foto

Vida Skalská-Neuwirthová

  • nar. 10.7.1962 (54 let)
    Teplice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka, loutkoherečka a spisovatelka Vida Skalská, provdaná Neuwirthová, se narodila 10. července 1962 v Teplicích. Po ukončení střední školy se hlásila na Divadelní fakultu a v té době se také zúčastnila konkurzu na film režiséra O.Lipského TŘI VETERÁNI (1983). Režisér měl svou představu o tom, jak by měla princezna Bosana vypadat, měla být zcela určitě orientálního vzhledu a mít oči daleko od sebe, což Vida Skalská do puntíku splňovala, a tak jí role zpupné princezny připadla. Nos, který byl přilepen po celém jejím obličeji, měřil 2, 5 metru a dnes je uložen v muzeu kuriozit v USA. Díky její první a zároveň poslední hlavní roli ji lidé dodnes na ulici poznávají. Sama říká, že jí jedna pohádka stačí na celý život. V době natáčení oné pohádky si myslela, že je na počátku své herecké kariéry, že dostuduje DAMU, avšak nestalo se tak. Její cesty vedly do loutkového divadla a divákům se takříkajíc ztratila z očí. Kromě TŘÍ VETERÁNŮ se objevila i v dalších filmech. Naposled v malé roli ve VESNIČCE MÉ STŘEDISKOVÉ (1985). Jenže pak se dozvěděla od rodičů, o svém židovském původu i o tom, že její otec byl v koncentračním táboře a začala se naplno zabývat svým židovským původem. Od té doby se otevřeně hlásí k židovské víře a snaží se šířit informace o ní mezi dětmi. Napsala dokonce i dvě knížky pro děti - Opuštěný palác a jiné židovské pohádky (1995); Dobře ukryté poklady aneb Příběhy z Midraše (2003). Do povodní v roce 2002 vedla své loutkové divadlo. Nyní šéfuje dětskému divadlu Feigele v pražské Židovské obci a věnuje se také provázení turistů po Praze a Terezíně.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

1998 Stín ve větru (studentský film)
1995 Golet v údolí
1991 Labyrint
Osudné dveře (TV film)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Piloti
1985 Vesničko má středisková
1984 Dáreček (studentský film)
Prodavač humoru
1983 Tři veteráni
1980 Kotva u přívozu (TV film)

Dokumentární

1992 Rekviem za ty, kteří přežili
1991 Beschreibung eines Kampfes

TV pořady

1993 Tuzemský konzumní (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace