Reklama

Reklama

Milan Vlachovský

Milan Vlachovský

nar. 31.12.1935
Praha, Československo

zem. 13.02.2000 (64 let)
Plzeň, Plzeň, Plzeňský kraj, Česko

Biografie

Herec Milan Vlachovský má kořeny v jižních Čechách, ale narodil se v Praze. Vyrůstal v Kardašově Řečici a první zkušenosti s herectvím sbíral v ochotnickém souboru v Milevsku. Vyučil se strojním zámečníkem a pracoval v továrně, touha po herectví jej ale nakonec odvála mimo rodný region a jako profesionální herec začínal v Beskydském divadle v Novém Jičíně (1960-1962). Následovala další angažmá v Divadle Julia Fučíka v Brně (1962-1963) a v Divadle Pohraniční stráže v Chebu (1964-1966).

Jméno Milana Vlachovského je spojené především s činohrou Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde působil více než čtvrt století (1966-1992) a vypracoval se v přední osobnost plzeňského divadelnictví. Předchozí zkušenosti a další praxe jej nakonec uvedla na pomyslný piedestal regionální slávy a dramaturgie Tylova divadla vyhledávala repertoár přímo pro něj. Zaujal například v představeních Obchodník s deštěm, O myších a lidech, Dantonova smrt nebo Ubohý vrah, pozoruhodné výkony podal i v klasice (Racek, Tartuffe).

Filmografie Milana Vlachovského je jen málo početná, což má příčinu především v celoživotním divadelním angažmá mimo Prahu. Poprvé se objevil v menší roli vojáka ve filmu JULEK (1979), z několika dalších úloh můžeme připomenout postavu příslušníka VB z populárního DISCOPŘÍBĚHU (1987), který se natáčel v Plzni. V roce 1992 Milan Vlachovský odešel z Tylova divadla a jeho další aktivity se odehrávaly především před mikrofonem plzeňského studia Českého rozhlasu, kde namluvil řadu dramatizací významných literárních děl.

Milan Vlachovský zemřel v Plzni 13. února 2000 ve věku 64 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Reklama

Reklama