Reklama

Reklama

Harry Macourek

Harry Macourek

nar. 11.04.1923
Hodruša-Hámre, Československo

zem. 13.01.1992 (68 let)
Praha, Československo

Biografie

Harry (rodným jménem Karel) Macourek byl český dirigent, hudební dramaturg, sbormistr a hudební skladatel slovenského původu. Ačkoliv se narodil Banské Hodruše na Slovensku, maturoval na gymnáziu v Ostravě, absolvoval Státní konzervatoř v Praze a potom vystudoval dirigování na AMU v Praze.

V roce 1946 působil jako hudební dramaturg a skladatel Divadla satiry. Krátce pak byl korepetitorem a dirigentem ve Velké opeře 5. května, později pak sbormistrem opery Národního divadla v Praze. V letech 1954–1969 pracoval v Československém rozhlasu na pozici vedoucího redakce hudebních žánrů. Dlouhá léta učil též na Lidové konzervatoři v Praze a podílel se na organizaci různých hudebních festivalů včetně slavného písňového festivalu Bratislavská lyra. Byl též zakladatelem Pražského smyčcového orchestru a legendárního TOČR (Taneční orchestr Čs. rozhlasu).

Proslavil se ovšem též jako autor scénické a filmové hudby. Namátkou zmiňme pohádku Za humny je mrak, dětský film Třetí skoba pro kocoura nebo též jeho poslední film, k němuž napsalu hudbu, Dobří holuby se vracejí. Jeho skladatelská tvorba v oblasti vážné hudby obsahuje komorní a symfonické skladby, dále pak písně, sbory a malé kantáty, skladby jazzového charakteru i populární hudby.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatel

Herec

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama