foto

David Suchet

  • nar. 2.5.1946 (70 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tvárný herec patří ve Velké Británii mezi výrazné herecké osobnosti. Jeho otec byl uznávaným gynekologem, matka hrála v muzikálech. David Suchet má dva bratry, starší John působí jako televizní redaktor jedné televizní stanice a mladší Peter pracuje v reklamě.

Začínal v National Youth Theatre, pak zakotvil v Royal Shakespeare Company ve Stratfordu, kde vytvořil celou řadu pozoruhodných rolí. Suchet nikdy nepatřil mezi představitele tzv. romantických hrdinů. Hrával spíš rozporuplné role. Spolupracoval s britskou BBC, v jejíž produkce natočil několik seriálů.

Když jsem se před léty rozhodl pro herecké povolání, otec byl víceméně proti, ale maminka byla ráda, ba co víc, přímo nadšená a šťastná, protože sama kdysi hrála. Časem se i otec smířil s tím, že budu hercem, a od té doby pečlivě sleduje moji kariéru." Ta se vyvíjela postupně, ale nepřetržitě a intenzívně. Suchet nepatří mezi ty herce, jejich kariéra je plná výkyvů, jednou dole, jednou nahoře, je hercem, který hraje hodně a svou profesi miluje.

V roce 1990 přijal zajímavou nabídku od televizní stanice LWT na ztvárnění postavy Hercula Poirota, kterému literární život vdechla slavná "anglická královna zločinu"spisovatelka Agatha Christie. David Suchet se jako ješitný mužíček s vejčitou hlavou a nesmírně schopnou "šedou kůrou mozkovou" stal velice populárním.

"Myslím si, že lidé mají Hercula Poirota rádi pro jeho, jak já říkám, výstřední šarm. Člověka tak trochu rozčiluje a provokuje, ale zároveň se mu může smát nebo se smát spolu s ním. Jednoduše, Poirot si lidi dokáže získat, a možná i proto se již dlouhá léta těší velké oblibě mnoha čtenářů i diváků," říká herec, který Poirota ztvárnil i v několika dalších samostatných filmech (Vražda na golfovém hřišti, Vánoce Hercule Poirota).

David Suchet je otcem dvou dětí, syna Roberta a dcery Katherine. "Dcera ještě přesně neví, co bude v budoucnosti dělat. Ale ať už se rozhodne jakkoliv, já jí nikdy nebudu v uskutečňování jejích plánů bránit, a kdyby chtěla být herečkou, určitě bych jí to schválil," dušuje se herec, který už dlouhá léta žije ve šťastném manželství s herečkou Sheilou Ferrisovou.

nikdo "Empire" nikdo

Herecká filmografie

2017 Decline and Fall (TV seriál)
2016 Near Myth: The Oskar Knight Story
Shakespeare Live! From the RSC (divadelní záznam)
2015 The Importance of Being Earnest (divadelní záznam)
2014 Effie Gray
2013 Hercule Poirot: Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (TV film)
Hercule Poirot: Hra na vraždu (TV film)
Hercule Poirot: Opona - Poirotův poslední případ (TV film)
Hercule Poirot: Sloni mají paměť (TV film)
Hercule Poirot: Velká čtyřka (TV film)
2012 V kruhu koruny: Richard II. (TV film)
2011 Great Expectations (TV seriál)
V utajení (TV seriál)
2010 Hercule Poirot: Tragédie o třech jednáních (TV film)
Hercule Poirot: Viděla jsem vraždu (TV film)
Hercule Poirot: Vražda v Orient expresu (TV film)
Zaslaná pošta (TV film)
2009 Act of God
Diverted (TV film)
Hercule Poirot: Hodiny (TV film)
2008 Čistá práce
Hercule Poirot: Kočka mezi holuby (TV film)
Hercule Poirot: Schůzka se smrtí (TV film)
Hercule Poirot: Smrt staré posluhovačky (TV film)
Hercule Poirot: Třetí dívka (TV film)
2007 Maxwell (TV film)
Záplava
2006 Drákulův polibek (TV film)
Hercule Poirot: Čas přílivu (TV film)
Hercule Poirot: Rodinné sídlo (TV film)
Spláchnutej
2005 Hercule Poirot: Karty na stole (TV film)
Hercule Poirot: Záhada modrého expresu (TV film)
2004 Hercule Poirot: Poslední víkend (TV film)
Hercule Poirot: Smrt na Nilu (TV film)
Love's Brother
Medvídek Winnie (TV film)
2003 Dokud nás smrt nerozdělí
Hercule Poirot: Pět malých prasátek (TV film)
Hercule Poirot: Temný cypřiš (TV film)
Jindřich VIII. (TV film)
Neprůstřelný plán
2002 NCS Manhunt (TV seriál)
NCS 2 (TV film)
Pinocchio
Živě z Bagdádu (TV film)
2001 Hercule Poirot: Vražda v Mezopotámii (TV film)
Hercule Poirot: Zlo pod sluncem (TV film)
Krůček k vraždě (TV seriál)
NCS: Manhunt (TV film)
The Way We Live Now (TV seriál)
Viktorie a Albert (TV film)
2000 Hercule Poirot: Smrt lorda Edgwara (TV film)
Hercule Poirot: Vražda Rogera Ackroyda (TV film)
Sabotage!
1999 RKO 281 (TV film)
Wing Commander
1998 Dokonalá vražda
Seesaw (TV film)
1997 Biblické příběhy: Šalamoun (TV film)
Phoenix and the Carpet, The (TV seriál)
Sunday
1996 Boeing 747 v ohrožení
Hercule Poirot: Němý svědek (TV film)
Hercule Poirot: Vražda na golfovém hřišti (TV film)
Smrtící plavba (TV film)
1995 Bible - Starý zákon: Mojžíš (TV film)
Cruel Train (TV film)
Hercule Poirot: Případ v ulici Hickory (TV film)
1994 Curious, The
Hercule Poirot: Vánoce Hercula Poirota (TV film)
1993 Fall Lucona, Der
Hercule Poirot: Bonboniéra (TV film)
Hercule Poirot: Dobrodružství egyptské hrobky (TV film)
Hercule Poirot: Dobrodružství italského šlechtice (TV film)
Hercule Poirot: Krádež klenotů v hotelu Grand Metropolitan (TV film)
Hercule Poirot: Outsider (TV film)
Hercule Poirot: Případ ztracené závěti (TV film)
Hercule Poirot: Zrcadlo mrtvého muže (TV film)
Hercule Poirot: Žlutý iris (TV film)
1992 Hercule Poirot (TV seriál)
Nástrahy zubařského křesla (S04E03)
Smrt v oblacích (S04E02)
Vraždy podle abecedy (S04E01)
1991 Hercule Poirot (TV seriál)
Záhada lovecké chaty (S03E11)
Vražda na maškarním plese (S03E10)
Krádež královského rubínu (S03E09)
Záhada španělské truhly (S03E08)
Dvojitá stopa (S03E07)
další epizody
1990 Bingo: Scenes of Money and Death (TV film)
Hercule Poirot (TV seriál)
Záhada na zámku Styles (S03E01)
Záhada Západní hvězdy (S02E09)
Únos ministerského předsedy (S02E08)
Tajemství levného bytu (S02E07)
Dvojnásobný zločin (S02E06)
další epizody
Hlupáček a létající koráb (TV film)
Separation (TV film)
1989 Hercule Poirot (TV seriál)
Sen (S01E10)
Křížový král (S01E09)
Podivná loupež (S01E08)
Dobrodružství na moři (S01E07)
Rhodský trojúhelník (S01E06)
další epizody
Když připluly velryby
Nobody Here But Us Chickens (TV film)
1988 Jak zabít kněze
Rozdělený svět
1987 Harry a Hendersonovi
Poslední nevinný (TV film)
Slavný případ (TV film)
1986 Murrow (TV film)
Železný orel
1985 Blott on the Landscape (TV seriál)
Dravec a feťák
Gulag (TV film)
Mussolini: The Untold Story (TV seriál)
Muž, který zradil (TV film)
Theatre Night (TV seriál)
Třináct u stolu (TV film)
1984 Freud (TV seriál)
Malá bubenice
Master of the Game (TV seriál)
Oxbridge Blues (TV seriál)
Tarzan
1983 Plášť do deště
Red Monarch (TV film)
Reilly: Ace of Spies (TV seriál)
1982 Misionář
Zvoník od Matky Boží (TV film)
1980 A Tale of Two Cities (TV film)
Mystery! (TV seriál)
Oppenheimer (TV seriál)
Schiele in Prison
1979 Sapphire and Steel (TV seriál)
1977 Profesionálové (TV seriál)

Dokumentární

2015 David Suchet: Po stopách sv. Petra (TV film)
Little Stars
2013 Being Poirot
Tajemná Agatha Christie (TV film)
2012 David Suchet: Po stopách sv. Pavla (TV film)
Life Before Death
2011 Perspectives (TV seriál)
2010 Poirot řídí Orient expres (TV film)
2008 Generation RX
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
Vesmírná Odysea - Putování po planetách (TV film)
Vesmírná odysea: Roboti (TV film)
1988 The Modern World: Ten Great Writers (TV seriál)
1982 Playing Shakespeare (TV seriál)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)

Producentská filmografie

Dokumentární

2013 Being Poirot

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(529)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace