foto

Siân Phillips

  • nar. 14.5.1933 (83 let)
    Bettws, Carmarthenshire, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známá a divadelní herečka Siân Phillips se narodila jako Jane Elizabeth Ailwên Phillips v roce 1934 v Bettws ve Walesu. Od jedenácti let vystupovala ve velšském rozhlase, v sedmnácti se poprvé objevila v britské televizi. Studovala na University of Wales a Royal Academy of Dramatic Art. Její londýnský divadelní debut byl v Ibsenově divadelní hře Heda Gabler (1957). V klasických divadelních postavách se představovala i dále, objevila se např. jako Johanka z Arku nebo v Shakespearově Zkrocení zlé ženy.

Spolu s tehdejším manželem Peterem O'Toolem vystupovala nejen na divadelních prknech, ale i ve filmu (BECKET, SBOHEM, PANE PROFESORE!, MURPHYHO VÁLKA). Její nejslavnější role však byla v televizním seriálu BBC JÁ, CLAUDIUS (1976), kde neopakovatelně ztvárnila babičku titulního hrdiny, císařovnu Livii.

Siân Phillips hrála v mnoha dalších televizních pořadech a ve filmech. Jako Kasiopea se objevila v kultovním SOUBOJI TITÁNŮ (1981). Za zmínku dále stojí DUNA Davida Lynche, Formanův VALMONT nebo Scorseseho VĚK NEVINNOSTI. Objevila se i v jednom z dílů seriálu HERCULE POIROT.

V divadle začala vystupovat od osmdesátých let i v muzikálech – např. Gigi, Malá noční hudba nebo úspěšný Marlene věnovaný jiné slavné herečce, Marlene Dietrich, se kterým vystoupila i ve Spojených státech.

Jantar "jarmil8" Mantar

Herecká filmografie

Filmy

2014 Under Milk Wood (TV film)
2012 Bella Fleace Gave a Party
2007 Kitchen (TV film)
2006 Gigolos, The
2001 Attila (TV film)
2000 Cinderella (TV film)
Come and Go (TV film)
Magician's House II, The (TV film)
1998 Alenka v zemi za zrcadlem (TV film)
Scold's Bridle, The (TV film)
1997 Vysněná Amerika
1995 Vacillations of Poppy Carew, The (TV film)
1993 Heidi, děvčátko z hor (TV film)
Věk nevinnosti
1991 The Black Candle (TV film)
1990 Dark River (TV film)
1989 Incident na temné řece (TV film)
Valmont
1987 Dvě paní Grenvillové (TV film)
1985 Bitva o planetu Endor (TV film)
Doktor a ďáblové
1984 Duna
1982 How Many Miles to Babylon? (TV film)
1981 Souboj Titánů
1980 Carpathian Eagle, The (TV film)
Nižinský
1978 Off to Philadelphia in the Morning (TV film)
1972 Lady Windermere's Fan (TV film)
Pod Mléčným lesem
1971 Murphyho válka
1969 Laughter in the Dark
Sbohem, pane profesore!
1968 Thief (TV film)
1966 Eh, Joe? (TV film)
1965 Mladý Cassidy
1964 Becket
1962 Nejdelší den

TV seriály

2017 Cormoran Strike (TV seriál)
2013 Playhouse uvádí (TV seriál)
Zvláštní dar (S02E09)
2008 Hercule Poirot (TV seriál)
Smrt staré posluhovačky (S11E01)
2006 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Hon na lišku (S09E03)
2004 Vraždy v muzeu (TV seriál)
1999 Aristocrats (TV seriál)
Magician's House, The (TV seriál)
1997 Ivanhoe (TV seriál)
1993 The Return of the Borrowers (TV seriál)
1992 Borrowers, The (TV seriál)
1991 Tonight at 8.30 (TV seriál)
1990 Red Empire (TV seriál)
1987 Vanity Fair (TV seriál)
1982 Smiley's People (TV seriál)
1981 Barriers (TV seriál)
Winston Churchill: The Wilderness Years (TV seriál)
1979 Crime and Punishment (TV seriál)
Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
1978 Warrior Queen (TV seriál)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
1975 How Green Was My Valley (TV seriál)
1974 Jennie: Lady Randolph Churchill (TV seriál)
Shoulder to Shoulder (TV seriál)

Dokumentární

2008 Welsh Greats (TV seriál)
2003 Check the Gate: Putting Beckett on Film
1999 Making of 'Aristocrats', The (TV film)
1964 Other World of Winston Churchill, The (TV film)

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace