foto

Halle Berry

  • nar. 14.8.1966 (49 let)
    Cleveland, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Krehká, prchká, emotívna a trochu pojašená. A samozrejme cieľavedomá, pracovitá, krásna a tiež veľmi talentovaná. To je kombinácia vlastností, ktorá vás môže doviesť jedine k víťazstvu. Ona ho už dosiahla. Všetci sa na to pamätáme. Niektorí sme jej hyper-sentimentálny výstup na oscarovom pódiu v roku 2002 zdupali pod čiernu zem a niektorí (vrátane mňa) sme si ju vďaka nemu zamilovali.Halle Berry pochádza zo z miešanej rodiny. Jej otec bol Afro-Američan a matka beloška. Svoju dcérku vrhli do žiare reflektorov pôrodnice 14. augusta 1968 v Clevelande, v štáte Ohio. Rodičia sa jej rozviedli keď mala štyri roky a tak vyrastala len s mamou, sestričkou z psychiatrie a s mladšou sestrou Heidis. Na strednej škole bola prezidentkou triedy a prispievala do školských novín. V sedemnástich sa po prvýkrát objavila na javisku čoby víťazka celoamerickej súťaže mladistvých Missiek a hneď sa vrhla na prácu v modelingu. Z televíznych obrazoviek začala vykukávať v roku 1989 v seriáli "Living Dolls" a z neho ju cestičky osudu zaviedli až do filmu Spika Leeho HORÚČKA DŽUNGLE (1991). Hrala v ňom dievčenskú trosku, závislú na cracku. A hneď ukázala, čo je ochotná obetovať pre čo najlepšie odvedenú prácu. Aby bola naozaj dokonalou feťáčkou, niekoľko týždňov sa nekúpala.

Halle svojím výstupom v Leeho filme zaujala, aj keď išlo o malú roličku. A tak jej boli okamžite ponúknuté ďalšie roličky. V POSLEDNOM SKAUTOVI si moc nezahrala. Na začiatku filmu si zatancovala okolo tyče pred Brucom Willisom a hneď na to ju rozstrieľali samopalmi. V BUMERANGU však už mala väčšiu rolu - bola milostným objektom Eddieho Murphyho. Tu už na seba dokázala strhnúť toľko pozornosti, že dostala možnosť byť lídrom úspešného seriálu "Queen". Hrala v ňom hlavnú postavu mladej černošky, bojujúcej proti krutému osudu otrokyne.

V roku 1993 Halle odmietla rolu Annie v NEBEZPEČNEJ RÝCHLOSTI, ktorá napokon spravila hviezdu zo Sandry Bullock. Ako sa po megaúspechu filmu asi cítila, si radšej nechcime predstaviť. O rok neskôr sa zjavila v jednej zo záporných postáv filmových FLINTSTONOVCOV. Príjemne pobavilo, že sa jej postava zradnej sexy sekretárky Freda Flintstonea volala Sharon Stone. Po tomto odľahčenom úlete Halle vletela do svojej prvej veľkej dramatickej role. V dráme STRATENÝ IZIÁŠ (1995) si zahrala opäť závisláčku od drog, v ktorej koži tentoraz bojovala o svojho syna, adoptovaného "slušným" bielym manželským párom. Ohlasy kritiky na jej herecký výkon boli zmiešané. Väčšina novinárov však Halleino preexponované herectvo označila za veľké pozitívum filmu a podľa mnohých dokonca zatienila predstaviteľku adoptujúcej belošky, Jessici Lang.

V druhej polovici deväťdesiatych rokov urobila Halle obrovský krok vpred. Popri tom, že ju časopis People vyhlásil za "Jedného z 50-ich najkrajších ľudí sveta", bola ovenčená aj prvými hereckými cenami. Krátko potom, ako zažiarila v politickej dráme Warrena Beattyho ŠKANDÁL! (BULWORTH) čoby šikovné dievča z ulice a milostný to objekt vysokého politika, prišiel na rad biografický televízny film ČIERNA CARMEN DOROTHY DANDRIDGE. Dorothy Dandridge bola v päťdesiatom štvrtom prvou čiernou herečkou, nominovanou na Oscara (bolo to za film CARMEN JONES). Keď sa Halle dozvedela, že Dorothy prišla na svet v tej istej clevelandskej nemocnici ako ona, rolu vzala ako osudové znamenie. Prežila si s ňou Dorothynu aféru s Ottom Premingerom, vrcholy i pády jej závratnej kariéry a nakoniec zomrela na predávkovanie drogami. Opäť hrala drogovú závisláčku. Ale tentoraz si svojím výkonom vyslúžila cenu Emmy za najlepší ženský herecký výkon v televíznom filme alebo seriáli. A o tom, že to nebolo len tak pre nič za nič, svedčí aj Hallein výrok na margo svojej postavy: "Musíte sa naučiť byť smutný každý deň, každú scénu, každý moment. A vždy to vedieť skryť. A potom si vytvoríte obraz o tom, kým bola Dorothy."

Vo februári 2000 si pochabá Halle zaflirtovala so zákonom. V červenom vypožičanom Chevrolete Blazer prešla na Sunset Boulevarde na červenú, vrazila do druhého auta a ešte aj utiekla z miesta nehody. Potom si to s rozbitou hlavou namierila rovno do nemocnice a po ošetrení, vyžadujúcom 20 štichov, oznámila telefonátom všetko polícii. Poškodeným v druhom aute bola istá Hetal Raythatha a našťastie vyviazla len so zlomeným zápästím, no Halle mala samozrejme z incidentu obrovské problémy. Musela zaplatiť pokutu 13 500 USD a na tri roky jej bol odobraný vodičský preukaz.

Noviny si na jej priestupku krásne zgustli. Ale len nakrátko. Tento nepríjemný incident totiž veľmi rýchlo a spoľahlivo zatienili jej ďalšie pracovné úspechy. V sci-fi Bryana Syngera X-MEN sa stala prvou afro-americkou predstaviteľkou komixovej hrdinky a v spoločnosti Hugha Jackmana, Iana McKellena, Fammke Janssen a Anny Paquin priviedla na svet jednu z najväčších hitoviek roku 2000. Bohužiaľ nie až takého úspechu dosiahol predpokladaný blockbuster OPERÁCIA: SWORDFISH (2001). Efektne matrixovsky zabalený akčný thriller so slabším obsahom bol však v kontexte s Halle predsa len prelomový. Čučoriedka totiž po prvý raz za svoju kariéru ukázala pred kamerami svoje prsia.

Nahota ale nie je tým, na čo by sa Halle koncentrovala. Tá bola len dôsledkom 2 a pol miliónového honoráru, o akom mohla dovtedy len snívať. To, na čo sa Halle sústredí a čo ju napokon v roku 2001 vynieslo na Olymp, je charakterné herectvo. Režisér Marc Forster jej za smiešny honorár 100 000 USD ponúkol rolu v hereckej dráme PLES PRÍŠER. Jej úlohou bolo zahrať postavu manželky chlapíka, odsúdeného na smrť tak, aby sme cítili, ako ju bolí manželova blížiaca sa poprava a zároveň chápali príčiny hlavnej postavy filmu - rasistického bachara! - pre ktoré sa do nej, čoby mladej černošky, zamiloval. Halle svoju postavu nie zahrala, ale doslova prežila. A za svoj výkon dostala Zlatý Glóbus i Oscara za najlepšiu herečku roka. Prvého hereckého Oscara za hlavnú rolu v histórii filmu pre Afro-Američanku.

Dnes už je Halle Berry za vodou. V roku 2002 bola opäť vyhlásená "Jedným z 50-ich najkrajších ľudí sveta podľa časopisu People", má na konte Oscara a s veľkým úspechom si strihla Bondove dievča v zatiaľ najdrahšej a vizuálne najbombastickejšej bondovke. Za Jinx z DNES NEUMIERAJ dostala 4 milióny USD. Pomyslela by si to, keď brala 2,5 milióna za obnaženie pŕs v OPERÁCII: SWORDFISH? A pomyslela by si pri čítaní scenára ČIERNEJ CARMEN DOROTHY DANDRIDGE, že sa o pár rokov neskôr ona sama stane držiteľkou prvého "ženského čierneho" Oscara? Halleina mama má byť na koho pyšná

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Kingsman: The Golden Circle
2016 Kidnap
2014 Extant (TV seriál)
X-Men: Budoucí minulost
2013 Mládeži nepřístupno
Tísňová linka
2012 Atlas mraků
Temný příliv
2011 Šťastný Nový rok
2010 Frankie & Alice
2007 Neznámý svůdce
Spálené vzpomínky
2006 X-Men: Poslední vzdor
2005 Roboti
2004 Catwoman
Jejich oči sledovaly boha (TV film)
2003 Gothika
X-Men 2
2002 Dnes neumírej
2001 Ples příšer
Swordfish: Operace Hacker
2000 X-Men
1999 Černá Carmen Dorothy Dandridge (TV film)
1998 Proč se blázni zamilují?
Skandál Bulworth
Svatba (TV film)
Vítejte v Hollywoodu
1997 Bláznivé holky na lovu
1996 Boeing 747 v ohrožení
Sex po telefonu
Sluneční šíp
Zločin z vášně
1995 Šalamoun a princezna ze Sáby (TV film)
Ztracený Izaiáš
1994 Flintstoneovi
1993 CB4: Cesta ke slávě
Program
Queen (TV seriál)
Táta lump
1992 Bumerang
1991 Poslední skaut
Pouze obchod
Tropická horečka
1989 Living Dolls (TV seriál)
1979 Knots Landing (TV seriál)

Dokumentární

2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Film o filmu - Jak se točil Neznámý svůdce
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Greatest Canadian, The (TV seriál)
John Travolta: The Inside Story (TV film)
2003 A&E Biography: Peter Boyle (TV film)
Biography: John Travolta (TV film)
Inside 'Die Another Day'
Spike Lee's '25th Hour': The Evolution of an American Filmmaker
Uncanny Suspects, The
Women on Top: Hollywood and Power (TV film)
X-Factor: The Look of 'X-Men'
X-Men Production Scrapbook
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
Premiere Bond: Die Another Day (TV film)
2001 Concert for New York City, The (koncert)
Great Streets: The Champs Elysees with Halle Barry (TV film)
Making of 'Swordfish', The (TV film)
1999 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1998 Intimate Portrait: Halle Berry (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2016 2016 MTV Movie Awards (TV pořad)
2015 Late Late Show with James Corden, The (TV pořad)
2014 Stand Up to Cancer (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
We Will Always Love You: A Grammy Salute to Whitney Houston (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 Jay Leno Show, The (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Teen Choice Awards 2005, The (TV pořad)
The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 James Bond: A BAFTA Tribute (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 MTV Movie Awards (TV pořad)
1999 51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1996 Celebrate the Dream: 50 Years of Ebony Magazine (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Behind Blue Eyes (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace