foto

Jaco van Dormael

  • nar. 9.2.1957 (60 let)
    Ixelles, Brabant, Belgie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaco Van Dormael (1957, Ixelles, Belgie), scenárista a režisér, natočil první hraný film poté, co již měl na kontě několik pozoruhodných krátkých snímků (L'imitateur, 1982, či E pericoloso sporgersi, 1984), a okamžitě s ním vyhrál. Toto hrdina (Toto le héros) získal v roce 1991 v Cannes Zlatou kameru za nejlepší debut. O pět let později se Van Dormael opět ocitl v Cannes mezi oceněnými. Představitelé hlavních rolí z jeho filmu Osmý den (Le huitième jour, 1996) Daniel Auteuil a Pascal Duquenne společně získali cenu za nejlepší herecký výkon. V roce 2009 uvedl konceptuální sci-fi Pan Nikdo, o posledním smrtelníkovi na Zemi, film se promítal i na MFF KV. Zbrusu Nový zákon měl premiéru letos na festivalu v Cannes v sekci Quinzaine des Réalisateurs.

50. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2015 Zbrusu Nový zákon
2011 Kiss & Cry
2009 Pan Nikdo
1996 Osmý den
1991 Toto hrdina
1985 Boot, De
1984 È pericoloso sporgersi
1980 Maedeli

TV seriály

1996 Lumière sur un massacre (TV seriál)

Dokumentární

1995 Lumière & spol.
1983 Sortie de secours
1982 Imitateur, L'
1981 Stade 81

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(54)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace