foto

Chris Rock

  • nar. 7.2.1965 (51 let)
    Georgetown, South Carolina, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Chrisa Rocka z newyorskej štvrti Brooklyn si pre jeho verbálny prejav a fyzickú podobnosť často mýlia s agresívnejšie ladeným černošským komikom Chrisom Tuckerom (séria „Rush Hour“). Rock sa sústreďuje na pokojnejší, obecne sympatickejší prejav.

Už od skorého veku slávil úspech v kabaretoch. Zabodoval v populárnej TV liahni komediálnych talentov „Saturday Night Live“ a jej černošskej obdobe „In Living Color“. Televízia ho dlhé roky držala nad vodou hosťovaním v populárnych seriáloch (MIAMI VICE) a sitcomoch (FRESH PRINCE s Willom Smithom). Krok za krokom sa dostával až k vlastnému programu, televíznej show THE CHRIS ROCK SHOW. Nikdy sa nehanbil za farbu svojej pleti a vždy sa pomerne otvorene - ale bez radikálnych prejavov - staval za svojich bratov. Tí mu to oplatili hlavne v jeho začiatkoch, kedy mu pomáhali s celovečernými filmami. Prvým bol Eddie Murphy. Ten si ho všimol a dohodil mu prácu v niekoľkých svojich úspešných komédiách. Okrem BUMERANGU sa postaral aj o jeho herecký debut. Ten nastal v polovici 80. rokov roličkou v akčnom hite z produkcie Simpson & Bruckheimer POLICAJT V BEVERLY HILLS 2 (r. Tony Scott).

V najbližších rokoch stelesňoval podporné úlohy v snímkach černošských režisérov ako sú Mario Van Peebles (RÍŠA DROG) alebo Keenen Ivory Wayans (DOSTANEM ŤA, BASTARD). V nich hral po boku iných černošských hercov, spomeňme Ice-T, Wesleyho Snipesa, Billa Nunna, Billa Cobbsa, Vanessu Williamsovú, Martina Lawrencea či Halle Berryovú. V tomto období zaznamenal jeho najväčší úspech väzenský film CB4, na ktorom sa podieľal aj ako produkujúci scenárista. Masovejšiemu publiku bez ohľadu na farbu pokožky sa začal Chris venovať až v druhej polovici rokov deväťdesiatich. Po komédiách Jonathana Lynnea a Dennisa Dugana (SERŽANT BILKO so Steveom Martinom a TLSŤOCH Z BEVERLY HILLS s Chrisom Farleyom) a Murphyho rodinnom hite DOKTOR DOLLITLE nastal definitívny zlom v letnom blockbusteri Joela Silvera a Richarda Donnera SMRTONOSNÁ ZBRAŇ 4. Starý tím v čele s Dannym Gloverom a Melom Gibsonom ponúkol priestor niekoľkým novým tváram (Jet Li) a Rock bol jednou z nich. Stelesnil tu mladého detektíva Buttersa, márne sa snažiaceho získať si Murtaughov (Glover) rešpekt.

Úspech sa dostavil aj rok nato (t.j. 1999). Najskôr Kevin Smith, potom Neil LaButte. Ten prvý mu dal v ostro obsadenej náboženskej čiernej komédii DOGMA roličku trinásteho z dvanástich apoštolov, Rufusa, ktorí nie je v Biblii spomínaný hlavne preto, lebo Boh (Alanis Morissetteová) mu dlží peniaze. LaButte mu ponúkol roličku mladšieho z páriku nájomných vrahov (Morgan Freeman), dostávajúcich sa do problémov spôsobených fanatickou fanúšičkou nekonečných TV seriálov (Renée Zellwegerová) v čiernej komédii SESTRIČKA BETTY. S Kevinom Smithom sa stretol aj v roku 2001 na nakrúcaní JAY A MLČANLIVÝ BOB VRACAJÚ ÚDER.

Často dabuje, takže jeho hlas môžete počuť v pôvodnom znení v snímkach Stevena Spielberga (A.I.) a bratov Farrellyovcov (AGENT BIELA KRVINKA). Zatiaľ najväčší priestor čo sa dabingu týka mu ponúkli tvorcovia z animačnej dielne štúdia DreamWorks - MADAGASKAR. Tu nadaboval zebru Marthyho, ktorý sa so slonicou, levom a žirafou dostane z pohodlnej ZOO na ľudoprázdny ostrov, kde všetci musia bojovať so „zvieratami, ktoré sa v nich v divočine prebúdzajú“.

Angažuje sa ako herecká sila, ale zriedka sa podieľa i na scenári, prípadne produkcii. Okrem spomínaného „CB4“ tieto svoje schopnosti využil aj v snímke bratov Weitzovcov SPÄŤ NA ZEMI. V poslednom čase zabodoval rolou trestanca prezývaného Správca, ktorý zoženie všetko čo spoluväzni chcú a s niekoľkými spomedzi nich (napr. Adam Sandler, Burt Reynolds) sa púšťa do futbalového zápasu s drastickými dozorcami v smutnej komédii TRESTNÁ LAVICA. Ďalšou jeho komerčne vďačnou rolou je mladý podvodník, ktorého si po vražde jeho dvojčaťa, tajného agenta, vyberie ako náhradu skúsený agent FBI (Anthony Hopkins) v akčnej komédii nakrútenej Joelom Schumacherom v Čechách BAD COMPANY.

Ako vidieť, Chris Rock sa zatiaľ najlepšie cíti v ľahkom žánri sem tam obohatenom zmyslom pre čierny humor. Aj keď ešte z neho nie je černošská hviezda formátu Eddieho Murphyho, čoraz častejšie sa triafa do vkusu diváckej obce. Režijne debutoval v roku 2003 komédiou s Berniem Macom po ktorého boku si tu aj zahral. Od roku 1996 je ženatý s Malaak Compton-Rockovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2015 A Very Murray Christmas
Empire (TV seriál)
The Gaffigan Show (TV seriál)
2014 Pět nejlepších
Tučňáci z Madagaskaru
2013 Madly Madagascar
Machři 2
Movie: The Movie 2V
2012 Jak porodit a nezbláznit se
Madagaskar 3
2 dny v New Yorku
2010 Horší než smrt
Machři
Rozvedený se závazky (TV seriál)
2009 Šťastný a veselý Madagaskar (TV film)
2008 Madagaskar 2: Útěk do Afriky
Zohan: Krycí jméno Kadeřník
2007 Moje žena a jiné katastrofy
Pan Včelka
2005 Everybody Hates Chris (TV seriál)
Madagaskar
Trestná lavice
2004 Chris Rock: Never Scared (TV film)
Paparazzi
2003 Hlava státu
Sláva jen pro mrtvé
2002 Česká spojka
2001 Agent Bílá krvinka
A.I. Umělá inteligence
Best of Chris Rock: Volume 2
Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
Tak nevyhrožuj
Zpátky na zem
2000 Odchody a návraty (TV film)
Remarkable Journey, The (TV seriál)
Sestřička Betty
1999 Dogma
Jackie's Back! (TV film)
1998 Dr. Dolittle
Elmopalooza! (TV film)
Kids Are Punny (TV film)
Smrtonosná zbraň 4
1997 Gift of Song, The (TV film)
Tlouštík z Beverly Hills
1996 Chris Rock: Bring the Pain (TV film)
Seržant Bilko
1995 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
Moxy Show, The (TV seriál)
Nesmrtelní
Panter
1994 Chris Rock: Big Ass Jokes (TV film)
1993 CB4: Cesta ke slávě
1992 Bumerang
Martin (TV seriál)
1991 Říše drog
1990 In Living Color (TV seriál)
1989 Who Is Chris Rock?
1988 Dostanu tě, syčáku
Na stojáka
1987 Policajt v Beverly Hills II
Uptown Comedy Express (TV film)

Dokumentární

2015 Dying Laughing
Live From New York!
Night of Too Many Stars: America Comes Together for Autism Programs (TV film)
2014 Hollywood Film Awards (TV film)
2013 12-12-12
2012 Iceberg Slim: Portrait of a Pimp
Woody Allen
12-12-12: The Concert for Sandy Relief (koncert)
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2009 Bring Your 'A' Game
Good Hair
Make 'Em Laugh: The Funny Business of America (TV seriál)
Why We Laugh: Black Comedians on Black Comedy
2007 Live Earth (koncert)
Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
2005 Aristocrats, The
2004 N-Word, The
Oh, What a Lovely Tea Party
2002 Blink 182: The Urethra Chronicles II: Harder, Faster. Faster, Harder
Comedian
Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
Sound of 'AI', The
2001 Judge Not: In Defense of Dogma
2000 Whatever Happened to Micheal Ray? (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
Torrance Rises

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2015 Late Late Show with James Corden, The (TV pořad)
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2015 (TV pořad)
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Nickelodeon Kids Choice Awards 2014 (TV pořad)
Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2013 2013 MTV Movie Awards (TV pořad)
2012 Do hlubin komedie (TV pořad)
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
Talking Funny (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 MTV Movie Awards 2010 (TV pořad)
2009 Jay Leno Show, The (TV pořad)
2008 Chris Rock: Kill the Messenger (TV pořad)
Night of Too Many Stars: An Overbooked Concert for Autism Education (TV pořad)
Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
Saturday Night Live: The Best of Christopher Walken (TV pořad) - a.z.
Tavis Smiley (TV pořad)
2003 MTV Video Music Awards 2003 (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
2002 Hyppönen Enbuske Experience (TV pořad)
NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Movie Loft, The (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 Best of Chris Rock (TV pořad)
Def Comedy Jam: All Stars Vol. 11 (TV pořad)
Chris Rock: Bigger & Blacker (TV pořad)
Mark Twain Prize: Richard Pryor, The (TV pořad)
MTV Video Music Awards 1999 (TV pořad)
1998 Comic Relief VIII (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 Chris Rock Show, The (TV pořad)
The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 State of the Union: Undressed (TV pořad)
1994 Def Comedy Jam: Primetime (TV pořad)
Howard Stern (TV pořad)
Politically Incorrect (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Madonna - Bitch I'm Madonna ft. Nicki Minaj (hudební videoklip)
2006 Johnny Cash: God's Gonna Cut You Down (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(132)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace