foto

Barack Obama

  • nar. 4.8.1961 (54 let)
    Honolulu, Hawaii, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Barack Hussein Obama, první prezident USA černé pleti, se narodil 4.srpna 1961 keňském otci Baracku Husseinu Obamovi a američance Stanley A. Dunhamové. Své dětství prožil v Honolulu na ostrově Havaj a později v Jakarté v Indonésii, kde žil se svou matkou a nevlastním otcem, protože jeho pravý otec rodinu opustil a vrátil se do rodné Keni. Ve svých desíti letech byl ale opět poslán na Havaj za prarodiči, kde měl lepší podmínky pro vzdělání. Na Havaj se po rozvodu odstěhovala i Barackova matka.

V Honolulu Barack vystudoval soukromou elitní akademii Punahou School. Poté studoval k překvapení ostatních na Occidental College v Los Angeles, během studia ale přestoupil na Columbia University, kde studoval politologii a získal titul bakalář. Po studiích pracoval jako komunitivní pracovník v New Yorku a později v nejchudší černošské čtvrti v Chicagu, kde se po smrti starosty Chicaga Harolda Washingtona, který díky právnímu vzdělání zajistil lepší život menšin, rozhodl pro studium Právnické fakulty na Harvardské univerzitě. Harvardskou univerzitu vystudoval s vyznamenáním roku 1991 a stal se zde také prvním afroamerickým předsedou prestižního školního časopisu Harvard Law Review.

Na Harvardu se při školní praxi seznámil s afroamerickou právničkou Michelle Robinsonovou, kterou si v roce 1992 vzal. Pracoval jako právník ve firmě Miner, Barnhill & Galland, kde se zabýval pomocí minoritám a ochranou lidských práv. V letech 1993-2004 přednášel ústavní právo na Chicagské univerzitě.

V roce 1997 začala jeho politická kariéra, kdy byl zvolen do Senátu státu Illinois a sloužil zde do roku 2004, kdy byl zvolen do Senátu Spojených Státu. 10. února 2007 oficiálně oznámil ve městě Springfieldu, ve státě Illinois že se bude ucházet o nominaci Demokratické strany do Prezidentských voleb v roce 2008 a 4. listopadu 2008 vyhrál v prezidentských volbách, když porazil Johna McCaina a stal se tak 44. prezidentem USA a historicky prvním afroamerickým prezidentem Spojených státú amerických. Dne 20. ledna 2009 ve Washingtonu D.C. slavnostně složil (poprvé, protože se ještě jednou opakovala) přísahtu před zraky dvou miliónů lidí a ujal se funkce.

V roce 1995 napsal knihu o svém životě Dreams from My Father: A Story of Rase and Inheritence (Sny mého otce Příběh rasy a dědictví), která se stala bestsellerem, její mluvená verze zîskala v roce 2006 cenu Grammy. V roce 2006 napsal i svou druhou knihu The Audacity of Hope: Throughts on Reclaiming the American Dream (Smělost naděje: Myšlenky na uskutečnění amerického snu).

Martin "masw" Swider

Herecká filmografie

2015 Ladíme 2 - a.z.
2013 American Horror Story: Coven (TV seriál) - a.z.
Komorník - a.z.
Oldboy - a.z.
WikiLeaks - a.z.
2011 Death and Taxes - a.z.
Tady to musí být
2010 Svět vynálezů Wallace a Gromita (TV seriál) - a.z.
2004 Tanner on Tanner (TV seriál)

Dokumentární

2016 Rooted in Peace
2015 David Attenborough Meets President Obama (TV film)
Imminent Threat - a.z.
Snowdens store flugt (TV film) - a.z.
2014 America - a.z.
Audacity of Louis Ortiz, The - a.z.
Culture High, The - a.z.
JFK to 9/11: Everything Is a Rich Man's Trick
Mitt - a.z.
Mobilize
Nade vše - a.z.
Pepe Mujica: Lessons from the Flowerbed
WARx2 - a.z.
Zygote Party vs Tea Party
Вместе - a.z.
2013 Dirty Wars - a.z.
Jak se krade tajemství: Příběh Wikileaks - a.z.
Shift: Beyond the Numbers of the Climate Crisis - a.z.
Svět podle Dicka Cheneyho - a.z.
Unmanned: America's Drone Wars - a.z.
2012 A Fierce Green Fire: The Battle For a Living Planet - a.z.
Barack Obama – velká očekávání (TV film)
BB King: The Life of Riley
Denverský střelec (TV film) - a.z.
Hrabiví prolhaní bastardi - a.z.
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál) - a.z.
Road We've Traveled, The
2011 A Defining Moment: Four Tuskegee Airmen and the Inauguration of Barack Obama
Anima Mundi
Bin Laden: Shoot to Kill (TV film)
Cíl: Bin Ládin (TV film)
Lifting The Veil - a.z.
Reagan - a.z.
Tar Sands Oil Extraction: The Dirty Truth - a.z.
The Undefeated - a.z.
Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid
2010 Bílý dům skrze objektiv (TV film)
Climate Refugees - a.z.
Český mír
Dick Smith's Population Puzzle (TV film) - a.z.
Got Healthcare?
Library of Congress Gershwin Prize for Popular Song: In Performance at the White House - Paul McCartney, The (koncert)
President's Book of Secrets, The (TV film) - a.z.
United States of Obama (TV film)
Válka, kterou nevidíte
2009 American Matrix: Age of Deception, The
Barack Obama (TV film)
Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
Ekologické katastrofy - a.z.
Fall Of The Republic: The Presidency Of Barack H. Obama - a.z.
Houstone, máme problém - a.z.
Iran and the West (TV seriál)
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
Loose Change 9/11: An American Coup - a.z.
Marching Band
Mile High: How to Win... and Lose... the White House
Obama Deception: The Mask Comes Off, The
O kapitalismu s láskou
Pax Americana and the Weaponization of Space
Presidentti Ahtisaaren Nobel-vuosi (TV film)
Už je to tady (koncert)
Za svůj lid: Zvolení Baracka Obamy
50 años de (TV seriál)
2008 American Future, The: A History (TV seriál)
Barack Obama, cesta do Bílého domu (TV film)
Electile Dysfunction: Inside the Business of American Campaigns
Tajemství řeči těla (TV film)
2007 Brotherhood 2.0 (TV seriál)
People and Power (TV seriál) - a.z.
2005 Harlem Globetrotters - tým, který změnil svět (TV film)

TV pořady

2015 GRAMMY Awards 2015 (TV pořad) - a.z.
Jak jsem se stal ženou (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 V divočině s Bearem Gryllsem (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2005 The Colbert Report (TV pořad)
2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad) - a.z.
Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
WWF Raw Is War (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Channel 4 News (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 Ajankohtainen kakkonen (TV pořad)
1963 Weltspiegel (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Hugo Toxxx: Volte mě (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace