foto

George Segal

  • nar. 13.2.1934 (83 let)
    Great Neck, Long Island, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Měl jsem strach z toho, že budu označen za nemastného-neslaného, ale smířil jsem se s tím, že právě takový jsem.”

Americký filmový a divadelní herec nominovaný na Oskara. Navštěvoval George School, soukromou kvakerskou přípravku nedaleko Newtownu v Pennsylvánii. V roce 1955 absolvoval Columbia University. Ztvárňoval role jak v dramatech tak v komediích, ve kterých jej, pravda, můžeme vidět častěji. Původem divadelní herec a hudebník se po krátkém působení v armádě v první polovině 60. let objevil v několika menších rolích (za zmínku stojí THE YOUNG DOCTORS z roku 1961) než přitáhl pozornost kritiků coby šílený novomanžel v Kramerově dramatu LOĎ BLÁZNŮ (1965) a jako zajatec ve Forbesově válečném dramatu KRÁL KRYSA z téhož roku. Dva posledně jmenované filmy ohlašovaly příchod velkého talentu.

Po těchto ceněných rolích následovala postava Nicka po boku R. Burtona a E. Taylorové ve slavném KDO SE BOJÍ VIRGINIE WOOLFOVÉ? (1966) – nominován na Oskara byl právě za tento svůj projev, dále postava gangstera v MASAKR NA SVATÉHO VALENTÝNA (1967), zmateného policejního detektiva Mo Brummela v TAKHLE SE S DÁMOU NEJEDNÁ (1968). Postavy knihomola v komedii s B. Streisandovou BÁSNÍK A KOČIČKA (1970) nebo kadeřníka ztrácejícího se v závislosti na heroinu v ZROZEN K VÍTĚZSTVÍ (1971) mu zajistily skvělou reputaci a definitivně jej učinily hvězdou prvního formátu (co do oblíbenosti neměl tehdy daleko do Paula Newmana).

Hraje lupiče v krimikomedii s Robertem Redfordem z roku 1972 UKRADENÝ DIAMANT, nevěrného manžela v NA ÚROVNI (tanto hit jej vyzdvihl mezi hvězdy pobírající milionové honoráře a jeho filmové partnerce, kterou byla Glenda Jackson, přinesl Oskara) nebo oběť krize středního věku v romantické komedii ZAMILOVANÝ ADVOKÁT (oboje 1973). Brilantně ztvárnil závislého hazardního hráče v Altmanově CALIFORNIA SPLIT (1974). S Jane Fondovou bankovní lupiče upadající do maloměšťáctví v hitu FUN WITH DICK AND JANE (1977) – film, který revitalizoval kariéru Fondové - nebo falešného labužníka v koprodukčním KDO ZABÍJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ ŠÉFKUCHAŘE? (1978) režiséra Teda Kotcheffa (hrají zde mj. Bissetová, Noiret).

Segal byl často tak výrazný, že dokázal držet film svým charismatem sám o sobě, zejména v 70. letech. Úpadek jeho slibně se rozvíjející kariéry (zkraje 70. let na tom byl podobně jako Jack Nicholson, obstál stejně dobře v dramatu jako v komedii a zdálo se, že mu nic nestojí v cestě sbírat vavříny filmové Akademie) nastal tehdy, když se začal považovat za superstar se sedmimístným honorářem, ale jeho filmy nedosahovaly kýžených kasovních úspěchů. Propadákem byla například komedie ČERNÝ PTÁČEK (1975). Koncem 70. let odmítl roli skladatele v romantické komedii režiséra Blakea Edwarda s názvem 10 (1979), která přitom mohla vrátit lesk jeho zašlé slávě (hvězdu naopak učinila z Dudley Moorea). Segal je příkladem úpadku kariéry spojené s “oskarovým prokletím”.

V 80. letech byl relativně nečinný, razantně o sobě dal vědět jako ničemný otec potomka Kirstie Alleyové v KDOPAK TO MLUVÍ (1989) a v KDOPAK TO MLUVÍ 3 (1993) nebo jako levicový autor komedií v FOR THE BOYS (1991). Bývalé popularity dosáhl zpět v mnohadílném sitkomu televizní stanice NBC PROSTĚ MĚ ZASTŘEL! (1997-2003) jako Jack Gallo, rázný ač poněkud připitomělý šéf modního a společenského magazínu Blush.

Segal hraje také na bendžo - se skupinou Imperial Jazzband natočil album “A Touch of Ragtime”. Můžeme ho také slyšet v “Basin Street” s uskupením Canadian Brass.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2014 Elsa & Fred
2010 Láska a jiné závislosti
Ollie Klublershturf vs. the Nazis
2009 Stvořeni pro sebe
2012
2007 Three Days to Vegas
2005 Dinotopie: Výprava za kamenem Slunce
Fielderova volba (TV film)
Heights
2004 Amazing Westermans, The (TV film)
2003 Electric Piper, The (TV film)
2002 NBC's Funniest Outtakes (TV film)
2000 Příběh Lindy McCartneyové (TV film)
1998 Mág Houdini (TV film)
1996 Cable Guy
Dvě tváře lásky
Flirtování s katastrofou
Poslední večírek
Příběh doktora Fleisse (TV film)
1995 Chůva
Zemřít pro...
1994 Hluboko dolů
Jít za hlasem srdce (TV film)
Otázky srdce (TV film)
Přímý zásah
Ženský instinkt
1993 Čas pomsty
Kdopak to mluví 3
Nakažlivý žár (TV film)
1992 Me, Myself and I
Orso chiamato Arturo, Un (TV film)
1991 For the Boys
1989 All's Fair
Kdopak to mluví
1988 Run for Your Life
1986 Many Happy Returns (TV film)
1985 Not My Kid (TV film)
Stick
1984 Bláznivá dobrodružství Robina Hooda (TV film)
The Cold Room (TV film)
1983 Trackdown: Finding the Goodbar Killer (TV film)
1982 Deadly Game (TV film)
Killing 'em Softly
1981 Tmavohnědá kopie
1980 Poslední manželství v Americe
1979 Lost and Found
1978 Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
1977 Horská dráha
Legrace s Dickem a Jane
1976 Hraběnka a lišák z Dirtwateru
1975 Black Bird, The
Ruská ruleta
1974 Kalifornský holport
Terminal Man
1973 Lie, The (TV film)
Na úrovni
Zamilovaný advokát
1972 Ukradený diamant
1971 Zrozen k vítězství
1970 Básník a kočička
Milování
Where's Poppa?
1969 Most u Remagenu
Suo modo di fare, Il
The Southern Star
1968 Bye Bye Braverman
Of Mice and Men (TV film)
Takhle se s dámou nejedná
1967 Masakr na svatého Valentýna
1966 Kdo se bojí Virginie Woolfové?
Quillerovo memorandum
Smrt obchodního cestujícího (TV film)
Ztracená jednotka
1965 Král Krysa
Loď bláznů
1964 Pozvánka pro pistolníka
The New Interns
1963 Act One
1962 Nejdelší den
1961 Young Doctors, The
1960 Closing Door, The (TV film)

TV seriály

2013 Goldbergovi (TV seriál)
2011 Retired at 35 (TV seriál)
2008 Řekni, kdo tě zabil (TV seriál)
Výloha na vraždu (S02E11)
1997 Třeba mě sežer (TV seriál)
1996 Real Adventures of Jonny Quest, The (TV seriál)
Tracey Takes On... (TV seriál)
1994 Doba přílivu (TV seriál)
Picture Windows (TV seriál)
1989 Endless Game, The (TV seriál)
1988 Murphy's Law (TV seriál)
1987 Take Five (TV seriál)
1980 Vinnetou (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2008 Bratři Warnerové
2001 Historie vs. Hollywood (TV seriál)
1987 Kiss, The (TV film)
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)

TV pořady

2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
1984 Circus of the Stars #9 (TV pořad)
The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace