foto

Randy Quaid

  • nar. 1.10.1950 (65 let)
    Houston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Randall Rudy Quaid pochází z Texasu a jedná se o jednoho z nejobsazovanějších a nejuniverzálnějších hollywoodských herců. Na konci 60. let se přistěhoval do Los Angeles, vybavený jen svým ryzím talentem a rozhodnutý se prosadit na filmovém plátně. Původně se živil jako vrátný a příležitostně vystupoval jako jevištní komik a imitátor známých osobností. 194 cm vysoký chlapík s dobráckým obličejem a neobyčejným nadáním naštěstí dlouho neušel pozornosti producentů a od začátku 70. let se dočká prvních příležitostí i před kamerou.

Průlom zaznamenal již ve svých dvaadvaceti letech s rolí v komediálně-dramatickém snímku POSLEDNÍ ESKORTA, kde zazážil po boku Jacka Nicholsona a byl za svůj výkon nominován na Oscara. Další posun v jeho kariéře bylo účinkování v proslulém zábavném tv-pořadu "Saturday Night Live". Od té doby je s železnou pravidelností v hledáčku i těch nejvýznamnějších tvůrců a můžeme jej každoročně vidět v nejrůznějších filmových rolích. Patří k hercům, kteří zahrají prakticky cokoliv a ačkoli obvykle ztělesňuje spíše vedlejší charaktery, na plátně je téměř vždy nepřehlédnutelný.

Z jeho nejzapamatovatelnějších úloh můžeme zmínit např. věžně Jimmyho z oscarového dramatu PŮLNOČNÍ EXPRES, potrhlého strýčka ze série crazy komedií Harolda Ramise BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ, mimozemšťany uneseného pilota Russella ze sci-fi blockbusteru Rolanda Emmericha DEN NEZÁVISLOSTI, zahořklý rančer v kontroverzním westernu Anga Leeho o homosexuálním vztahu dvou kovbojů ZKROCENÁ HORA anebo španělský král Carlos IV. ve Formanově GOYOVÝCH PŘÍZRACÍCH.

Randy Quaid má od října 2003 svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Je starším bratrem známého herce Dennise Quaida (DRAČÍ SRDCE, DEN POTÉ). Randy je podruhé ženatý a má tři potomky (dvě dcery a jeden syn). V r.2008 byl hostem na Filmovém festivalu v Karlových Varech.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2009 Balls Out: Garyho výzva
2008 Hodina života
2006 Děti z ostrova pokladů
Goyovy přízraky
2005 Elvisovy začátky (TV film)
Ledová sklizeň
Stupeň 7: Konec světa (TV film)
Zkrocená hora
2004 Stupeň 6: Dny totální zkázy (TV film)
U nás na farmě
5 dnů do půlnoci (TV seriál)
2003 Bláznivá vánoční dovolená bratrance Edieho (TV film)
Carolina
Milwaukee, Minnesota
Skřípění
The Brotherhood of Poland, New Hampshire (TV seriál)
Závody motokár
2002 Back by Midnight
Černý cadillac
Frank McKlusky
Grubbs, The (TV seriál)
Pluto Nash
2001 Bulšit
Kennedys, The (TV film)
Zánik světa (TV film)
2000 Dobrodružství Rockyho a Bullwinkla
Mail to the Chief (TV film)
Průhledné lži (TV film)
1999 Debtors, The
Kouzelná země skřítků (TV film)
Očistec (TV film)
Poslední zpověď (TV film)
P.U.N.K.S.
1998 Bug Buster
Písek z ráje (TV film)
Povodeň
Protektor (TV film)
1997 Bláznivá dovolená v Las Vegas
Zbraň (TV seriál)
1996 Cesta Měsíčního svitu (TV film)
Den nezávislosti
Dlouhá jízda
Kingpin
Poslední tanec
Siege at Ruby Ridge, The (TV film)
Woman Undone (TV film)
1995 Legendy severu
Postrach (TV film)
Sbohem, lásko
Ulice Lareda (TV seriál)
1994 Curse of the Starving Class
Noviny
První liga 2
Roommates (TV film)
Válka sousedů (TV film)
1993 Freaked
Vrah z Heartlandu (TV film)
1992 Frankenstein (TV film)
1991 Davis Rules (TV seriál)
1990 Bouřlivé dny
Cold Dog Soup
Marťani, jděte domů
Rychlá změna
Texasville
1989 Moji rodiče
Vánoční prázdniny
Vražda na Broadwayi
Zmrzlý na kost
1988 Caddyshack II
Dead Solid Perfect (TV film)
Princip nenávisti (TV film)
Zkus se přestěhovat
1987 L.B.J.: První léta (TV film)
Sweet Country
Země nikoho
1986 Černý přízrak
1985 Kdo s koho
Láskou posedlí
1984 Streetcar Named Desire, A (TV film)
Wild Life, The
1983 Bláznivá dovolená
Cowboy (TV film)
1982 Inside the Third Reich (TV film)
1981 Heartbeeps
Of Mice and Men (TV film)
1980 Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones (TV film)
Liščata
Psanci
To Race the Wind (TV film)
1979 The Last Ride of the Dalton Gang (TV film)
1978 Půlnoční expres
Three Warriors
1977 Choirboys, The
1976 Cesta ke slávě
Zastavení na Missouri
1975 Útěk z vězení
1974 Great Niagara, The (TV film)
Učňovská léta Duddyho Kravitze
1973 Lolly-Madonna XXX
Papírový měsíc
Poslední eskorta
1972 Co dál, doktore?
Getting Away from It All (TV film)
1971 Poslední představení
1968 Terče

Dokumentární

2006 Texas Ranch House (TV seriál)
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
2000 George Wallace: Settin' the Woods on Fire
1996 Independence Day: The ID4 Invasion
1991 Picture This: The Times of Peter Bogdanovich in Archer City, Texas
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)
1977 Making of 'Midnight Express', The (TV film)

TV pořady

2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
2002 Comedy Central Presents: The N.Y. Friars Club Roast of Chevy Chase (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

1990 Bangles Greatest Hits (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace