foto

Mark Ruffalo

  • nar. 22.11.1967 (48 let)
    Kenosha, Wisconsin, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V roce 2002, krátce po dokončení filmu KÓD NAVAJO, mu byl diagnostikován mozkový nádor, který později vyústil v obrnu lícního nervu. Díky včasné diagnostikaci se MR brzy zotavil, takže jeho další film MUJ ŽIVOT BEZE MĚ (2003) nebyl o něm.

Mark Alan Ruffalo, syn malíře pokojů a kadeřnice. Narodil se 22. listopadu 1967 v Kenoshe ve Wisconsinu. Sám sebe popisuje jako "šťastné dítě, které vyrůstalo ve velké italské rodinně se spoustou lásky", v Markově případě vedle dvou sester (Tania a Nicole) a bratra Scotta. Část dětství strávil ve Virginii, kde pracoval jeho otec. Když se jeho rodina přestěhovala do Californie, začal si vydělávat jako barman a přitom studoval herectví na proslulé konzervatoři Stelly Adler.

Počátky Ruffalovy herecké kariéry sahají k divadelním kořenům. Po přesídlení do San Diega dostal příležitost k umělecké seberealizaci, konkrétně v Divadelní Společnosti Orfeus, pro kterou psal hry, hrál i režíroval po po boku Kennetha Lonergana. Láska k divadlu vynesla Marku Ruffalovi Cenu Lucille Lortelové za nejlepší mužský herecký výkon ve hře TO JE TVOJE MLÁDÍ, spolupráce s Lonerganem nesla plody v podobě filmu NA MĚ SE MUŽEŠ SPOLEHNOUT (2000), nominovaného na 2 Oscary, kde si zahrál potřeštěného bratra Laury Linney. Ruffalo za svůj výkon ve filmu získal New Generation Award, udělovanou Asociací Filmových Kritiků, cenu za Nejlepší herecký výkon na Montrealském filmovém festivalu a Independent Spirit Award ve stejné kategorii. Cesta do velkého světa stříbrného plátna byla volná a Mark po ní kráčel mílovými kroky.

V roce 2004 si zahrál v thrilleru Michaela Manna COLLATERAL, ve kterém skvěle ztvárnil ferderála Fanninga, jenž jde po krku sériovému vrahovi Vincentovi v podání Toma Cruise. V tom samém roce si stihl zahrát v nezávislém dramatu UŽ TADY NEŽIJEME i v geniálním VĚČNÉM SVITU NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI scenáristy Charlie Kaufmana a režiséra Michela Gondryho. Rok předtím si zařádil s Meg Ryan v thrilleru Jane Campionové PIKOVÁ TROJKA, rok poté v duchařské komedii A CO KDYŽ JE TO PRAVDA? s Reese Witherspoon. Do jedné z hlavních rolí si ho vybral kultovní Fincher pro svůj nejnovější thriller ZODIAC (2007).

Herecká kariéra Marka Ruffala od svého začátku stoupá kontrolovaně nahoru. Herec, který dostává v Hollywoodu dostatek příležitostí pod vedením kvalitních režisérů, má velkou šanci neskončit jako ikona malých otylých Hispánců - Jennifer Lopez. Když k tomu připočteme hercův původ (velkou italskou milující rodinu), nebylo by na škodu, kdyby za několik let brázdilo hollywoodské bulváry více Ruffalů.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2018 Avengers: Infinity War
2017 Thor: Ragnarok
2016 Podfukáři 2
2015 Avengers: Age of Ultron
Spotlight
2014 Hon na lišku
Stejná srdce (TV film)
Svět na houpačce
2013 Iron Man 3
Love song
Podfukáři
2012 Avengers
Díky za ty dary
2011 Margaret
2010 Děcka jsou v pohodě
Mocná síla soucitu
Noční rande
Prokletý ostrov
2009 Max a maxipříšerky
2008 Bratři Bloomovi
Co tě nezabije...
Slepota
2007 Reservation Road
Zodiac
2006 Všichni královi muži
2005 A co když je to pravda?
Co je šeptem...
2004 Collateral
Přes noc třicítkou
Už tady nežijeme
Věčný svit neposkvrněné mysli
2003 Letuška 1. třídy
Můj život beze mne
Piková trojka
2002 Kód Navajo
XX/XY
2001 Life/Drawing
Poslední pevnost
2000 Beat, The (TV seriál)
Miláčku, vrať se
Na mě se můžeš spolehnout
1999 Jízda s ďáblem
Ryba ve vaně
1998 Kasaři
Klub 54
Mág Houdini (TV film)
1997 Stalo se o Vánocích (TV film)
1996 Blood Money
Dentista
Destiny of Marty Fine, The
Last Big Thing, The
1995 A Gift from Heaven
Mirror, Mirror III: The Voyeur
1994 Čas rozhodnutí
Směr jih (TV seriál)
1993 Havraní Tanec
Song for You, A
1992 Rough Trade

Dokumentární

2016 Climate Hustle
2014 Lennon or McCartney - a.z.
Marvel Studios: Assembling a Universe
2013 Letters to Jackie: Remembering President Kennedy
2007 Chicago 10
This Is Zodiac
2004 Look Inside 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', A (TV film)
2003 Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál)
2001 You Can Count on Me: A Look Inside

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 VIP zprávy (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
The Graham Norton Show (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(685)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace