Reklama

Reklama

Robert Enrico

Robert Enrico

nar. 13.04.1931
Liévin, Francie

zem. 23.02.2001 (69 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie (1)

Celým jménem Gino Robert Enrico; základní vzdělání a středoškolská studia absolvoval v Toulonu a Paříži, pak se přihlásil na prestižní školu IDHEC (Institut des Hautes études cinématographiques), kde vystudoval filmovou režii. V letech 1956-1959 prošel vojenskou službou, zároveň začal natáčet krátké a dokumentární filmy, již v 50. letech byla jeho díla oceněna na festivalu v Benátkách. Poprvé na sebe výrazně upozornil filmovou povídkou LA RIVIÈRE DU HIBOU (1962),… (více)

Zajímavosti (7)

Jakubův žebřík (1990)

  • Bruce Joel Rubin řekl, že je scénář silně inspirován "Tibetskou knihou mrtvých", tibetsky "Bardo thödol", biblickým příběhem "Jacob's ladder" a oscarovým krátkometrážním filmem La rivière du hibou (1962) od Roberta Enrica, založeným na novele "An Occurrence at Owl Creek Bridge" z roku 1980 od Ambrose Bierce. (Seabeast)

Stará puška (1975)

  • Původně mysleli na Catherine Deneuve pro roli Clary, ale Enrico byl posedlý podobou Romy. „Byl jsem si jist, že mi zavolá. Buď kolem sedmé večer, pokud se jí to zalíbilo, nebo nikdy, jestli váhala,“ vzpomínal režisér. „Zavolala v 19:15, naprosto nadšená,“ dodal. (theSaint)

Stará puška (1975)

  • Robert Enrico na Romy Schneider při jejich prvním setkání, mnoho let před tímto filmem, dobrý dojem neudělal. Mladý režisér to neodhadl a příliš silně jí tehdy, v Moulin de Vende, stiskl ruku, přičemž jí rozlomil vzácný prsten od Viscontiho. „Na Vás hned tak nezapomenu,“ vyštěkla rozčilená Schneider. (theSaint)

Galerie (4)

Reklama

Režisér

Scenárista

Střihač

Herec

Host

Reklama

Reklama