěl diváky podvést tak mizerným scénářem“ (jehož byl stejně jako u Waynových světů a Austinů Powersů autorem).

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

2018 Austin Powers 4
2016 Terminal
Untitled Keith Moon Project
2014 Monty Python živě (převážně)
2012 Oscar Etiquette
Oscar Etiquette: Deleted Scenes
Shrek's Thrilling Tales
2010 Donkey's Christmas Shrektacular
Scared Shrekless (TV film)
Shrek: Zvonec a konec
2009 Hanebný pancharti
2008 Guru lásky
2007 Shrekovy Vánoce (TV film)
Shrek Třetí
2004 Far Far Away Idol
Shrek 2
2003 Kocour
Letuška 1. třídy
Nikdo se nic nedozví
Saturday Night Live - Halloween
Shrek 4-D
2002 Austin Powers - Goldmember
True Meaning of Christmas Specials, The (TV film)
2001 Shrek
Shrek in the Swamp Karaoke Dance Party
1999 Austin Powers: Špion, který mě vojel
Mystery, Aljaška
1998 Bacharach: One Amazing Night (TV film)
Klub 54
Pete's Meteor
Tenká růžová čára
1997 Austin Powers: Špionátor
1995 Ice & Asphalt: The World of Hockey
1993 A tak jsem si vzal řeznici
Waynův svět 2
1992 Wayneův svět
1989 Elvis Stories
1987 It's Only Rock and Roll (TV seriál)
1985 John and Yoko: A Love Story (TV film)
1984 Wide Awake Club (TV seriál)
1977 Range Ryder and the Calgary Kid (TV seriál)

Dokumentární

2015 Being Canadian
I Am Chris Farley
2014 Hollywood Film Awards (TV film)
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2006 Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích (TV seriál)
2005 Best Ever Family Films (TV film)
Britain´s 50 Greatest Comedy Sketches (TV film)
Comedy Gold (TV film)
2004 Greatest Canadian, The (TV seriál)
Meet the Cast of Shrek 2
Tech of Shrek 2, The
2003 VH1 Goes Inside (TV seriál)
2002 There's Only One Paul McCartney (TV film)
2001 Concert for New York City, The (koncert)
Creating a Fairy Tale World: The Making of 'Shrek' (TV film)
2000 Beatles Revolution, The (TV film)
Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
1999 And the Word Was Bond
Saturday Night Live 25 (TV film)
1995 Barbra: The Concert (koncert)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 Nantucket Film Festival's 2nd Comedy Roundtable (TV pořad)
2012 Do hlubin komedie (TV pořad)
10th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
2008 MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
2006 Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2005 Saturday Night Live: The Best of David Spade (TV pořad) - a.z.
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Osbourne Family Christmas Special, The (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Comedy Central Canned Ham: Austin Powers in Goldmember (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 Comedy Central's Canned Ham: The Dr. Evil Story (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Sparkle Lounge (TV pořad)
1996 Comedy Central Canned Ham (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Madonna: Celebration (hudební videoklip)
2004 Britney Spears: Greatest Hits - My Prerogative (hudební videoklip)
2003 Alice Cooper - The Ultimate Clip Collection (hudební videoklip)
2002 Britney Spears: Boys (hudební videoklip)
2000 Madonna: Beautiful Stranger (hudební videoklip)
1999 Madonna: The Video Collection 93:99 (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(79)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace