foto

Harrison Ford

  • nar. 13.7.1942 (74 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Harrison se narodil irskému katolíkovi a ruské židovce. Vyrůstal na Chicagském předměstí, kde jeho otec pracoval jako reklamní manažer. Po střední škole začal Harrison studovat filozofii a angličtinu na univerzitě Ripon. Jako jeden z vedlejších oborů si zvolil drama, které se mu postupem času velmi zalíbilo. Studijní výsledky byly velmi mizerné a proto se rozhodl opustit univerzitu a vydat se jako herec na divadelní prkna. Rozhodl věnovat se herecké kariéře, a proto se vydal v roce 1964 se svou přítelkyní z univerzity a pozdější manželkou Mary Marquardt do Hollywoodu.

První miniaturní roli získal ve filmu "Dead Heat on a Marry-Go-Round" (1966). Role získával velmi zřídka a pokud se mu podařilo nějakou získat, většinou byla bezvýznamná. Svou špatnou hereckou a finanční situaci se rozhodl truhlařinou, kterou se začal živit. Díky dobré práci již nebyl závislý na příležitostných rolích, ale své role si vybíral. První významnější roli v získal ve filmu "The American Graffitti", nízkorozpočtovém filmu tenkrát ještě neznámého George Lucase. Film se překvapivě stal hitem roku, který získal pět nominací na Oscara.

Harrison se do roku 1977 stále živil jako tesař, než získal první hlavní roli meziplanetárního pilota Hana Sola v Lucasově veleúspěšném scifi Hvězdné války "Star Wars". Film se stal do té doby prvním, který vydělal 10 milionů dolarů za první víkend a prvním, který celkově vydělal přes 300 milionů dolarů. Z Harrisona se náhle stala Hollywoodská celebrita o které se všude píše a mluví. Nové role se jenom hrnuli, ale žádná z rolí akčních válečných filmech Oddíl 10 z Navarone "Force 10 from Navarone" (1978) a Apokalypsa "Apocalypse Now" (1979) se ani z části nevyrovnali úspěchu Hvězdných válek. Pokračování Hvězdné války V: Impérium vrací úder "Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back" (1980) a Hvězdné války: Epizoda VI - Návrat Jediho "Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi" (1983) dosahovali srovnatelných úspěchů, jako první díl.

Mezi posledním a předposledním dílem Hvězdných válek získal další nezapomenutelnou roli ve veleúspěšném dobrodružném filmu Indiana Jones - Dobyvatelé ztracené archy "Raiders of the Lost Ark" (1981), který společně vytvořili Lucas a Steven Spielberg. Po prvním úspěšném filmu následoval další s názvem Indiana Jones a chrám zkázy "Indiana Jones and the Temple of Doom" (1984). S pětiletým odstupem si zahrál v třetím pokračování Indiana Jones a poslední křížová výprava "Indiana Jones and the Last Crusade" (1989), kde si zahrál se Seanem Connerym.

Své skvělé herecké vlastnosti prokázal i v jiných snímcích jako Svědek "Witness", za který byl nominován na Oscara. Americké kriminální drama o tvrdém poldovi, který chrání život malého chlapce, jediného svědka vraždy, uprostřed naprosto cizího světa náboženské sekty amenitů.

Harrison na sebe dokázal opět upoutat pozornost v romantické komedii Podnikavá dívka "Working Girl" (1988), kde si zahrál s Melanii Griffith, Sigourney Weaver a Alecem Baldwinem. Během příštích deseti let vytvořil několik detektivek (1990 Podezření "Presumed Innocent"), několik romantických filmů (1995 - Sabrina) a mnoho úspěšných akčních filmu (1992 - Vysoká hra patriotů "Patriot Games", 1993 Uprchlík "The Fugitive" s Tommy Lee Jonesem a 1994 - Jasné nebezpečí "Clear and Present Danger", kde v roli Jacka Ryana bojuje proti kolumbijské narkomafii i proti americkým politikům, kteří zneužili svých pravomocí).

V roce 1999 Harrison smíchal romantiku s akcí v roli seržanta Williama Van Den Broecka ve filmu Náhodné setkání "Random Hearts". O rok později si zahrál s Michelle Pfeiffer v thrilleru Pod povrchem "What Lies Beneath" (2000). Čtvrté pokračování Indiana Jonese se připravuje na rok 2004, kdy bude Harrisonovi 64 let. V roce 1978 se rozvedl se svou první ženou Marquardt, se kterou má dva syny Bena a Wilarda. V roce 1983 se oženil podruhé s Melissou Mathison, scenáristkou, se kterou má další dvě děti Malcolma a Georgii. V roce 2001 se s Melissou rozvedl a začal chodit s Calistou Flockhartovou (známou jako Ally McBeal ze stejnojmenného televizního seriálu). Nedávno Harrison si před Calistou Harrison v plné restauraci klek a před všemi hosty ji požádal o ruku. Harrison žije na farmě ve Wyomingu, daleko od civilizace, kde věnuje čas dětem, rybaření a létání. Vlastní několik letadel a neváhá v případě nutnosti nabídnout pomoc: před dvěma lety zachránil mladou horolezkyni, která nezvládla pobyt ve vysoké nadmořské výšce, a loni v létě našel ztraceného třináctiletého chlapce v Yellowstonském národním parku.

nikdo "Empire" nikdo

Herecká filmografie

2019 Indiana Jones 5
2017 Official Secrets
Star Wars: Episode VIII
Untitled Blade Runner Sequel
2015 Star Wars: Síla se probouzí
Věčně mladá
2014 Expendables: Postradatelní 3
2013 Enderova hra
Špionáž
Zprávař 2 - Legenda pokračuje
42
2011 Kovbojové a vetřelci
2010 Hezké vstávání
Těžká rozhodnutí
2009 Bruno
Imigranti
2008 Indiana Jones a Království křišťálové lebky
2007 Mladý Indiana Jones: Tajemství blues
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Firewall
2003 Detektivové z Hollywoodu
2002 K-19: Stroj na smrt
2000 Pod povrchem
1999 Náhodné setkání
1998 Šest dní, sedm nocí
1997 Air Force One
Tichý nepřítel
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Indiana Jones and the Temple of the Forbidden Eye
Sabrina
1994 Jasné nebezpečí
Jimmy Hollywood
1993 Uprchlík
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Vysoká hra patriotů
1991 Myslete na Henryho
1990 Podezření
1989 Indiana Jones a Poslední křížová výprava
1988 Podnikavá dívka
48 hodin v Paříži
1986 Pobřeží moskytů
1985 Svědek
1984 Indiana Jones a Chrám zkázy
1983 Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1982 Blade Runner
Return of the Ewok
1981 Dobyvatelé ztracené archy
1980 Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
1979 Apokalypsa
Hanover Street
More American Graffiti
Rabín a zloděj
1978 Oddíl 10 z Navarone
The Star Wars Holiday Special (TV film)
1977 Possessed, The (TV film)
Smutní hrdinové
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
1976 Dynasty (TV film)
1975 Judgment: The Court Martial of Lieutenant William Calley (TV film)
1974 Rozhovor
1973 Americké graffiti
1970 Getting Straight
Intruders, The (TV film)
Zabriskie Point
1968 Cesta do Shilohu
1967 A co láska?
Nastal čas zabíjet
1966 Vyloupení banky v L. A.

Dokumentární

2015 Living in the Age of Airplanes - vyp.
Unfiltered with Renee Young (TV seriál)
2014 Atari: Game Over - a.z.
Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
Flying the Feathered Edge: The Bob Hoover Project
Roky nebezpečného života (TV seriál)
2013 Drew: The Man Behind the Poster
Milius
2011 Roman Polanski: Můj život - a.z.
2010 The People vs. George Lucas
2008 Production Diary: Making of 'The Kingdom of the Crystal Skull'
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Dalai Lama Renaissance
Deck-A-Rep: The True Nature of Rick Deckard
Fashion Forward: Wardrobe and Styling
Nebezpečné dny: Jak se točil Blade Runner
2004 Star Wars: Impérium snů (TV film)
Water to Wine
When Star Wars Ruled the World (TV film)
2003 Indiana Jones: Making the Trilogy
Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál)
2002 Harrison Ford: Just Another Pilot (TV film)
2001 Concert for New York City, The (koncert)
Derailed: Anatomy of a Train Wreck
E! Rank (TV seriál)
Režiséři: Wolfgang Petersen
R2-D2: Beneath the Dome (TV film)
Ztracený Svět: Rovnováha života
2000 What Lies Beneath: Constructing the Perfect Thriller (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
Indiana Jones and the Last Crusade: A Look Inside (TV film)
Jane Goodall: Reason for Hope (TV film)
Od Hvězdných válek k Hvězdným válkám (TV film)
Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The
The Directors (TV seriál)
Unauthorized Star Wars Story, The
1998 Harrison Ford, the Reluctant Hero (TV film)
Making of 'American Graffiti', The (TV film)
1997 Američtí režiséři: Sydney Pollack
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1994 A Century of Cinema
Mustang: The Hidden Kingdom (TV film)
1993 George Lucas: Heroes, Myths and Magic (TV film)
1992 Earth and the American Dream - vyp.
Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy, L'
Secret World of Spying, The (TV film)
1991 Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
1988 P.O.V. (TV seriál)
1984 Making of 'Indiana Jones and the Temple of Doom', The (TV film)
1983 Classic Creatures: Return of the Jedi (TV film)
From 'Star Wars' to 'Jedi': The Making of a Saga
1981 Making of 'Raiders of the Lost Ark', The (TV film)
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)
1977 Making of 'Star Wars', The (TV film)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 Skutečnost nebo kouzla (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
Conan (TV pořad)
Daybreak (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Scream Awards 2007 (TV pořad)
2006 Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
Macy's 4th of July Spectacular (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
1999 People Profiles: Harrison Ford (TV pořad)
71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Tony Bennett Live by Request: An All-Star Tribute (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace