foto

Petr Fiala

  • nar. 20.3.1964 (52 let)
    Hranice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Fiala je zpěvákem, básníkem, kytaristou a životním pesimistou - jak sám sebe označuje. V roce 1983 založil spolu s kamarádem a životním kolegou Martinem Knorem ve Valašském Meziříčí rockovou kapelu "Slepé střevo". Z počátku se hudební uskupení plné samouků věnovalo nacvičování vlastních skladeb v provizorně připraveném zahradním altánku se zatlučenými okny, zatěsněném proložkamy od vajec.

V blízkém okolí se však skupina brzy začala prosazovat a dostávat se do povědomí širšího posluchačského spektra, stejně jako její hlavní aktér - rebelující frontman Fiala. Slepé střevo začínalo čím dál častěji koncertovat, většinou před hrstkou diváků, mnohdy jako předkapela jiných téměř neznámých bigbeatových kapel. Avšak i tak si soubor dokázal nacházet své příznivce. Ve druhé polovině osmdesátých let se Petr Fiala místo vojenského výcviku ocitl v psychiatrické léčebně v Kroměříži, kde prožívá zřejmě nejtěžší okamžiky svého života, ale během pobytu zde napíše ty nejkrásnější skladby, které hudebním fanouškům dal.

Slépé střevo prošlo obměnou a přes změnu názvu na Happyend se soubor se zoceleným Fialou v čele definitivně přejmenovává na Mňágu a Žďorp. Jak sám Petr Fiala řekl - "Ten název znamená "sračky a krámy" a když jsme ho vymysleli, nikdy by nás nenapadlo, že těmito nápisy bude jednou polepená celá Praha!" Skupina vydává v roce 1990 album "Made in Valmez" a jednou provždy se zařadí mezi nejoblíbenější poprockové kapely u nás a na Slovensku. Fialovy hity jako "Ne, teď ne" či "Hodinový hotel" okamžitě boří československé televizní i rozhlasové hitparády a stávají se klasikou.

Petr Fiala si vyzkoušel i sólovou dráhu a nahrál dvě alba. V roce 1994 "Nečum a tleskej vol. 2" a v roce 2005 "Je čas". S Mňágou a Žďorp vydal nespočet skvělých alb, odehrál přes 5000 koncertů a podílel se i na snímku ROK ĎÁBLA. V televizi také moderoval hudební, publicistický pořad LADÍ - NELADÍ, který se věnuje začínajícím a méně známým skupinám.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
2002 Radhošť
1981 Skleněný dům

Dokumentární

2013 ČT Live - Žebřík 2012 (koncert)
2012 ČT Live - Mňága a Žďorp (koncert)
Koncert proti konci světa (koncert)
2011 Klus pro Kuře (koncert)
2010 Mňága & Žďorp On Stage (koncert)
2000 Hledání ducha kraje (TV film)
Made in Valmez (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1996 Mňága - Happy End
1990 Lumírova garáž (koncert)

TV pořady

2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Buty: Píseň práce (hudební videoklip)
2008 Folkloreček (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace