foto

Shirley Henderson

  • nar. 24.11.1965 (50 let)
    Kincardine, Fife, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Shirley se narodila ve skotské vesnici Kincardine jako nejstarší ze tří sester. Jako dospívající dívka již ve 13 letech vyhrála místní pěveckou soutěž a hrála ve školních divadelních představeních. Zlomový okamžik pro ni nastal, když sledovala zpěváky v televizní talentové soutěži Opportunity Knocks a rozhodla se, že by to mohla zvládnout stejně dobře jako oni. Vstoupila do soutěže talentů v Butlins Holiday Camp a tuto soutěž vyhrála. Díky vítězství v soutěži se dostala jako zpěvačka na pódia místních hudebních klubů. Později byla přijata ke studiu na londýnské Guildhall School of Music and Drama.

Začala vystupovat na divadelních prknech anglické National Theatre Company, což vedlo k zisku hlavní ženské role novinářky Isobel Sutherlandové v krimiseriálu z prostředí skotského venkova HAMISH MACBETH a později k roli Morag ve filmu ROB ROY a roli Spudovy přítelkyně Gail v kultovní černé komedii TRAINSPOTTING, kde se objevila společně s Robertem Carlylem. V romantické komedii z roku 2001 DENÍK BRIDGET JONESOVÉ ztvárnila ženu Jude, která neustále pláče na dámských toaletách kvůli svému příteli. O rok později si ve filmu HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA zahrála Moaning Myrtle, mladou dívku - ducha, která pláče na dívčích toaletách. Ve svém věku 35 let byla v té době nejstarším hercem, který hrál studenta bradavické školy kouzel.

V roce 2003 si zahrála v krátkometrážním romantickém fantasy dramatu FISHY a za roli v něm získala Silver Plaque na mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu. V roce 2004 získala na mezinárodním filmovém festivalu v Newport Bech cenu poroty pro nejlepší komediální herečku za roli v komedii BRATRANCI Z AMERIKY. V roce 2005 získala cenu pro nejlepší herečku na mezinárodním filmovém festivalu v Marakeši za thriller MRAZIVÁ ŘEKA, ve kterém ztvárnila ženu Kath, která se pokouší najít svoji zmizelou sestru, přičemž je neustále pronásledována obrazy ledu a vody. Za roli v tomtéž snímku byla v témže roce nominovaná na Golden Needle na festivalu v Seattlu a získala za ni rovněž BAFTA Scotland Award. Na filmovém festivalu v Cherbourgu získala cenu pro nejlepší herečku dokonce dvakrát a je jedinou herečkou, které se to podařilo. Poprvé v roce 2003 za komedii BRATRANCI Z AMERIKY, podruhé o tři roky později právě za MRAZIVOU ŘEKU. Úspěšné bylo také její účinkování ve filmu WILBUR SE CHCE ZABÍT, kde hrála svobodnou matku Alici, která změní život dvěma bratrům. Za výkon v tomto filmu získala v roce 2003 cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli – Golden Wave – na filmovém festivalu v Bordeaux, ve stejném roce byla nominovaná na British Independent Film Award a o dva roky později na Chlotrudis Award. V roce 2009 ji můžeme vidět v komediálním dramatu LIFE DURING WARTIME.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2017 Okja
2016 Dítě Bridget Jonesové
2015 Caravan, The
Pohádka pohádek
Urban Hymn
2014 Jamaica Inn (TV seriál)
Rozzářit hvězdy
2013 Bob Servant Independent (TV seriál)
Král ze Soho
Southcliffe (TV seriál)
Sviňák
V tajnosti
2012 Everyday
Ostrov pokladů (TV film)
2011 Gruffalovo dítě (TV film)
Kvítek karmínový a bílý (TV seriál)
Smrt v ráji (TV seriál)
2010 Zkratkou v Oregonu
2009 May Countain Nuts (TV film)
Život za časů války
2008 Divoška
Pán času (TV seriál) - a.z.
Konec cesty (S04E13) - a.z.
Slečna Marplová: Vraždit je snadné (TV film)
Velký den slečny Pettigrewové
2007 I Really Hate My Job
Wedding Belles (TV film)
2006 Marie Antoinetta
Pán času (TV seriál)
Láska a nestvůry (S02E10)
2005 E=mc² (TV film)
Harry Potter a Ohnivý pohár
Mrazivá řeka
ShakespeaRe-Told (TV seriál)
Tristram Shandy
Zkrocení zlé ženy (TV film)
2004 Ano
Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
Slečna Marplová (TV seriál)
2003 Bratranci z Ameriky
Fishy
Intermission
Karel II. - Moc a vášeň (TV seriál)
2002 Doctor Sleep
Girl in the Red Dress, The
Harry Potter a Tajemná komnata
Nonstop párty
Tenkrát v Midlands
Villa des roses
Wilbur se chce zabít
2001 Deník Bridget Jonesové
In a Land of Plenty (TV seriál)
The Way We Live Now (TV seriál)
2000 Green Man of Knowledge, The
Pohádky z celého světa (TV seriál)
Vykoupení
1999 Páté přes deváté
V zemi divů
1997 Bumping the Odds (TV film)
1996 Trainspotting
1995 Hamish Macbeth (TV seriál)
Rob Roy
1992 Salt on Our Skin
1991 Advocates I (TV film)
Clarissa (TV seriál)
1987 Shadow of the Stone (TV seriál)

Dokumentární

2006 Joy Division: Under Review
2005 Einsteinova velká myšlenka (TV film)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace