foto

Dana Sedláková

  • nar. 20.5.1970 (46 let)
    Šumperk, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Dana Sedláková pochází ze Šumperka, na severní Moravě ostatně také absolvovala své umělecké začátky. Herectví studovala na Státní konzervatoři v Ostravě, tady také získala první angažmá a v letech 1990-1994 byla členkou souboru Divadla Petra Bezruče. Jednu z hlavních rolí hrála například v muzikálu Rád to někdo horké?, v Ostravě též získala první zkušenosti s účinkováním v televizi (DIGITÁLNÍ ČAS, 1991). Na tři sezóny pak přešla do Divadla F. X. Šaldy v Liberci (1994-1997), kde našla uplatnění opět v muzikálech (Kabaret).

Od roku 1997 působí Dana Sedláková v Praze bez stálého angažmá, hostuje ale na několika scénách. V Divadle Hudby se znovu objevila v muzikálech (Krysař, Jeptišky), v Činoherním klubu hrála v Tolstého Anně Karenině. Objevila se i na Letních shakespearovských slavnostech, v roce 2005 hrála ve Večeru tříkrálovém. S režisérem tohoto představení Viktorem Polesným pak spolupracovala i v televizi (BOŽÍ POLE, S.R.O., 2006).

Nejširší veřejnosti se představila ve výrazné roli pragmaticky chladné podnikatelky Lenky, v níž vytvořila manželský pár s Ivanem Trojanem ve filmu SAMOTÁŘI (2000). Podobnou roli – ale již na menším prostoru - podváděné manželky pak hrála v adaptaci Páralova románu MILENCI A VRAZI (2004). V televizi dostala další velkou příležitost opět v režii Viktora Polesného (10 ZPŮSOBŮ LÁSKY, 2008). Od počátků svého působení v Praze se Dana Sedláková věnuje i dabingu, nejprve jsme její mohli hlas slyšet v různých seriálech, v poslední době dabuje hlavně filmy pro českou stanici MGM.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Zločin v Polné (TV film)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
2012 Ententýky (TV seriál)
2008 Černá sanitka (TV seriál)
10 způsobů lásky (TV film)
2007 Cesta do Vídně a zpátky (TV film)
2006 Boží pole s. r. o. (TV film)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Milenci a vrazi
2000 Samotáři
1999 Decadent Visitor, The
Klika s klikou (TV film)
Lethal Target
1998 Já a Karel (TV film)
1991 Digitální čas (TV film)

Dokumentární

2003 Bourá jen blb?
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace