foto

Nicolas Winding Refn

  • nar. 29.9.1970 (45 let)
    Kodaň, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Extrémně talentovaný a schopný, leč lehce nedoceněný. I to by se dalo říci na úvod o dánském režisérovi, který v současné době přebývá v Copenhagenu. Jeho, dnes již kultovní trilogie, PUSHER je svázána s jedním významným, pro mnohé nepochopitelným, rozhodnutím. Když mu bylo v polovině 90. let nabídnuto místo na prestižním Dánském Filmovém Institutu, kam se podívá pouhých šest uchazečů každé dva roky, Nicolas Winding Refn odmítl a zvolil nejistou budoucnost natáčení své prvotiny (PUSHER, 1996) s minimálním rozpočtem. Dnes pouze konstatujme, že výsledek se dostavil opravdu skvělý.

Nejprve se nepředpokládalo, že by se PUSHER podíval i za hranice. Nebyl o něj ani zájem. Britská distributorská společnost ovšem vycítila potenciál a koupila ho. Ohlas byl perfektní a snímek se začal šířit celosvětově.

Nicolas pro své filmy využívá absolutní fascinaci dnešní společnosti zločinem na plátně, která ho do jisté míry glorifikovala. Sám to popisuje takto: “Zločinci nastavují zrcadlo naší představě o normální společnosti do takové míry, že se s tím můžeme ztotožnit, ale stále to zůstává pouhým únikem před realitou.“. Tuto tendenci dosvědčuje jak trilogie PUSHER, tak i snímek BRONSON z roku 2009. Filmová tvorba Nicolase Winding Refna je také neoddiskutovatelně spjata s osobou Madse Mikkelsena. Ať již několikrát zmiňovaným snímkem PUSHER, či projektem VALHALLA RISING.

Jeho nejoblíbenějším filmem je TEXAS CHAINSAW MASSACRE. V roce 1993 dokončil American Academy of Dramatic Arts. Herečka Liv Corfixen s ním vstoupila do svazku manželského. Mají společně jednoho potomka. Nicolas je nevlastním bratrem dánského zpěváka Kaspara Windinga. V rámci projektu Gambler se jeho produkční společnost dostala do finančních potíží.

Nicolas Winding Refn se zdá býti evropskou zárukou filmové kvality a my se nemůžeme nic než těšit na produkty jeho dánské dílny.

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

2016 Neon Demon
2013 Jen Bůh odpouští
2010 Pusher - původní scénář
2009 Barbar
2008 Bronson
2005 Dealer 3
2004 Dealer 2
2003 Fear X
2001 De udvalgte (TV seriál)
1999 Bleeder
1996 Dealer

Producentská filmografie

2016 Neon Demon
2004 Dealer 2
1999 Bleeder

Herecká filmografie

2012 Gucci Première
2005 Číňan
1996 Dealer

Dokumentární

2014 My Life Directed by Nicolas Winding Refn
2013 Jodorowsky's Dune
2010 Nové skandinávské kino
2006 Gambler
2003 Tusind former for frygt (TV film)

TV pořady

2004 At the Movies (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(390)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace