foto

Miroslav Žbirka

  • nar. 21.10.1952 (63 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miroslav Žbirka, známy pod prezývkou „Meky“ sa narodil v Bratislave 21. októbra 1952. Je synom Slováka Šimona Žbirku a Angličanky Ruth Galeovej. Vyrastal v hlavnom meste Slovenska, ale kontakty udržiaval aj s rodinou žijúcou v Anglicku.

Miroslav má dvoch starších bratov – Antona a Jasona, ktorí ho priviedli k hudbe. Vďaka matke vie aktívne anglicky a preto aj od počiatkov hrával piesne The Beatles a iných západných kapiel. Je spoluzakladateľom skupiny Modus spoločne s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou. V roku 1977 za skladbu Úsmev získali Zlatú Bratislavskú lýru. Od roku 1980 začal svoju sólovú kariéru a o dva roky neskôr sa stal prvým slovenským Zlatým slávikom.

Okrem hrania na gitare a spevu je skladateľ a herec. Jeho najznámejším hereckým počinom je hudobno-rodinný film z roku 1981 "Neberte nám princeznú", kde si zahral spoločne s Marikou Gombitovou, ale aj s Luděkom Sobotom či Petrom Nárožným. Zo Žbirku sa postupne stala mediálna celebrita a často sa vyskytuje v televíznych reláciách.

S prvou manželkou má dcéru Denisu a s druhou manželkou Kateřinou dcéru Lindu a syna Davida. Momentálne žije v Prahe, ale na Slovensko sa rád vracia.

kaposlav

Herecká filmografie

2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Redakce (TV seriál)
1988 F.T.
F.T. na cestách
1983 Zimné sníčky (TV film)
1981 Neberte nám princeznú (TV film)

Dokumentární

2016 Zlatá Lýra (TV film)
2015 Big Beat de Luxe - lekcia Ursiny (koncert)
Koncert pre Kamila Peteraja (koncert)
Miro Žbirka v Abbey Road (TV film)
Nás to tady furt baví (koncert)
2014 ČT Live - Žebřík 2013 Bacardi Music Awards (koncert)
Slovensko ADVENT 2014 (koncert)
Vianočný koncert Slovenského a Českého rozhlasu (koncert)
2013 ČT Live: Karel Černoch - 70 (koncert)
2012 Miro Žbirka Happy Birthday (koncert)
Tajemství Mekyho Žbirky (TV film)
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
2009 Empatia v Londýně (TV film)
Malý zúrivý Robinson
Miro Žbirka - GALA (koncert)
2008 Gen.sk (TV seriál)
Tříkrálový koncert (koncert)
2007 Slovenský bigbít (TV seriál)
2006 Miro Žbirka: The Best of Tour 2006 (koncert)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
1999 Koncert pre ľudskosť; Boli sme tam všetci (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1996 Buty Ostravě (koncert)
1987 Zrkadlo rokov (koncert)
1986 Fanstory (studentský film)

TV pořady

2016 Galakoncert Kapky naděje (TV pořad)
Pomáhej s humorem - Konto Bariéry (TV pořad)
Pomozte dětem (TV pořad)
2015 Atlet roku 2015 (TV pořad)
Český lev 2014 (TV pořad)
Galashow s latinou 2015 (TV pořad)
Hvězdy na Barrandově (TV pořad)
Noc nádejí 2015 (TV pořad)
Osobnosť televíznej obrazovky 15. ročník (TV pořad)
Poslední zhasne (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2015 (TV pořad)
2014 Mattoni Koktejl Festival 2014 (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
Sportovec roku 2014 (TV pořad)
2013 Barrandovská abeceda (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Kouzelný Silvestr (TV pořad)
Krása pomoci (TV pořad)
Možná přijde i charita 2013 (TV pořad)
Noc nádejí 2013 (TV pořad)
Slávik 2012 (TV pořad)
Srdce pro děti 2013 (TV pořad)
SuperStar 2013 (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Drzá Diana (TV pořad)
Limuzína (TV pořad)
Mixxxer (TV pořad)
Slávik 2011 (TV pořad)
Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
Večer plný hvězd (TV pořad)
2011 Atlet roku 2011 (TV pořad)
Česko Slovenská SuperStar (TV pořad)
Hokejový dezert pre dvoch (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
Silvestr na pláži (TV pořad)
Silvestr 2011 (TV pořad)
Sportovec roku 2011 (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
2010 Ceny Anděl 2009 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2010 (TV pořad)
Kapka naděje (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Atlet roku 2009 (TV pořad)
Silvestr 2009 - Pojďte dál... (TV pořad)
Slávik 2009 (TV pořad)
2008 Intimní zpověď (TV pořad)
Modré z neba (TV pořad)
X Factor (TV pořad)
2007 Atlet roku 2007 (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2007 (TV pořad)
Souboj hitů (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
2006 Atlet roku 2006 (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2006 (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Dementi (TV pořad)
Slovensko hľadá SuperStar (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
10 let s vámi (TV pořad)
2003 Český slavík Mattoni 2003 (TV pořad)
Na streche (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Všichni zlatí slavíci (TV pořad)
2001 Co v Silvestru nebylo... (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Vabank (TV pořad)
2000 Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Babeta (TV pořad)
Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
DERBY (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Rychlý prachy (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
Eso (TV pořad)
1990 Rhytmick (TV pořad)
Šaráda (TV pořad)
1989 Poraď si sám (TV pořad)
1988 Možno sa ti zdá (TV pořad)
Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Pesničky na cestách (TV pořad)
Pestrá paleta melódií (TV pořad)
Zem menom láska (TV pořad)
1983 Predstavujeme vám Miroslava Žbirku (TV pořad)
Triangel (TV pořad)
1981 Spieva Miroslav Žbirka (TV pořad)
1980 Predstavujeme vám Modus (TV pořad)
1978 Rodný môj kraj (TV pořad)
1976 Vyberte si pesničku (TV pořad)
1975 A predsa sa krúti (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
2006 Katapult: Až (hudební videoklip)
2005 Iva Frühlingová: Někdy stačí dát jen dech (hudební videoklip)
1995 Miroslav Žbirka - 22 dní (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

2014 Fair Play

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace