Reklama

Reklama

Jan Prokeš

Jan Prokeš

nar. 26.06.1917
Kroměříž, Morava, Rakousko-Uhersko

zem. 01.12.1985 (68 let)
Karlovy Vary, Československo

Biografie

Jan Prokeš se narodil 26. června 1917 v Kroměříži. Nejdříve si vyzkoušel práci herce a režiséra ještě za druhé světové války v kabaretu ARS v Brně (1942 – 1945). A po skončení okupace se uplatnil jako herec a s Hanou Prokešovou jako umělecký vedoucí brněnského Městského divadla mladých (1945 až 1946).

V letech 1946 – 1949 byl Prokeš mimo divadlo a vrátil se k němu již jen jako herec v Městském oblastním divadle v Pardubicích (1949 – 1950), plzeňském Divadle J. K. Tyla (1950 – 1959) a v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech (1959 – 1985), kde prakticky vystupoval téměř ve dvou stovkách inscenacích až do své smrti. Jan Prokeš, jako charakterní herec převážně středních a menších postav, nejvíce těžil ze své výrazné fyziognomie. Vysoká hubená postava, ostře řezaný podlouhlý zamračený obličej a silný hluboký hlas.

Zprvu si např. zahrál postavy: La Hire („Svatá Jana“), Matěj a Franěk („Strakonický dudák“), Kardinál („Jan Hus“), Šlechtic („Othello“), Dvořan („Lucerna“), Muž z Bagdadu („Legenda o lásce“), Horyna („Zlý jelen“), Smrťák („Konec masopustu“), Anton A. Skvoznik – Dmuchanovský („Revizor“), Princ marocký („Benátský kupec“), Dufiquet („Vajíčko“), Vávra („Maryša“), Kovář („Loupežník“), Simeon („Farma pod jilmy“), Bohuslav Beránek („Jedenácté přikázání“), Karborund („Hrátky s čertem“), Jan Žižka („Jan Hus“), Kolenatý („Věc Makropulos“), Bajev („Útěk“), Prubík („Jak se vám líbí“), Orgon („Tartuffe“) apod. apod.

Dále se Jan Prokeš objevil v inscenacích „Divotvorný klobouk“ (Hostinský Barnabáš), „Komedie plná omylů“ (Skřipec), „Těžká Barbora“ (Hans Bols), „Drahomíra“ (Palhoj), „Ženský boj“ (Rapota), „Hamlet“ a „Večer tříkrálový“ (Kněz), „Marie Stuartovna“ (Melvil), „Strakonický dudák“ (Trnka), „Slaměný klobouk“ (Strýc Vézinet), „Ženitba“ (Smažilvejce), opět „Lucerna“ (Vrchní), „Manon Lescaut“ (Hostinský), „C a k. polní maršálek“ (Šebestián Katzelmacher), „Astrolog“ (Pandolfo), „Aristokrati“ (Bartoloměj), „Hvězda zvaná pelyněk“ (Vousáč), „Anička skřítek a Slaměný Hubert“ (Slaměný Hubert), „Naši furianti“ (Pavel Kožený), „Faust“ (Sedlák), „Dobrý voják Švejk“ (Hostinský Palivec), „Brouk v hlavě“ (Baptistin), „Lišák Pedro“ (Crespo), „Eurydika“ (Vrchní), „O tom!“ (Milostpán), „Poprask na laguně“ (Patron Fortunato) atd.

Kvůli faktu, že nepracoval jako herec v Praze, ale na oblastních scénách v Brně, v Pardubicích, v Plzni a v Karlových Varech, ho filmaři využívali pouze ojediněle a ještě v epizodkách. Debutoval celkem pozdě na začátku 60. let jako pětačtyřicetiletý v úloze ordnera v československo – německém (NDR) dramatu Miloše Makovce PRAHA NULTÁ HODINA (1962).

O šest let později byl mužem v trezorovém dramatu PASŤÁK (1968) Hynka Bočana, jenž měl premiéru až pět let po úmrtí Jana Prokeše, a o další rok poté se představil jako žalářník Umlauf, který pohlavně zneužije vězeňkyni obviněnou z čarodějnictví Alžbětu Sattlerovou (Jaroslava Obermaierová) v thrilleru Otakara Vávry KLADIVO NA ČARODĚJNICE (1969).

Během normalizace 70. a 80. let se do své smrti objevil například jako zřízenec prosektury v kriminálce Jiřího Krejčíka PODEZŘENÍ (1972), hostinský ve Schwaderbachu ve Vávrově rekonstrukci tragických událostí z podzimu 1938 DNY ZRADY (1973), hnědý padouch v parodii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977) Oldřicha Lipského, pravěký muž Sysel v trilogii Jana Schmidta OSADA HAVRANŮ (1977), NA VELIKÉ ŘECE (1977) a VOLÁNÍ RODU (1977), též u diváků nejznámější karlovarský číšník Pažout ve známé komedii VRCHNÍ, PRCHNI! (1980) Ladislava Smoljaka a úplně naposledy čtyři roky před svou smrti jako střelec mafiána Gomeze (František Němec) v Herzově komedii BULDOCI A TŘEŠNĚ (1981).

Spolupracoval též s plzeňským a karlovarským rozhlasem (Icharev v Gogolových „Hráčích“ 1954, Petr Sergejevič Klaverov v dramatu „Kariéra“ 1956 a nebo Tibor Tolnay v komedii „Jedenáctý v řadě“ 1966) a opravdu ojediněle i s dabingem (např. NEPOLAPITELNÍ MSTITELÉ nadabované roku 1967) a televizí.

Dlouhá léta nebylo známo přesné datum a rok úmrtí. Vědělo se pouze, že zemřel zřejmě v 80. letech ve Varech. Nakonec se podařilo zjistit, že Jan Prokeš zemřel 1. prosince 1985 v Karlových Varech ve věku šedesáti osmi let. Na svém kontě přesto zanechal pro české diváky více jak deset filmových epizodek, postaviček a různorodých kreací.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Ovládací panel

Reklama

Reklama