foto

Milan Drobný

  • nar. 8.12.1944 (71 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvák Milan Drobný patřil od poloviny šedesátých let k populárním interpretům písniček středního proudu a proslavil se řadou dodnes známých hitů. Pochází z Prahy a studoval zpěv na konzervatoři, v roce 1962 se zúčastnil soutěže Hledáme nové talenty, v níž sice neuspěl, ale dostal nabídku k účinkování s orchestrem Karla Krautgartnera. V hudebních programech kavárny Vltava se setkal s Karlem Gottem, s nímž v roce 1963 nastoupil do divadla Semafor.

Dobová obliba Semaforu stála u zrodu popularity Milana Drobného a tehdy také vznikl jeden z jeho největších hitů Písnička pro kočku (1964). Po absolvování vojenské služby se vrátil do Semaforu, kde pak působil do konce šedesátých let. Kamera jej zachytila poprvé v rámci seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1967), pro televizi vznikly i záznamy představení ze Semaforu, několik duetů nazpíval s Naďou Urbánkovou. Na půdě Semaforu potkal také svou první manželku, s níž žil dvacet let a měl s ní dvě děti.

Po odchodu ze Semaforu nastoupil dráhu sólového zpěváka, vystupoval například s Country Beatem Jiřího Brabce, orchestrem Karla Vlacha nebo Václava Hybše. Odlišné zaměření hudebních těles, s nimiž vystupoval, se odrazilo i na jeho pestrém repertoáru. I když Milan Drobný nikdy nebodoval například v anketě Zlatý slavík, nelze popřít, že měl štěstí na chytlavé melodie a jeho písně často dosáhly hitových rozměrů. Často se jednalo o převzaté nahrávky ze zahraničí (Běž, řekni to těm skalám, Koupím si opuštěnej hrad, Azurové ráno, Mendocino, Ragtime Piano Joe), skládali pro něj ale i přední domácí autoři jako Karel Svoboda (Pláču, pláču sůl) nebo Ladislav Štaidl. Štaidlova skladba Najdu klíč a vejdu branou byla titulní písní Drobného první LP desky z roku 1970. Následovala LP deska Milan Drobný (1975) a účast na řadě kompilačních alb, kromě toho samozřejmě vystupoval v řadě televizních pořadů.

Nutno dodat, že Milan Drobný byl sám také úspěšným hudebním skladatelem, komponoval pochopitelně především sám pro sebe (Zůstaň upřímná), několik písní napsal ale například také pro Karla Gotta nebo později Ivetu Bartošovou. Po smrti Milana Chladila byl pěveckým partnerem Yvetty Simonové, jako sólový zpěvák nadále vystupoval především v zemích východního bloku, zpíval ale také v zámoří, zvláště po roce 1989 sklízel úspěchy díky koncertům pro krajany ve Spojených státech a v Kanadě. V menších rolích jsme jej mezitím mohli vidět i v několika filmech (HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM, 1979; TRHÁK, 1980).

Kromě zpívání začal koncem osmdesátých let studovat střední hotelovou školu v Poděbradech, tady si také našel druhou manželku a po změně politických poměrů provozoval několik let restauraci v centru Prahy. Druhé manželství i podnikání jsou dnes již minulostí, Milan Drobný ale stále příležitostně koncertuje, kromě toho v posledních letech také vydal několik výběrových CD (To nejlepší z let 1967-1989, 1994; Největší hity, 2002; Pop galerie – Milan Drobný, 2007).

I když se ve svých písních a veřejných vystoupeních Milan Drobný dlouho prezentoval jako nestárnoucí a temperamentní sympaťák, teprve nedávná výpověď v cyklu TŘINÁCTÁ KOMNATA České televize ukázala složité peripetie jeho soukromého života. Mezitím se v devadesátých letech snažil o udržení v povědomí veřejnosti vydáním autobiografických knih Hvězdy kolem mne (1992) a Drobnosti (1996). V roce 1994 získal platinovou desku za dva milióny prodaných hudebních nosičů od vydavatelství Supraphon. V soukromí se Milan Drobný věnuje různým sportům, ostatně ještě před uměleckou kariérou preferoval hokej, později hrál tenis. Kromě toho také maluje a fotografuje. Žije v Praze v domě, který koupil před dvaceti lety a postupně jej zrekonstruoval.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Stopy života - Derniéra (TV film)
2001 Zajatec lesa
1986 Plaváček (TV film)
1982 Zpěváci na kraji nemocnice (TV film)
1980 Trhák
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1977 Koncert pro mantinely (TV film)
1967 Na dejchánku v Semaforu (divadelní záznam)
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)

Dokumentární

2012 13. komnata Milana Drobného (TV film)
2002 Bylo nám s ním dobře (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
1995 Pocta rokenrolovému králi (koncert)

TV pořady

2015 Poslední zhasne (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Karel Vlach - 100 let (TV pořad)
2004 Jak přežít nepohodu (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Vánoce, Vánoce (TV pořad)
2000 Co v Silvestru nebylo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
Šance (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1987 Vůně jehličí (TV pořad)
Zajíc v pytli (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
1981 Benefice orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
1973 Písničky roku 1973 (TV pořad)
1971 My dva a čas (TV pořad)
Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace