foto

David Paymer

  • nar. 30.8.1954 (62 let)
    Oceanside, Long Island, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec a televizní režisér David Charles Paymer se narodil 30. srpna 1954 v Oceanside do židovské rodiny otce Marvina, pianisty a hudebního ředitele a matky Silvie, cestovní agentky, která utekla do USA z Belgie z důvodu nacistické okupace. Rodiče se rozvedli v roce 1973. David objevil svou lásku k herectví v dětství hraním ve školních představeních. Nestal se proto právníkem nebo lékařem, jak mu bylo tradicemi předurčeno, ale studoval na University of Michigan a získal bakalářský titul z oboru divadlo a psychologie. Brzy nato profesionálně účinkoval v několika letních produkcích a večerních divadelních inscenacích.
 
Krátce po absolutoriu vyhrál casting na roli Sonnyho Latieri v muzikálu POMÁDA v rámci národního turné a představení na Broadwayi. Nedlouho poté získal první televizní roli taxikáře v celovečerním filmu BLÍZCÍ PŘÍBUZNÍ (1979) v režii Arthura Hillera, jenž mu zároveň otevřel dveře do Hollywoodu. První příležitost po přestěhování do Los Angeles dostal postavou nešikovného zloděje v nezapomenutelné epizodě seriálu BARNEY MILLER (1974). Hostoval a hrál dále ve více než 40 filmových a televizních snímků, nespočtu seriálů, na mnoha z nich se později podílel neméně zdařile i z režisérské židle. Mezi nejpozoruhodnější výběr patří často vedlejší, ale klíčové role ve filmech IRRECONCILABLE DIFFERENCES (1984), BEZ VÝCHODISKA (1987), CVOCI (1990), DOBRODRUZI Z VELKOMĚSTA (1991), SRDCE A DUŠE (1993), NEVINNÉ TAHY (1993). Nicméně jeho dosud nejlepší vedlejší výkon nominovaný na Oscara i Zlatý glóbus byla postava Stana z dramedie PAN SOBOTA VEČER (1992) s níž uvěřitelně zvládl složitou třígenerační proměnu.
 
Nominace obratem zvýšila poptávku po tomto nadaném herci mezi slavnými režiséry a mohl zakrátko zazářit v dalších velmi úspěšných snímcích. Pestrý seznam tvoří na čtyři Oscary nominovaná satira OTÁZKY A ODPOVĚDI (1994) točící se kolem skutečného pozadí televizních soutěží, přičemž zde David plně využil široký potenciál slizkých intrikánů nebo tři snímky z roku 1995 CHYŤTE HO!; AMERICKÝ PREZIDENT; NIXON, či kultovní akční drama ODPLATA (1999), v nichž se uplatnil ve více nervózních a strukturovaných charakterech, tolik blízkých jemu přirozenému naturelu. Druhou nominaci na Zlatý Glóbus obdržel za svůj výkon v TV dramatu o únosu dítěte ZLOČIN STOLETÍ (1996). Hvězda talentovaného tvůrce rozhodně nepadá, o čemž svědčí nejnovější herecké příležitosti v zajímavých projektech zvučných jmen jako např. v Raimiho hororu STÁHNI MĚ DO PEKLA (2009), Coppolově hororu TWIXT (2011) nebo akčním thrilleru Kennetha Branagha JACK RYAN: V UTAJENÍ (2014).
 
Sázka na jistotu a stálice filmového nebe s nezaměnitelným charismatem David Paymer je od roku 1988 ženatý s herečkou Liz Georges, mají spolu dvě dcery Emily a Julii a momentálně společně spokojeně bydlí v Santa Monice v Kalifornii.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2016 The Pickle Recipe
2014 Jack Ryan: V utajení
Zápisky o dospívání
2012 Prozíravost (TV seriál)
Zásnuby na dobu neurčitou
2011 Fanboy
Twixt
Zkažená úča
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Stáhni mě do pekla
2008 Červený pás
2007 Dannyho parťáci 3
October Road (TV seriál)
Reportér v ringu
2006 Payback: Straight Up
2005 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Na Západ (TV seriál)
Posel ztracených duší (TV seriál)
Poslední sbohem
Praštění láskou
Škola tance a šarmu
Škola života (TV film)
Warm Springs (TV film)
2004 Balto 3
Pravidla boje
Příběh z Washingtonu (TV film)
V dobré společnosti
2003 Alex a Emma
Candor City Hospital
Line of Fire (TV seriál)
2002 RFK (TV film)
Souboj o vše (TV film)
The Burial Society
2001 Bartleby
Destiny (TV film)
Ohnisko nenávisti
2000 Enemies of Laughter
From Where I Sit (TV film)
Nahoru, dolů
Partneři (TV film)
Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala (TV film)
Velké trable malého města
Vnadidlo
1999 Dash a Lilly (TV film)
Hurikán v ringu
Mrazivý faktor
Odplata
Úspěšný Mumford
1998 Lesser Evil, The
Smrtící zóna
Velký Joe
1997 Amistad
Gang policajtů
Channel Umptee-3 (TV seriál)
Správná trefa
1996 Rukojmí nebo komplic?
V labyrintu smrti
Vyšší zájem
Zločin století (TV film)
1995 Americký prezident
Cagney a Lacey: Opět spolu (TV film)
Chyťte ho!
Nixon
Santo Bugito (TV seriál)
1994 Dobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatě
In Search of Dr. Seuss (TV film)
Návrat Cagneyové a Laceyové (TV film)
Otázky a odpovědi
1993 Nevinné tahy
Srdce a duše
1992 Pan Sobota večer
1991 Dobrodruzi z velkoměsta
The Commish (TV seriál)
1990 Cvoci
Sky High (TV film)
Sunset beat (TV film)
1989 Kladivo
1988 Absent-Minded Professor, The (TV film)
Rock 'n' Roll Mom (TV film)
1987 Bez východiska
1986 Downtown (TV seriál)
Kačer Howard
Noc husí kůže
Pleasures (TV film)
1985 Dokonalí
Líbá, Mary (TV film)
1984 Her Life as a Man (TV film)
Irreconcilable Differences
Nejlepší obrana
1983 Grace Kelly (TV film)
1982 Připoutejte se, prosím! 2
1981 This House Possessed (TV film)
1979 Blízcí příbuzní

Dokumentární

1997 Long Way Home, The

TV pořady

1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

2016 Lucifer (TV seriál)
2011 Doktorka z Dixie (TV seriál)
2010 Změna je život (TV seriál)
2009 Melrose Place (TV seriál)
2008 Smetánka (TV seriál)
2006 Bratři a sestry (TV seriál)
2003 Candor City Hospital
2002 Everwood (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace