foto

Eva Salzmannová

  • nar. 8.10.1958 (58 let)
    Karlovy Vary, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eva Salzmannová je dcerou významného finančního odborníka a politika Richarda Salzmanna (*1929). Absolvovala gymnázium a pak vystudovala herectví na DAMU (1982). Prvních sedm let svého divadelního života strávila v Divadle Na okraji (1982-1989), kde vynikla v klasických kusech jako Višňový sad, Romeo a Julie, Revizor nebo Faust. V roce 1990 získala angažmá v Národním divadle, kde hrála ve Strýčku Váňovi, po roce ale naši první scénu opustila a následně působila v divadle Labyrint (1991-1992), další tři sezóny hrála v Divadle Na zábradlí (1992-1994), kde zaujala v představení Naši furianti. Mezitím hostovala také ve Vinohradském divadle a v roce 1994 se pak vrátila do Národního divadla, jehož herečkou je dodnes. Hrála v klasice (Hamlet, Dva vznešení příbuzní, Antonius a Kleopatra, Lakomec) i v moderních hrách, titulní roli ztvárnila v Schillerově Marii Stuartovně. Převládájícími postavami v hereckém rejstříku Evy Salzmannové jsou ženy dominantní a energické oscilující na hranici složitých psychologických charakterů (Venkov) až ke komediální nadsázce (Leona si pospíšila, Večer tříkrálový).

Kromě Národního divadla se uplatnila i na jiných scénách, většího významu nabylo její působení v Divadle v Řeznické (Zločin a trest, Těsný město, O myších a lidech) nebo v Rokoku (Na dotek, Romeo a Julie), v posledních letech se objevuje také v představeních Letních shakespearovských slavností (Macbeth). Nejnověji představuje Eva Salzmannová své herectví také v různých alternativních prostorech, například v bývalé hale ČKD v Karlíně (hra Rtuť) nebo v holešovické La Fabrice (Horáková x Gottwald).

Film i televize nechávají Evu Salzmannovou překvapivě poměrně bez povšimnutí. Ještě jako studentka DAMU se objevila v krátkém filmu ROZUMNOST (1979). Jejím prvním celovečerním filmem byl dodnes populární dětský titul BOTA JMÉNEM MELICHAR (1983), kde hrála učitelku Dagmar. Tragickou hrdinku Věru si pak zahrála ve válečném dramatu AŽ DO KONCE (1984), z její další filmografie vynikají dva slovenské snímky z počátku 90. let (V RANNEJ HMLE, 1990; KEĎ HVIEZDY BOLI ČERVENÉ, 1990). Hlavní roli záletné manželky pak dostala v jedné části povídkového filmu AGÁTA (1999). Další větší postavou manželky jednoho z hlavních hrdinů jí pak pověřil F. A. Brabec v kriminálce BOLERO (2004). Zatím naposledy se Eva Salzmannová objevila jako bordelmamá ve filmu NORMAL (2009). Nepříliš početná je také její spolupráce s televizí, z poslední doby můžeme připomenout televizní film SETKÁNÍ V PRAZE, S VRAŽDOU (2008).

Významnou součástí práce Evy Salzmannové je pedagogická činnost, od roku 1996 vyučuje herectví na DAMU. Salzmannová je potřetí vdaná, jejím prvním manželem byl divadelním herec Ladislav Matějček (*1959), podruhé se provdala za herce Ondřeje Pavelku (*1955), jejím současným manželem je dramatik a publicista Karel Steigerwald (*1945).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Teorie tygra
2009 Normal
Zemský ráj to napohled
2008 David a Goliáš aneb Pepička to zařídí (divadelní záznam)
Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Bolero
2003 Maryška (TV film)
2002 Na dotek (divadelní záznam)
Před penzí (divadelní záznam)
1999 Agáta
1996 Slavík (TV film)
1994 Diagnóza: vajíčko (TV film)
1992 Zítra to spustíme (TV film)
1991 Elektro, má lásko (TV film)
1990 Keď hviezdy boli červené
V rannej hmle
1989 Faust (TV film)
1988 Poutníci
Proces s vrahy Martynové (TV film)
1987 Dům na stará kolena (TV film)
1986 Cena medu
1983 Bota jménem Melichar
1981 A na konci je začátek (TV film)
1979 Rozumnost (studentský film)

TV pořady

2011 Všechno nejlepší (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace