foto

Glenn Close

  • nar. 19.3.1947 (69 let)
    Greenwich, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rešpektovaná a milovaná americká herečka. Výrazná predstaviteľka silných žien, ktoré sa vo svete (nie len tom kvázi mužskom) rozhodne nestratia. Občasná producentka a rešpektovaná, obľúbená divadelníčka. Dnes býva stavaná po bok Meryl Streepovej. To je šarmantná Glenn Closeová v skratke. Ale tak sa musíte narodiť; Glenn sa predsa nikto nepýtal, či chce patriť do rodiny, ktorá v 17. storočí pomáhala založiť connecticutské mestečko Greenwich.

S tromi súrodencami mala hektické detstvo. Otec pracoval ako chirurg v Kongu a deti detstvo strávili prevažne po švajčiarskych a afrických internátoch. Počas štúdia na renomovanej Rosemary Hall School spolu založila od detstva neposedná Closeová súbor Fingernails, čo by nebolo nič netypické, v repertoáre ktorého bol aj „Rómeo a Júlia“ a ani to by nebolo netypické; netypické tak trochu bolo, že si v tomto predstavení zahrala Rómea. Že má neposedné nohy a len tak sa niečoho nezľakne a nebojí sa zberať skúsenosti všetkého druhu, dokázala niekoľko ročnou spoluprácou so zájazdovou folklórnou skupinou. V tomto období sa vydala (1969 - 1971) za gitaristu Cabota Wadea.

Postupne chápala čoraz viacej, že sa narodila pre kinematografiu. Študovala dramatické umenie (ale i antropológiu) na College of William and Mary. Prebojovala sa do New Yorku. V ňom sa stala členkou súboru Phoenix Theatre Company. V polovici 70. rokov vďaka nemu debutovala na Broadway. Za svoje divadelné a muzikálové účinkovania (nie len na Broadway) obdržala dva krát cenu Tony a raz Obi. Ďalšieho Tonyho získala v roku 1994. Napriek úspechu s filmom totiž divadlu zostala už verná.

Takže keď nastupovala do sveta celovečerného filmu (ale už za TV film SERVING IN SILENCE dostala Emmy), mala za sebou bohatú prax, akú nemajú mnohí herci v päťdesiatke. Preto sa netreba čudovať jej chladnokrvnému výberu rolí a ani tomu, že v ňom nezlyhala. 1982 nakrútil George Roy Hill adaptáciu Irvingovho románu SVET PODĽA GARPA a Glenn si zahrala matku Robina Williamsa (hoci od nej bol mladší len o päť rokov). Bola z toho oscarová nominácia. O nič horšie nedopadla ani spolupráca s Lawrenceom Kasdanom na melodráme VEĽKÉ ROZČAROVANIE. To jej do náruče hodilo ďalšiu oscarovú nomináciu. Tým sa výpočet nominácií na Oscara nekončí.

Nomináciu jej doniesli aj filmy Barryho Levinsona a Adriana Lynea. Kým v tom prvom stelesnila ex-lásku hlavného hrdinu (Robert Redford), v druhom sa predstavila v nečakane temnom svetle. Rolu vzala po Debre Wingerovej a Barbare Hersheyovej. V príbehu o vášni, žiarlivosti, zodpovednosti a šialenstve, stelesnila atraktívnu ženu, ktorej podľahne ženatý právnik (Michael Douglas). V Amerike prekvapivo úspešný psycho thriller OSUDOVÁ PRÍŤAŽLIVOSŤ bol začiatkom Douglasovej voľnej trilógie (ďalej „Základný inštinkt“ a „Disclosure“). Nomináciu na Oscara ´88 jej dohodila spolupráca so Stephenom Frearsom v kostýmových NEBEZPEČNÝCH ZNÁMOSTIACH (Frears ju režíroval aj v 90. rokov v jekyll / hydeovskom projekte MARY REILLY) - adaptácia de Lacloseovho zvrhlého románu. Výrazné úlohy vytvorila v cenených drámach DOM DUCHOV (Bille August) alebo VITAJTE V HOLLY SPRINGS (Robert Altman).

Rozumie si aj s hollywoodskym mainstreamom. Do výrazných podporných rolí ju obsadzujú kalibre ako Ron Howard (NOVINY), Tim Burton (MARS ÚTOČÍ!), Frank Oz (homosexuálna komédia IN A OUT) a Wolfgang Petersen (AIR FORCE ONE). Popularitu a finančné zaistenie jej priniesla maniakálna módna návrhárka Cruella De Vil v dvojici hraných disneyoviek 101 a 102 DALMATÍNOCOV (r. – Stephen Herek a Kevin Lima). Že si s Disneym rozumie, preukázala aj prepožičaním hlasu v jednom z jeho posledných klasicky animovaných hitov TARZAN (1999). Tým si vlastne splnila detský sen, spolupracovať s Disneyom.

Rada spolupracuje aj po boku výrazných mužských hviezd – Jeff Bridges (ZUBATÉ OSTRIE), Mel Gibson (HAMLET), Christopher Walken (televízny film KONIEC ZIMY), Patrick Stewart (LEV V ZIME). V poslednej dobe hrala u Woodyho Allena (ČOKOĽVEK) aj Franka Oza (STEPFORDSKÉ PANIČKY). A pikoška? V TARZANOVI s Christopherom Lambertom predabovala hlas Andie MacDowellovej.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Grace That Keeps This World, The
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Wilde Wedding
2016 Bastardi na cestě
The Girl with All the Gifts
The Wife
Warcraft: První střet
What Happened to Monday?
2015 Anesthesia
The Great Gilly Hopkins
2014 Až na dno
Od pěti do sedmi
Strážci Galaxie
2011 Albert Nobbs
Hoodwinked Too! Hood vs. Evil
Touch of Evil
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
Ten večer
2005 Generace X
Heights
Karcoolka
Nine Lives
Tarzan 2
2004 Osobní prohlídka (TV film)
Stepfordské paničky
2003 Lev v zimě (TV film)
Rozvod po francouzsku
Štětcem osudu (TV film)
2002 Pinocchio
Policejní odznak (TV seriál)
2001 Jižní Pacifik (TV film)
Zlatokopové na divoké řece (TV film)
Životní jistoty
2000 Baby (TV film)
102 dalmatinů
1999 Cast and Crew
Co vlastně ženy chtějí?
Sarah, prostá a vysoká (TV film)
Tarzan
Vítejte v Holly Springs
1998 Andrew Lloyd Webber: Koncert k 50. narozeninám (TV film)
Vítejte v Hollywoodu
Will a Grace (TV seriál)
1997 Air Force One
Cesta do ráje
Svatba naruby
Za soumraku (TV film)
1996 Mars útočí!
Mary Reilly
101 dalmatinů
1995 Tajná služba (TV film)
1994 Noviny
1993 Dům duchů
Skřivánek (TV film)
1991 Hook
Sarah prostá a neuvěřitelná (TV film)
Schůzka s Venuší
1990 Hamlet
Láska v Seattlu (TV film)
Zvrat štěstěny
1989 Dítě na zakázku
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Gandahar
Můj život v Ibaře (TV film)
Nebezpečné známosti
1987 Osudová přitažlivost
1985 Maxie
Zubaté ostří
1984 Carnival of the Animals (TV film)
Chlapec z kamene
Přirozený talent
Something About Amelia (TV film)
Tarzan
1983 Velké rozčarování
1982 Elephant Man, The (TV film)
Svět podle Garpa
1979 Too Far to Go (TV film)
Vlak naděje (TV film)
1975 Rules of the Game, The (TV film)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2014 Makers: Women in Hollywood
2013 Six by Sondheim (TV film) - a.z.
2012 Casting By
Love, Marilyn
2009 My Dog: An Unconditional Love Story
Peter Matthiessen: No Boundaries
2003 A Closer Walk
Freedom: A History of Us (TV seriál)
Po stopách jaguára (TV film)
2002 'Sunset Blvd.': A Look Back
2000 Režiséři: Robert Altman
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
The Lady with the Torch
1998 Christopher Reeve: A Celebration of Hope (TV film)
Robert F. Kennedy: A Memoir (TV film)
1996 101 Dalmatians, a Canine's Tale (TV film)
1995 Anne Frank Remembered (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
1993 Best of Disney Music: A Legacy in Song - Part II, The (TV film)
Sondheim: A Celebration at Carnegie Hall (TV film)
1992 Diamonds on the Silver Screen (TV film)
Lincoln (TV film)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Ocenění Breakthrough Prize 2014 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 TV Guide Live at the Emmy Awards (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2005 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
Vítejte doma! (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)

Producentská filmografie

2011 Albert Nobbs
2010 Pax
2001 Jižní Pacifik (TV film)
Zlatokopové na divoké řece (TV film)
1999 Sarah, prostá a vysoká (TV film)
1995 Journey (TV film)
Tajná služba (TV film)
1993 Skřivánek (TV film)
1991 Sarah prostá a neuvěřitelná (TV film)

Dokumentární

1988 American Experience (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(155)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace