foto

Christopher Plummer

  • nar. 13.12.1929 (86 let)
    Toronto, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Christopher Plummer měl od mládí nádherný vztah k hudbě, především klasické, a proto bylo jeho přáním stát se hudebníkem. Po dobu středoškolského studia ale zjistil, že ho baví mnohem více divadlo, a tak se ve 23 letech stal členem Kanadského divadla v Ottavě. Mimo to spolupracoval také s rozhlasem v Montrealu. V roce 1954 získal cenu divadla za své divadelní ztvárnění hry Dostatečné světlo a Hrdinou je domov. Poté hrál v muzikálu Cyrano, za jehož hlavní roli získal cenu Tony Adward. Už od 60-tých let byl častým hostem na předních Londýnských scénách. Hrál především v Shakespearových hrách. Byl nominován na Tony Adwards, a získal ocenění "nejlepší herec roku 1997-98".

Jeho herecké zkušenosti byly po právu přeneseny také před filmovou kamerou, kde se rychle prosadil jako představitel šlechticů, vysokých důstojníků, a často i skutečných historických postav. Jako ovdovělý rakouský baron von Trapp... do jeho rodiny přichází mladá a nespoutaná novicka Maria (Julie Andrews), která získá lásku jeho dětí, a nakonec i samotného barona – to byla známá adaptace muzikálu Oscara Hammersteina a R. Rodgerse "Za zvuků hudby".

Hrál vévodu z Wellingtonu, ve válečné epopeji "Waterloo", kterou režíroval Sergej Bondarčuk. Další rolí byl následník rakouského trůnu František d'Este ve filmu "Sarajevský atentát", dále pak detektiv Sherlock Holmes, který pátrá po pachateli série bestiálních vražd žen, v kriminálním filmu "Vražda na úrovni".

Dalšího úspěchu dosáhl v televizi, kde k jeho nejúspěšnějším rolím patří titulní postava v britské inscenaci Shakespearovy tragédie, nazvané "Hamlet v Elsinoru" - byla nominována na cenu Emmy, role Roscoe Heywarda v adaptaci známého románu Arthura Haileyho "Penězoměnci" - cena Emmy 1977, a kardinál di Contini-Verchese v přepisu románu C. McCulloughové "Ptáci v trní", kteří byli nominováni na Emmy. Hrál také v romantických televizních filmech podle románové předlohy Barbary Cartland – "Duch v Monte Carlo" aj.

Mezi Plummerovy další filmové úspěchy patří na Oscara nominovaný "Insider: Muž, který věděl příliš mnoho" od Michaela Manna, kde hraje televizního novináře Wallaceho. Následovaly filmy "Čistá duše" Rona Howarda. V roce 2005 zahrál roli ovdovělého muže, který se seznamuje přes internet, v romantické komedii "Láska na inzerát" v režii G. D. Golberga.

Z prvního manželství s herečkou Tammy Grimes (1956-60) má Christopher dceru Amandu, která se také prosadila jako herečka. Jeho druhou manželkou byla novinářka Patricia Lewis (1962-68). A od roku 1970 je ženatý s herečkou Elaine Taylor.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

2018 Mluviti pravdu
2017 Boundaries
2016 Howard Lovecraft & the Frozen Kingdom
The Kaiser's Last Kiss
2015 Druhá míza
Pixies
Vzpomeň si
2014 Elsa & Fred
Hektorova cesta aneb hledání štěstí
The Forger
2013 Legenda o Sarile
Muhammad Ali: Největší souboj (TV film)
2012 Malý upír Kálí
2011 Barrymore
Kazatel
Muži, kteří nenávidí ženy
2010 Začátky
2009 Číslo 9
Ein russischer Sommer
Imaginárium Dr. Parnasse
My Dog Tulip
Vzhůru do oblak
2008 Obchod se smrtí (TV film)
2007 Citové pouto
Odsouzen k smrti
Tajemství prstenu
V křesle režiséra
2006 Dům u jezera
Spojenec
2005 Four Minutes (TV film)
Láska na inzerát
Naši otcové (TV film)
Nový svět
Syriana
2004 Alexander Veliký
Lovci pokladů
2003 Cold Creek Manor
Evangelium podle Jana
Stella
2002 Agent of Influence (TV film)
Ararat
Madeline: My Fair Madeline (TV film)
Night Flight (TV film)
Nicholas Nickleby
2001 Čistá duše
Klikaři
Na Zlatém jezeře (TV film)
Úplné odhalení
2000 American Tragedy (TV film)
Dracula 2000
Lovec dinosaurů (TV film)
Norimberk (TV film)
Posedlý (TV film)
1999 Celebrate the Century (TV seriál)
Hidden Agenda
Insider: Muž, který věděl příliš mnoho
Madeline: Lost in Paris
1998 Clown at Midnight, The
First Christmas, The
Temná vášeň
Winchell (TV film)
1997 Království hraček
Projekt Arrow (TV film)
Skeletons (TV film)
1996 We the Jury (TV film)
1995 Dolores Claiborneová
Harrison Bergeron (TV film)
Spiknutí (TV film)
12 opic
1994 Crackerjack
Vlk
1993 Cizinec v zrcadle (TV film)
Little Crooked Christmas Tree, The (TV film)
1992 Danielle Steel: Hollywoodská tajemství (TV film)
Impolite
Liar's Edge (TV film)
Malcolm X
1991 Berlin Lady (TV seriál)
First Circle, The (TV film)
Madlenka (TV seriál)
Marriage: Georgia O'Keeffe and Alfred Stieglitz, A (TV film)
Mladá Kateřina Veliká (TV film)
Money
Ohnivá hlava
Rock a Doodle aneb jak sluníčko zase vyšlo
Star Trek VI: Neobjevená země
1990 Americký vampír 3
Fantom v Monte Carlu (TV film)
Protiúder (TV seriál)
Tam, kde je srdce
1989 Kingsgate
Nabokov on Kafka (TV film)
Suvenýr
Umývání mozků
1988 Gandahar
Shadow Dancing
Upíři v Benátkách
1987 Gnomes' Great Adventure, The
Hazard srdcí (TV film)
I Love N.Y.
Muž, který sázel stromy
Zátah
1986 Americký ocásek
Crossings (TV seriál)
Dcera senátora Spearfielda (TV seriál)
Chlapec v modrém
Můj bratr Tom (TV film)
Šéfova manželka
Tin Soldier, The (TV film)
1985 David el gnomo (TV seriál)
Rumpelstiltskin (TV film)
Velveteen Rabbit (TV film)
1984 Hrát za každou cenu
Útěk ze sna
Zkouška neviny
1983 Prototyp (TV film)
Ptáci v trní (TV seriál)
Šarlatový a černý (TV film)
1982 Highpoint
Little Gloria... Happy at Last (TV film)
1981 Amatér
Dial M for Murder (TV film)
Očitý svědek
When the Circus Came to Town (TV film)
1980 Kdysi dávno
Piráti (TV film)
Shadow Box, The (TV film)
1979 Hanover Street
Riel (TV film)
Vražda na úrovni
1978 Hvězdná srážka
Světová teta Velvet
Tichý společník
1977 Disappearance, The
Ježíš Nazaretský (TV film)
Silver Blaze (TV film)
Uppdraget
1976 Arthur Hailey's the Moneychangers (TV seriál)
Stíhači, na start!
1975 Muž, který chtěl být králem
Návrat Růžového pantera
Nevhodné chování
Sarajevský atentát
Točité schodiště
1974 After the Fall (TV film)
Happy Prince, The
1973 The Pyx
1971 Don Juan in Hell (TV film)
1970 Waterloo
1969 Bitva o Británii
Královský hon za sluncem
Lock Up Your Daughters!
1968 Nobody Runs Forever
1967 Noc generálů
Oedipus the King
1966 Trojitý kříž
1965 Jaká je Daisy Cloverová
Za zvuků hudby
1964 Hamlet at Elsinore (TV film)
Pád říše římské
1962 Cyrano de Bergerac (TV film)
1961 Time Remembered (TV film)
1960 Captain Brassbound's Conversion (TV film)
1959 Doll's House, A (TV film)
The Philadelphia Story (TV film)
1958 Stage Struck
Wind Across the Everglades
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1953 Othello (TV film)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2016 The River of My Dreams
2013 Titáni doby ledové
2012 Hollywood Renegade
The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2011 The Captains
2010 Moguls & Movie Stars: A History of Hollywood (TV seriál)
2006 Making 'The New World'
2005 My Favorite Things: Julie Andrews Remembers
2004 Zázračná planeta (TV seriál)
2003 Madness of King Richard (TV film)
2002 Ted Allan: Minstrel Boy of the Twentieth Century
2001 Leo's Journey (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1997 Lost Over Burma: Search for Closure
1996 Hamster Factor and Other Tales of Twelve Monkeys, The
1994 Michael Caine: Rozbití bariéry (TV film)
Sound of Music: From Fact to Phenomenon, The
1993 Ben-Hur: The Making of an Epic
1990 Zázračná planeta (TV seriál)
1989 První čínský císař
1988 The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1985 J.W. Morrice
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
Nature (TV seriál)
1981 Being Different
1979 Arthur Miller on Home Ground (TV film)
1971 Impromptu Balear
1963 Tribute to John F. Kennedy from the Arts, A (TV film)
1962 Trans-Canada Journey

TV pořady

2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1976 Great Performances: Dance in America (TV pořad)

Producentská filmografie

2011 Barrymore

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace