foto

Anthony Quinn

  • nar. 21.4.1915
    Chihuahua, Mexiko
  • zem. 3.6.2001 (86 let)
    Boston, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho otec, po předcích Ir, a matka Mexičanka indiánského původu bojovali během mexické revoluce na straně Pancho Villy. Po Villově porážce přešla ilegálně Quinnova rodina do Texasu a později do Kalifornie. Quinnův otec byl zaměstnán jako rekvizitář v hollywoodských ateliérech, ale brzy zemřel, takže se o rodinu musel postarat osmnáctiletý Anthony. Postupně pracoval jako podavač na stavbě, čistič bot, taxikář, kamelot, česač ovoce, doručovatel a pomocník na jatkách. Quinn byl rovněž odhodlán stát se profesionálním boxerem, ale díky svému hudebnímu nadání začal vystupovat se svým orchestrem na bohoslužbách. Potřeboval se zdokonalit v angličtině, protože studoval architekturu, takže se přihlásil do hereckého kurzu, kde absolvoval jazykovou a hlasovou terapii. V okolí filmu se mu natolik zalíbilo, že se rozhodl pro herectví. Ve filmu byl obsazován do rolí násilnických, podlých Mexikánců a Indiánů. Na počátku nedostával ve filmu tak velké role jako v divadle.

Elia Kazan mu nabídl roli Eufemia Zapaty, bratra slavného revolucionáře Emiliana Zapaty ztělesněného Marlonem Brandem, ve filmu VIVA ZAPATA! /Oskar 1953/ . Tato postava musela být Quinnovi jistě velmi blízká, neboť Zapata byl na jihu Mexika něco jako Pancho Villa na severu. Ještě větší popularitu Quinnovy zajistil film Federica felliniho SILNICE, zde hrál krutého potulného artistu Zampana. Následoval ZVONÍK U MATKY BOŽÍ, kde si Quinn zahrál Quasimoda. Malíř Paul Gauguin ve filmu o Vincentu van Goghovi ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ /Oskar 1957/ . Ovdovělý přihlouplý farmář Gino v dramatu VÍTR JE DIVOKÝ /nominace na Oskara 1958/ . Exotický vzhled Quinna byl využit pro roli arabského šejcha Audy Abu Tayiho ve filmu LAWRENCE Z ARÁBIE. Přezdívku "Řek" Anthonnymu vynesla jeho nejslavnější role podivného milovníka života Alexise Zorby v přepisu knihy Nikose Kazantsakise ŘEK ZORBA /nominace na Oskara 1965/.

Po padesátce už Quinn nevytvořil žádnou kreaci, která by se přiblížila jeho filmům z padesátých a první poloviny šedesátých let. Pro své tajuplné vzevření byl Anthony Quinn po celý život obsazován do snímku, kde nejčastěji hrával postavy zloduchů, bandidů a záhadných cizinců. Tento významný umělec, jenž se úspěšně věnoval i malířství a sochařství, zemřel v požehnaném věku 86 let. Za svůj život zplodil minimálně třináct dětí (Nemanželské tvořili většinu.).

Travis "Taxikář" Bickle

Herecká filmografie

2002 Ve jménu Angela
1999 Camino de Santiago (TV seriál)
Oriundi
Tierra de cañones
1997 Sindaco, Il
1996 Mafián (TV film)
Seven Servants
1995 Noche de los castillos, La (TV seriál)
Procházka v oblacích
1994 A co když je to láska (TV film)
Hercules a Amazonky (TV film)
Hercules v podsvětí (TV film)
Herkules a Minotaurovo bludiště (TV film)
Herkules a ohnivý kruh (TV film)
Herkules a ztracené království (TV film)
Somebody to Love
1993 Poslední akční hrdina
1991 Gangsteři
Sám a sám
Star for Two, A
Tropická horečka
1990 Pomsta
Stařec a moře (TV film)
1989 American Playwrights Theater: The One-Acts (TV seriál)
Duchové to dokáží
Vášeň muže
1988 Onassis - nejbohatší muž světa (TV film)
Stradivari
1987 Ostrov pokladů (TV seriál)
1982 Regina Roma
Valentina
1981 Crosscurrent
Lion of the Desert
Salamandr
Vysoké riziko
1979 Štvanci
1978 Caravans
Řecký magnát
Sanchezovy děti
1977 Ježíš Nazaretský (TV film)
1976 Bluff storia di truffe e di imbroglioni
Dědictví Ferramontiů
Risalah, Ar-
Target of an Assassin
1974 Marseillská smlouva
1973 Amigos, Los
Šéf je mrtvý
1972 Asesinato de Julio César, El
Přes 110. ulici
Voice of La Raza, The
1971 City, The (TV film)
Man and the City, The (TV seriál)
1970 A Walk in the Spring Rain
Poslední bojovník
R.P.M.
1969 Sen králů
Tajemství Santa Vittorie
1968 Boty svatého Petra
The Magus
Zbraně pro San Sebastian
1967 Dobrodruh
The Happening
25. hodina
1966 Ztracená jednotka
1965 La Fabuleuse aventure de Marco Polo
Uragán na Jamajce
1964 Řek Zorba
Spatřit plavého koně
The Visit
1962 Lawrence z Arábie
Requiem for a Heavyweight
1961 Barabáš
Děla z Navarone
1960 Heller in Pink Tights
Portrait in Black
The Savage Innocents
1959 Poslední vlak z Gun Hillu
Warlock
Western, The (TV film)
1958 Hot Spell
The Black Orchid
1957 Ride Back, The
River's Edge, The
Wild Is the Wind
1956 Muž z del Ria
Wild Party, The
Zvoník u Matky Boží
Žízeň po životě
1955 Cavalleria rusticana
Seven Cities of Gold
The Magnificent Matador
The Naked Street
1954 Attila
Silnice
The Long Wait
Ulisse
1953 Blowing Wild
City Beneath the Sea
Donne proibite
East of Sumatra
Più comico spettacolo del mondo, Il
Ride, Vaquero!
Seminole
1952 Against All Flags
Brigand, The
The World in His Arms
Viva Zapata!
1951 Brave Bulls, The
Mask of the Avenger
1947 Black Gold
Kalifornie
Sinbad the Sailor
The Imperfect Lady
Tycoon
1945 China Sky
Where Do We Go from Here?
Zpátky do Bataan
1944 Buffalo Bill
Irish Eyes Are Smiling
Ladies of Washington
Roger Touhy, Gangster
1943 Guadalcanal: ostrov smrti
Jízda do Ox-Bow
1942 Larceny, Inc.
Road to Morocco
The Black Swan
1941 Bullets for O'Hara
Knockout
Krev a písek
Sedmá kavalérie
The Perfect Snob
Thieves Fall Out
1940 City for Conquest
Emergency Squad
Parole Fixer
Road to Singapore
Texas Rangers Ride Again, The
The Ghost Breakers
1939 King of Chinatown
Ostrov ztracených
Television Spy
Union Pacific
1938 Bukanýr
Bulldog Drummond in Africa
Hunted Men
King of Alcatraz
Nebezpečný svědek
Tip-Off Girls
1937 Daughter of Shanghai
Partners in Crime
Poslední vlak od Madridu
Swing High, Swing Low
Under Strange Flags
Waikiki Wedding
1936 Mléčná dráha
Night Waitress
Parole!
Sworn Enemy
Velký Bill

Dokumentární

2010 Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger - a.z.
2007 Řek Zorba na Božím Daru (TV film)
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2003 Making of 'Lawrence of Arabia', The
Sex at 24 Frames Per Second
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
Magic of Fellini, The (TV film)
2000 Making of 'Lawrence of Arabia', The
1999 From Russia to Hollywood: The 100-Year Odyssey of Chekhov and Shdanoff
The Directors (TV seriál)
1998 Fine Art of Separating People from Their Money, The (TV film)
Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
Henry Fonda - tichý muž z Hollywoodu (TV film)
Intimate Portrait: Jacquline Bisset (TV film)
1996 A&E Biography: Solomon & Sheba (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1984 Ingrid
1972 Arruza
1968 San Sebastian 1746 in 1968
1956 Van Gogh: Darkness Into Light

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

1958 Pirát

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(56)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace