foto

Matt Lucas

  • nar. 5.3.1974 (42 let)
    Paddington, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Matthew Richard „Matt“ Lucas je známý britský komik, scénárista a herec. Je židovského původu, rodiče se jmenovali Diana a John Lucas a Matta vychovávali ve Stanmoru, společně se starším bratrem Howardem. Navštěvoval chlapeckou školu Haberdashers‘ Aske’s Boys School v Hertfordshire, stejně jako např. David Baddiel nebo Sacha Baron Cohen. V letech 1993 – 1995 pokračoval ve studiu dramatu na Faculty Of Arts na Bristol University. V roce 1996 umírá v Brentu jeho otec na srdeční infarkt ve věku 52 let.

Svou kariéru začal spoluprácí s „Vicem a Bobem“ (Vic Reeves a Bob Mortimer) a svět si jej poprvé všiml v roli George Dawese jakožto gigantického dítěte v SHOOTING STARS (1993), kde se objevil i v roli Marjoire Dawes, matky onoho dítěte, známé později především ze seriálu LITTLE BRITAIN (2003). S dvojicí spolupracoval velice úspěšně a objevil se tak i v seriálech THE SMELL OF REEVES AND MORTIMER (1993), RANDALL & HOPKIRK (DECEASED) (2000) nebo CATTERICK (2004).

1999 vznikl ve spolupráci s Davidem Walliamsem úspěšný seriál ROCK PROFILE, ve kterém parodují rozhovory s hudebními celebritami. Dalším zásadním počinem se stala LITTLE BRITAIN (2003), původně rozhlasová show, pak i televizní, kde spolupracuje opět s Walliemsem. Lucas zde ztvární celou řadu postav, např. již zmíněnou Marjoire Dawes, Andyho Pipkina nebo Vicky Pollard. Fanoušci si žádali pokračování, a tak se Lucas s Walliemsem rozhodli, že své hrdiny vezmou za velkou louži a natočí LITTLE BRITAIN USA (2008).

Lucas přijal roli v muzikálu TABOO, pod nímž je podepsán Boy George, a zahrál si jednu z hlavních rolí. Mihl se v hororové parodii SHAUN OF THE DEAD (2004), vidět jsme jej mohli v televiznímu dramatu CASANOVA (2005) nebo také v adaptaci novely Kennetha Grahama – THE WIND IN THE WILLOWS (2006). Jeho poslední výstup je zatím dvojrole Tweedledee a Tweedledum v Burtonově ALICE IN WONDERLAND (2010).

Lucas přišel o všechny své vlasy již v šesti letech. Angažuje se v práci pro charitu – je patronem The Karen Morris Memorial Trust, kt. pomáhá pacientům s leukémií a jejich rodinám. V dubnu 2004 pro ně vyhrál v soutěži WHO WANTS TO BE A MILLIONAIRE £62,500 a v roce 2007 nazpíval společně s Peterem Kayem písničku I’m Gonna Be (500 Miles) jako singl pro charitu Comic Relief (do 48 hodin se umístila na 3. místě UK Top 40 a nakonec se stala i jedničkou, prodalo se 400.000 kopií).

V prosinci 2006 vstoupil po čtyřletém vztahu do registrovaného partnerství s Kevinem McGee, v roce 2008 se rozešli a následující rok spáchal McGee sebevraždu. Matt Lucas byl v květnu 2007 zvolen novinami The Independent a The Daily Mail 8. nejvlivnějším homosexuálem ve Velké Británii.

Jiří "nightevan" Havlík

Herecká filmografie

2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Consider Yourself
How to Talk to Girls at Parties
Labyrinth, The
2015 Doctor Who: The Husbands of River Song (TV film)
Pompidou (TV seriál)
2014 Paddington
2013 Harry Hill Movie, The
In Secret
Král ze Soho
Super Fun Night (TV seriál)
2012 Small Apartments
2011 Gnomeo & Julie
Ženy sobě
2010 Alenka v říši divů
Funny or Die uvádí... (TV seriál)
Infidel, The
Les Misérables - koncert z Londýna (divadelní záznam)
Pojďte se mnou létat (TV seriál)
RRF in New Recruit, The
2009 Astro Boy
Kröd Mändoon and the Flaming Sword of Fire (TV seriál)
Zpátky do školy (TV seriál)
2008 Malá Velká Británie v USA (TV seriál)
2007 Gavin & Stacey (TV seriál)
2006 Little Britain: Live
Žabákova dobrodružství (TV film)
2005 Mrazivá tma
Pán času (TV seriál)
Popetown (TV seriál)
Vzpomínky Casanovy (TV seriál)
2004 AD/BC: A Rock Opera (TV film)
All Star Comedy Show, The (TV film)
Catterick (TV seriál)
2003 Malá Velká Británie (TV seriál)
Moo(n)
2002 Captain V (TV film)
Kath & Kim (TV seriál)
Look Around You (TV seriál)
Surrealissimo: The Trial of Salvador Dali (TV film)
2001 Fun at the Funeral Parlour (TV seriál)
2000 Randall a Hopkirk (TV seriál)
1999 Bang, Bang, It's Reeves and Mortimer (TV seriál)
Plunkett & Macleane
Sir Bernard's Stately Homes (TV seriál)
1998 Barking (TV seriál)
You Are Here (TV film)
1997 Dennis Pennis R.I.P.
It's Ulrika! (TV film)
Jilting Joe
Sunnyside Farm (TV seriál)
1996 Mash and Peas (TV seriál)
1994 Imaginatively Titled Punt & Dennis Show, The (TV seriál)
1993 Smell of Reeves and Mortimer, The (TV seriál)
1987 French and Saunders (TV seriál)
1985 Neighbours (TV seriál)

Dokumentární

2007 Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
'Little Britain' Down Under (TV film)
2006 Pet Shop Boys: A Life in Pop (TV film)
2005 Britain´s 50 Greatest Comedy Sketches (TV film)
2004 Happy Birthday BBC Two (TV film)
Making 'Little Britain' Too (TV film)
2003 Comedy Connections (TV seriál)
100 Greatest Musicals, The (TV film)

TV pořady

2010 One Ronnie, The (TV pořad)
2007 Dame Edna Treatment, The (TV pořad)
2006 The ONE Show (TV pořad)
2004 Derren Brown: Magie a manipulace mysli (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 Full Mountie (TV pořad)
1996 Shooting Stars Unreleased and Nude (TV pořad)
1993 Shooting Stars (TV pořad)

Režijní filmografie

2015 Pompidou (TV seriál)

Scenáristická filmografie

2015 Pompidou (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(22)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace