foto

Mike Tyson

  • nar. 30.6.1966 (49 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým menom Michael Gerard Tyson, známy tiež pod prezývko "Iron Mike", čiže "Železný Mike". Narodil sa 30.6.1966 v Brooklyne. Otca nepoznal a Matka sa o svoje deti veľmi nestarala, lebo bola narkomanka. Aj preto bol malý Mike problémovým chlapcom. V 12 rokoch ho poslali do výchovnej školy kvôli krádežiam a problémom so zákonom. Vyhliadol si ho tam legendárny tréner boxu Cus D´Amato, ktorý ho trénoval a ktorého potom bral ako vlastného otca. V 16 rokoch mu zomrela matka a o tri roky neskor jeho "otec" D´Amato.

V svojom prvom profesionálnom zápase porazil Hectora Mercedesa za 1:46. Prvý Titul majstra sveta získal ako 20 ročný, konkrétne 22. novembra 1986 proti Trevorovi Berbickovi TKO v druhom kole (titul organizacie WBC). "Čisté konto" si držal až do 37. zápasu, kde mu nečakane v 10. kole dal KO Američan James Douglas. V ringu zvíťazil celkom 50 krát a prehral iba 6 krát. Vybojoval si tituly majstra sveta v ťažkej váhe všetkých dôležitých boxerských organizácií: WBC, WBA, IBF, WBO.

V škandálnom zápase o titul majstra sveta (WBA) s Evanderem Holyfieldom prehral diskvalifikáciou. Tyson Holyfieldovi odkusol pri zápase kus ucha a bol potrestaný jednoročným zákazom štartu a pokutou tri milióny dolárov. V ostro sledovanom zápase s Lewisom, ktorý sa spolu s dvadsiatimi mužmi pochytili v divadle, nakoniec v ringu prehral v 8. kole. Britský kontrolný úrad boxu v roku 2000 udelil Tysonovi pokutu 187 tisíc dolárov za to, že rozdával údery aj po prerušení zápasu. Po prehre s Íron Kevinom McBridom výhlasil koniec boxerskej kariéry.

V apríli roku 1992 si začal odpykávať šesťročný trest za znásilnenie osemnásťročnej uchádzačky o titul Miss Black America Desirée Washington. K činu malo dôjsť v hotelovej izbe v roku 1991. Tyson svoju vinu neustále popieral. Bol prepustený za dobré správanie v marci 1995 po 1095 dňoch vo väzení.

Ženatý bol dvakrát. Prvý krát s herečkou Robin Givens. Ta ho však neskôr obvinila z fyzického týrania a manželstvo sa o rok neskôr rozpadlo. Jeho druhou manželkou sa stala Monika Turner. Svadobná ceremónia sa odohrávala v duchu islámu, ktorý Tyson prijal počas pobytu vo väzení. Po šesťročnom manželstve sa nakoniec rozišli a súd pridelil syna a dcéru do opateri matke. Tyson vtedy vyhlásil bankrot.

Ľuboš "Lubkoko" Katuščák

Herecká filmografie

2016 A Week in London
Back in the Day
Meet the Blacks
2015 Vincentův svět
Yip Man 3
2014 Algérie pour toujours
Mike Tyson Mysteries (TV seriál)
2013 Scary Movie 5
Zpátky do ringu
2011 Breaking In (TV seriál)
Cookout 2, The
Pařba v Bangkoku
2009 Brothers (TV seriál)
Pařba ve Vegas
2007 Fool N Final
2006 Rocky Balboa
2005 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
2004 Milenka
Vincentův svět (TV seriál)
2001 Beyond the Glory (TV seriál)
Krokodýl Dundee v Los Angeles
1999 Boxeři
Černá a bílá
Griffinovi (TV seriál)
1984 Who's the Boss? (TV seriál)
1983 Webster (TV seriál)

Dokumentární

2015 Brand: A Second Coming
Champs
Mr Calzaghe
2014 Jsem Ali
Maravilla, la película
Shawn Michaels: Mr Wrestlemania - a.z.
2012 Attitude Era - a.z.
Hollywood Renegade
I Beat Mike Tyson
2008 Tyson
2007 The Shawn Michaels Story: Heartbreak and Triumph
2005 Outsider, The
2002 Driven (TV seriál)
2001 I Love 1980's (TV seriál)
1993 Fallen Champ: The Untold Story of Mike Tyson (TV film)
1986 Liberty Weekend (TV film)

TV pořady

2015 Lip Sync Battle (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Mike Tyson: Naprostá pravda (TV pořad)
The History of WWE: 50 Years of Sports Entertainment (TV pořad)
The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
UFC 160: Velasquez vs. Bigfoot 2 (TV pořad)
2012 WrestleMania XXVIII (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2012 (TV pořad)
2011 Comedy Central Roast of Charlie Sheen (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 Brian McKnight Show, The (TV pořad)
2008 The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2004 Grand journal de Canal+, Le (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1998 Royal Rumble (TV pořad)
WrestleMania XIV (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1993 WWF Raw Is War (TV pořad)
1991 Voices that Care (TV pořad)
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Late Show, The (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)

Hudební videoklipy

2001 P. Diddy feat. Black Rob & Mark Curry - Bad Boy for Life (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Dokumentární

2015 Champs

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace