foto

Jane Adams

  • nar. 1.4.1965 (51 let)
    Washington, District of Columbia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane Adams je filmová, divadelná a televízna herečka. Narodila sa 1. apríla 1965 v hlavnom meste USA, vo Washingtone. Je dcérou administratívnej asistentky Janice a inžiniera Williama Adamsa. Má mladšieho brata Jonathana. Vyrastala v mestách Wheaton v Illinois a Bellevue vo Washingtone. Študovala politológiu na Washingtonskej univerzite a herectvo na Cornish College of the Arts. V roku 1989 absolvovala odbor dráma na Juilliard School.

Neskôr účinkovala v divadle Seattle Repertory Theatre. Dostala ponuku hrať vo filme Sestra v akcii po boku Whoopi Goldberg, ale odmietla ju kvôli práci v divadle. Svoju prvú známejšiu rolu dostala vo filme Otec nevesty 2 (1995), kde si zahrala spolu so Steveom Martinom a Diane Keaton. Vrátila sa do divadla a v roku 1995 vyhrala ocenenie Tony Award ako najlepšia herečka za hlavnú rolu v broadwayskom predstavení An Inspector Calls.

V roku 1998 hrala v pozitívne hodnotenom a oceňovanom filme Happiness spolu s Philipom Seymourom Hoffmanom. Odvtedy sa objavila vo viacerých, viac či menej úspešných filmoch, ale vo väčšine hrala už len vedľajšie úlohy. Zahrala si napríklad v snímkach Láska cez internet (1998), Skvelí chlapci (2000), Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) či Niet návratu (2007). Účinkovala tiež v niekoľkých seriáloch. Známa je jej rola v sitcome Frasier, kde hrala v rokoch 1999 - 2000 a stvárnila tu Dr. Mel Karnofsky, druhú manželku Dr. Nilesa Cranea. Okrem Frasiera sme ju mohli vidieť aj v seriáloch Dr. House (2004) alebo Hung (2009).

Jane Adams získala aj niekoľko filmových ocenení. V roku 1998 vyhrala spolu s ostatnými hercami a herečkami z filmu Happiness cenu NBR Award a o dva roky neskôr, tiež spoločne s obsadením filmu Songcatcher (2000) špeciálnu cenu poroty na filmovom festivale Sundance. Jej najväčším individuálnym úspechom je nominácia na Zlatý glóbus za najlepšiu ženskú vedľajšiu úlohu v seriáli Hung (2009).

Philip J. "Niles" Fry

Herecká filmografie

2017 Twin Peaks (TV seriál)
2016 Always Shine
Atlanta (TV seriál)
Nobody Beats the Biebs (S01E05)
Easy (TV seriál)
2015 Hledači ohně
Poltergeist
2012 All the Light in the Sky
2011 Neklid
Silver Bullets
2009 Alexander the Last
Calvin Marshall
Hung - Na velikosti záleží (TV seriál)
2008 Bláznovství
Ochrana svědků (TV seriál)
Wherever You Are
2007 Mé druhé já
2006 Jako malé děti
Poslední prázdniny
Sensation of Sight, The
2005 Chladnokrevný Stone (TV film)
2004 Dr. House (TV seriál)
Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod
Věčný svit neposkvrněné mysli
2002 Orange County
2001 Nepovedený večírek
Noční přízraky (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
2000 Citizen Baines (TV seriál)
From Where I Sit (TV film)
Skvělí chlapi
Songcatcher
1999 Ryba ve vaně
Texas Funeral, A
Úspěšný Mumford
1998 Day at the Beach
Hudba ze sousedního pokoje
Láska přes internet
Štěstí
1997 LIBERTY! The American Revolution (TV seriál)
1996 Kansas City
Relativity (TV seriál)
1995 Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček?
1994 Mrs. Parker a začarovaný kruh
Zbožňuju trable
1993 Frasier (TV seriál)
Příběhy ze života: Vražedná opilost: Příběh Kevina Tunella
1992 Lifestories: Families In Crisis (TV seriál)
Muž bez spánku
1990 Rising Son (TV film)
Vital Signs
1985 Bombs Away
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1982 Rodinná pouta (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2005 All I Want: A Portrait of Rufus Wainwright (TV film)
2002 Searching for Debra Winger
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace