foto

Vida Skalská-Neuwirthová

  • nar. 10.7.1962 (54 let)
    Teplice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka, loutkoherečka a spisovatelka Vida Skalská, provdaná Neuwirthová, se narodila 10. července 1962 v Teplicích. Po ukončení střední školy se hlásila na Divadelní fakultu a v té době se také zúčastnila konkurzu na film režiséra O.Lipského TŘI VETERÁNI (1983). Režisér měl svou představu o tom, jak by měla princezna Bosana vypadat, měla být zcela určitě orientálního vzhledu a mít oči daleko od sebe, což Vida Skalská do puntíku splňovala, a tak jí role zpupné princezny připadla. Nos, který byl přilepen po celém jejím obličeji, měřil 2, 5 metru a dnes je uložen v muzeu kuriozit v USA. Díky její první a zároveň poslední hlavní roli ji lidé dodnes na ulici poznávají. Sama říká, že jí jedna pohádka stačí na celý život. V době natáčení oné pohádky si myslela, že je na počátku své herecké kariéry, že dostuduje DAMU, avšak nestalo se tak. Její cesty vedly do loutkového divadla a divákům se takříkajíc ztratila z očí. Kromě TŘÍ VETERÁNŮ se objevila i v dalších filmech. Naposled v malé roli ve VESNIČCE MÉ STŘEDISKOVÉ (1985). Jenže pak se dozvěděla od rodičů, o svém židovském původu i o tom, že její otec byl v koncentračním táboře a začala se naplno zabývat svým židovským původem. Od té doby se otevřeně hlásí k židovské víře a snaží se šířit informace o ní mezi dětmi. Napsala dokonce i dvě knížky pro děti - Opuštěný palác a jiné židovské pohádky (1995); Dobře ukryté poklady aneb Příběhy z Midraše (2003). Do povodní v roce 2002 vedla své loutkové divadlo. Nyní šéfuje dětskému divadlu Feigele v pražské Židovské obci a věnuje se také provázení turistů po Praze a Terezíně.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

1999 Píseň o lítosti (TV film)
1998 Stín ve větru (studentský film)
1995 Golet v údolí
1991 Labyrint
Osudné dveře (TV film)
1988 Piloti
1985 Vesničko má středisková
1984 Dáreček (studentský film)
Prodavač humoru
1983 Tři veteráni
1980 Kotva u přívozu (TV film)

TV seriály

1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)

Dokumentární

2017 13. komnata Vidy Skalské Neuwirthové (TV film)
1992 Rekviem za ty, kteří přežili
1991 Beschreibung eines Kampfes

TV pořady

1993 Tuzemský konzumní (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace