foto

William Shatner

  • nar. 22.3.1931 (85 let)
    Montréal, Quebec, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Willam Shatner se narodil 22. března 1931 v Montrealu v Kanadě. Matka Anna (rozená Garmaise) a otec Joseph Shatner, výrobce oblečení. Shatnerovi prarodiče byli židovští přistěhovalci z Polska a Maďarska, díky čemuž byl Shatner vychován v konzervativním judaismusu. Získal bakalářský titul v oblasti obchodu na McGill University (Montreal) v roce 1952. V roce 1993 rozhodli studenti v referendu o přejmenování budovy na The Shatner Building. Vedení univerzity toto jméno ovšem nikdy oficiálně neuznalo. Shatner by musel být buď významný sponzor školy, nebo významná osobnost, která je však už bezpečně po smrti.

S herctvím začínal jako klasický Shakespearovský herec. Hrál i na Broadway. Přestože jeho oficiální filmový debut byl v roce 1951 kanadský film nazvaný THE BUTLER´S NIGHT OFF, jeho první hraná filmová role přišla v roce 1958 ve filmu BRATŘI KARAMAZOVI Richarda Brookse, kde hrál vedle Yula Brynnera nejmladšího z bratrů Karamazových, Alexeje. Dále se objevil v Kramerově filmu NORIMBERSKÝ PROCES a v původním sci-fi seriálu OUTER LIMITS. Světovou proslulost mu ovšem přinesl jiný sci-fi seriál. Stal se totiž prvním kapitánem hvězdné lodi USS Enterprise, Jamesem T. Kirkem, v televizním seriálu STAR TREK (1966 – 1969).

Protože bylo natáčení STAR TREKU v roce 1969 zastaveno, bylo vzhledem k jeho zařazení do škatulky kapitán Kirk, pro Shatnera obtížné sehnat práci. Navíc ho opustila manželka Gloria Rand. Celkem bez perspektivy žil v kamionech a bral jakékoli malé role v televizi a filmu. V roce 1973 se Shatner vrátil do role kapitána Kirka, byť jen hlasově, v animované sérii Star Trek. V roce 1979 se Paramount po nátlaku fanoušků uvolil natočit první film STAR TREK. Tím skončilo pro Shatnera období živoření. V letech 1979 až 1991 hrál v prvních šesti Star Trek filmech. Ten pátý dokonce režíroval. To mu vyneslo Zlatou malinu za nejhorší režii a za nejhoršího herce v hlavní roli. V roce 1994 se naposledy vrátil do role kapitána Kirka ve STAR TREK GENERATIONS.

Zatímco natáčí STAR TREK filmy, vrací se i do televize. V letech 1982 – 1986 Shatner hrál titulní roli policejního seržanta v seriálu TJ HOOKER. Působil taky jako hudebník, producent a režisér. Je autorem řady knih popisujících své zkušenosti s natáčením STAR TREKU a několika románů ze Star Trek vesmíru. Byl také autorem řady sci-fi románů s názvem TekWar, které byly upraveny i pro televizní vysílání. I když je občas podezírán, že je napsali jiní spisovatelé a on je pouze vydal pod svým jménem.

Shatner byl čtyřikrát ženatý. Poprvé s Glorií Rand (1956 – 1969). Jeho druhé manželství s Marcy Lafferty Shatner trvalo 21 let (1973 – 1994). Jeho třetí manželství s Nerine Kidd-Shatner (1997 – 1999) skončilo neštěstím, když se jeho žena utopila v bazénu. Jeho současnou manželkou je Elizabeth Martin, se kterou se oženil v roce 2001. Z manželství s Glorií Rand má tři dcery: Leslie Carol (nar. 1958), Lisabeth Mary (nar. 1960) a Melanie (nar. 1964). Melanie je vdaná s hercem Joelem Gretschem, s nímž má dvě dcery.

William Shatner je často parodovaným hercem. Ve filmu GALAXY QUEST vytvořil Tim Allen svou postavu prý podle Shatnera. V animovaném seriálu The Critic, který paroduje hvězdy Hollywoodu, byl Shatner častým terčem satiry. V jednom díle se hlavní hrdina označuje za herce horšího než Shatner. V Simpsonových zesměšňují Shatnerovu pěveckou kariéru a to konkrétně v epizodě "Ty vole, kde mám farmu?“ Ve filmu Fight Club přemítají Edward Norton a Brad Pitt o tom, kdo by byl ideální soupeř pro „konečný boj“. Norton po chvíli přemýšlení odpoví jedním slovem: „Shatner“.

V roce 2004 Shatner získal svou první cenu Emmy za roli Dennyho Cranea v seriálu BOSTON LEGAL. O rok později vyhrál svůj první Zlatý glóbus a druhé ocenění Emmy pro nejlepšího herce ve vedlejší roli v dramatické sérii, taktéž za BOSTON LEGAL. Shatner má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy (za práci pro TV) na Hollywood Blvd. Má také svou hvězdu na kanadském chodníku slávy.

Jan "swiss" Tomíček

Herecká filmografie

2016 Range 15
The Shannara Chronicles (TV seriál) - a.z.
Utopia (S01E08) - a.z.
2015 Baby, Baby, Baby
Breaking Ground (TV seriál)
Just in Time for Christmas (TV film)
Sunday Horse, The
Vánoční horor
2013 Dům kouzel
Útěk z planety Země
2011 Horrorween
2010 $#*! My Dad Says (TV seriál)
Nouzové přistání (TV seriál)
Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey
2009 Fanoušci
2008 Hon na Santa Clause (TV film)
2007 Everest (TV film)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Divočina
Stalking Santa
Za plotem
2005 Malý pasák
Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější
2004 Atomic Betty (TV seriál)
Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Vybíjená
2003 Vánoční návštěva (TV film)
2002 Americké psycho 2
Full Moon Fright Night (TV seriál)
Návštěvník
Showtime
Zastřelit a být zastřelen
2001 Agent Bílá krvinka
Festival v Cannes
Kid, The (TV film)
Projekt Falcon
2000 Slečna Drsňák
1999 Futurama (TV seriál)
1998 Free Enterprise
Herkules (TV seriál)
Twist in the Tale, A (TV seriál)
Země svobodných
1997 First Men on the Moon, The
1996 Ostrov mrtvého muže (TV film)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
The Prisoner of Zenda, Inc. (TV film)
1994 Detektiv Janek: Dům smrti (TV film)
Star Trek VII: Generace
TekWar (TV seriál)
TekWar (TV film)
TekWar II (TV film)
TekWar: TekJustice (TV film)
TekWar: TekLab (TV film)
1993 Columbo: Motýl v šedých stínech (TV film)
Nabitá zbraň 1
Rodina cizích (TV film)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Strážce moře (TV seriál)
1991 Star Trek Adventure
Star Trek VI: Neobjevená země
1989 Rescue 911 (TV seriál)
Star Trek V: Nejzazší hranice
1988 Broken Angel (TV film)
Trial of Standing Bear, The (TV film)
1986 Star Trek IV: Cesta domů
T.J. Hooker: Blood Sport (TV film)
1985 Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)
North Beach and Rawhide (TV film)
1984 Secrets of a Married Man (TV film)
Star Trek III: Pátrání po Spockovi
1982 Návštěvní hodiny
Police Squad! (TV seriál)
Připoutejte se, prosím! 2
Star Trek II: Khanův hněv
T.J. Hooker (TV film)
T.J. Hooker (TV seriál)
1980 Chůva (TV film)
Únos prezidenta
1979 Riel (TV film)
Star Trek: Film
Transkontinentální expres (TV film)
1978 Bastard, The (TV film)
Katastrofa letu 401 (TV film)
Little Women (TV film)
Third Walker, The
1977 Království pavouků
Testimony of Two Men (TV seriál)
Whale of a Tale, A
1976 Columbo: Posvítit si na vraždu (TV film)
Perilous Voyage (TV film)
1975 Barbary Coast (TV film)
Barbary Coast (TV seriál)
Land of No Return
Tenth Level, The (TV film)
The Devil's Rain
1974 Big Bad Mama
Impuls
Indict and Convict (TV film)
Pray for the Wildcats (TV film)
1973 Go Ask Alice (TV film)
Horror at 37,000 Feet, The (TV film)
Incident on a Dark Street (TV film)
Průkopnice (TV film)
Star Trek (TV seriál)
1972 People, The (TV film)
The Hound of the Baskervilles (TV film)
1971 Owen Marshall, Counsellor at Law (TV film)
Vanished (TV film)
1970 Sole Survivor (TV film)
The Andersonville Trial (TV film)
1969 Shadow Game (TV film)
Skirts of Happy Chance, The (TV film)
1968 Alexander the Great (TV film)
Comanche blanco
1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1966 Incubus
Star Trek (TV seriál)
Star Trek: Kam se dosud člověk nevydal (TV film)
1965 For the People (TV seriál)
1964 Zneuctění
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1962 Intruder, The
Nejdelší den
1961 Explosive Generation, The
Norimberský proces
The Defenders (TV seriál)
1960 Julius Caesar (TV film)
Night of the Auk, The (TV film)
Outlaws (TV seriál)
The Robert Herridge Theater (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
Tactic (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
1958 Bratři Karamazovi
1957 Oedipus Rex
The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1956 The Kaiser Aluminum Hour (TV seriál)
1955 Billy Budd (TV film)
Camera Three (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1954 Howdy Doody (TV seriál)
1953 General Motors Presents (TV seriál)
1951 Butler's Night Off, The
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Being Canadian
When Elephants Were Young - vyp.
2014 Chaos on the Bridge (TV film)
Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
To Be Takei
2013 The Captains Close Up (TV seriál)
2011 Con, The
Cormanův svět
The Captains
2010 No není to divné? (TV seriál)
2009 Captain's Summit, The
2008 Pioneers of Television (TV seriál)
2007 Koně - zrozeni ke svobodě
Mars na obzoru (TV seriál)
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
50 Greatest Kisses, The (TV film)
2004 Greatest Canadian, The (TV seriál)
2002 HypaSpace (TV seriál)
One-Hit Wonders (TV seriál)
Putování vesmírem (TV seriál)
Screen Tests of the Stars (TV film)
Spplat Attack
2001 America Loves... Star Trek (TV film)
Iron Chef USA: Holiday Showdown (TV film)
Iron Chef USA: Showdown in Las Vegas (TV film)
Mind Meld: Secrets Behind the Voyage of a Lifetime
1999 Atomic Journeys: Welcome to Ground Zero
Atomoví filmaři
Pokusy v ovzduší
Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The
Where No Fan Has Gone Before: The Making of 'Free Enterprise'
1998 Jefftowne
1997 Trekkies
1996 Century of Science Fiction, A
1995 Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie
William Shatner's Star Trek Memories
1994 Science Fiction: A Journey Into the Unknown (TV film)
Star Trek: A Captain's Log (TV film)
1992 Twenty-Five Year Mission Tour, The
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
Voice of the Planet (TV seriál)
1990 Happy Birthday, Bugs!: 50 Looney Years (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Seasons
1984 Vegetarian World, The
1976 Poselství bohů
1974 Inner Space (TV seriál)
1959 City Out of Time

TV pořady

2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
2011 Comedy Central Roast of Charlie Sheen (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
2009 Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
2008 60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2007 Scream Awards 2007 (TV pořad)
WrestleMania XXIII (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 Contender, The (TV pořad)
Merry F#%$in' Christmas (TV pořad)
Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tony Danza Show, The (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
2002 Blockbuster Hollywood Christmas Spectacular, The (TV pořad)
2001 The Weakest Link (TV pořad)
2000 Cavuto on Business (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 Howard Stern Radio Show, The (TV pořad)
1997 Space Cadets (TV pořad)
1996 Star Trek: 30 Years and Beyond (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
1991 Star Trek Logs: An MTV Big Picture Special Edition (TV pořad)
Voices that Care (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 Canadian Conspiracy, The (TV pořad)
The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Battle of the Network Stars XVII (TV pořad)
Circus of the Stars #9 (TV pořad)
The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
TV's Funniest Gameshow Moments (TV pořad)
1983 Battle of the Network Stars XV (TV pořad)
1982 Battle of the Network Stars XII (TV pořad)
Battle of the Network Stars XIII (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Circus of the Stars #6 (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)
1978 Battle of the Network Stars V (TV pořad)
1974 Tattletales (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1970 Swing Out, Sweet Land (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)

Režijní filmografie

2002 Návštěvník
1997 Perversions of Science (TV seriál)
1994 TekWar (TV film)
TekWar (TV seriál)
1993 Kung Fu: Legenda pokračuje (TV seriál)
1989 Star Trek V: Nejzazší hranice
1982 T.J. Hooker (TV seriál)

Dokumentární

2014 Chaos on the Bridge (TV film)
2013 The Captains Close Up (TV seriál)
2011 The Captains

Scenáristická filmografie

1994 TekWar (TV seriál)

Dokumentární

2014 Chaos on the Bridge (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(55)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace