foto

Petr Fiala

  • nar. 20.3.1964 (52 let)
    Hranice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Fiala je zpěvákem, básníkem, kytaristou a životním pesimistou - jak sám sebe označuje. V roce 1983 založil spolu s kamarádem a životním kolegou Martinem Knorem ve Valašském Meziříčí rockovou kapelu "Slepé střevo". Z počátku se hudební uskupení plné samouků věnovalo nacvičování vlastních skladeb v provizorně připraveném zahradním altánku se zatlučenými okny, zatěsněném proložkamy od vajec.

V blízkém okolí se však skupina brzy začala prosazovat a dostávat se do povědomí širšího posluchačského spektra, stejně jako její hlavní aktér - rebelující frontman Fiala. Slepé střevo začínalo čím dál častěji koncertovat, většinou před hrstkou diváků, mnohdy jako předkapela jiných téměř neznámých bigbeatových kapel. Avšak i tak si soubor dokázal nacházet své příznivce. Ve druhé polovině osmdesátých let se Petr Fiala místo vojenského výcviku ocitl v psychiatrické léčebně v Kroměříži, kde prožívá zřejmě nejtěžší okamžiky svého života, ale během pobytu zde napíše ty nejkrásnější skladby, které hudebním fanouškům dal.

Slépé střevo prošlo obměnou a přes změnu názvu na Happyend se soubor se zoceleným Fialou v čele definitivně přejmenovává na Mňágu a Žďorp. Jak sám Petr Fiala řekl - "Ten název znamená "sračky a krámy" a když jsme ho vymysleli, nikdy by nás nenapadlo, že těmito nápisy bude jednou polepená celá Praha!" Skupina vydává v roce 1990 album "Made in Valmez" a jednou provždy se zařadí mezi nejoblíbenější poprockové kapely u nás a na Slovensku. Fialovy hity jako "Ne, teď ne" či "Hodinový hotel" okamžitě boří československé televizní i rozhlasové hitparády a stávají se klasikou.

Petr Fiala si vyzkoušel i sólovou dráhu a nahrál dvě alba. V roce 1994 "Nečum a tleskej vol. 2" a v roce 2005 "Je čas". S Mňágou a Žďorp vydal nespočet skvělých alb, odehrál přes 5000 koncertů a podílel se i na snímku ROK ĎÁBLA. V televizi také moderoval hudební, publicistický pořad LADÍ - NELADÍ, který se věnuje začínajícím a méně známým skupinám.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

2002 Radhošť
1981 Skleněný dům

Dokumentární

2013 ČT Live - Žebřík 2012 (koncert)
2012 ČT Live - Mňága a Žďorp (koncert)
Koncert proti konci světa (koncert)
2011 Klus pro Kuře (koncert)
2010 Mňága & Žďorp On Stage (koncert)
2000 Hledání ducha kraje (TV film)
Made in Valmez (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1996 Mňága - Happy End
1990 Lumírova garáž (koncert)

TV pořady

2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Buty: Píseň práce (hudební videoklip)
2008 Folkloreček (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace