foto

Tantoo Cardinal

  • nar. 20.7.1950 (65 let)
    Fort McMurray, Alberta, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tantoo Cardinal, vlastním jménem Rose Marie Cardinal se narodila 20. Července 1950 ve Fort McMurray v kanadském městě Alberta a je francouzsky „Métis" –osoba smíšeného původu evropského a amerických domorodců. Její babička byla z kmene Cree z Anzacu v Albertě a její dědeček byl Angličan.

Herečka byla dvakrát vdaná. Poprvé se vdávala hned po maturitě v roce 1968 a vzala si Freda Martina, se kterým se rozvedla v roce 1976, jelikož manželství trpělo jejím silným sociálním aktivismem, který z velké části převzala od svého manžela a syna Cheyenne. Druhého manžela si vzala roku 1988 a jmenoval se John Lawlor ale skončilo v roce 2000. Celkem má tři děti Cheynne, Clifforda a Riel. V roce 1993 obdržela čestný titul na Univerzitě v Rochesteru. Byla také členkou dramatické poroty na filmovém festivalu Sundance v roce 1994.

Cardinal jako mladá herečka začala svou kariéru s dokudramatem pro kanadskou Broadcasting Corp. (CBC) a produkcí pro Alberta Native Communications Society. Získala mnoho ocenění jako uznání za její herecké úspěchy a za její nadšení pro komunitu původních obyvatel, včetně ceny za nejlepší herečku amerických Indiánů na filmovém festivalu v San Franciscu, divadelní Sterling Award za nejlepší ženský herecký výkon v „All My Relations" (1990), na nativním indiánském filmovém festivalu Eagle Spirit Award získala cenu za celoživotní přínos domorodé umělecké společnosti. Také obdržela cenu za vynikající herecké výkony v Torontu obor Ženy ve filmu a televizi (WIFT). Tantoo rovněž přijala cenu Hill Sun Award za vynikající výsledky v domorodé filmové tvorbě (Native American Filmmaking) a je nejpopulárnější indiánskou herečkou ve své rodné Kanadě.

Osobní citace: „Neměli jsme televizi, tam, kde jsem vyrůstala v mé komunitě v severní Kanadě, pouze obrazy domorodých lidí, které jsme měli vystaveny, byli moje rodina a moji příbuzní, byly to nádherné a silné osobnosti, ke kterým jsem vzhlížela. Teprve když jsem se přestěhovala do Edmontonu v Albertě v roce 1965, jsem začala vidět úplně jiný typ obrazu, který v té době v kanadské společnosti převládal, negativní image původních obyvatel jako bezdomovci, kteří znamenají „méně než nic". Chtěla jsem jednat a to byl pro mne způsob, jak napravit tuto nerovnováhu; herectví mi umožňuje představit jiný druh pravdy, přinést nějaké světlo zpět do příběhů naší historie. Dostala jsem se i na jednání prostřednictvím své politické angažovanosti, a to prostřednictvím smyslu pro spravedlnost. Chtěla jsem vidět jak se věci mění, napravit některé lži, které byly o nás vyřčeny v celé historii. Postoj veřejnosti zpětně do 60. let byl tak zaostalý a špatně informovaný. V době, kdy jsem se dozvídala o naší historii a jak se s námi zachází, byla jsem plná vzteku. Byla to opravdu doba temna a velkého zklamání."

✽ Veassë Taurina "Ainy" Celva ✽

Herecká filmografie

2017 The Wind of Heaven
2016 Landlocked
On the Farm (TV film)
Penny Dreadful (TV seriál)
Predators Far and Near (S03E02)
2015 Hope Bridge
2014 Down Here
Strange Empire (TV seriál)
2013 Chasing Shakespeare
Maïna
2012 Eden
2011 Shouting Secrets
2010 Every Emotion Costs
Fathers & Sons
2009 Detektivní dovolená (TV film)
Tales of an Urban Indian (TV film)
2008 Ancestor Eyes
Angličan (TV film)
Changing Climates, Changing Times (TV film)
Mothers&Daughters
Older Than America
Prober se (TV film)
2007 Luna: Spirit of the Whale (TV film)
2006 Cesta za Vánocemi (TV film)
Indian Summer: The Oka Crisis
Unnatural & Accidental
Zmizení ráje
2004 Thief of Time, A (TV film)
Windy Acres (TV seriál)
2003 Strážce snů
2002 Wilderness Station, A
2001 Dodsonův svět (TV film)
2000 Jít za hlasem srdce (TV film)
Pokrevní sestry (TV film)
Postmark Paradise
1999 Hi-Line, The
In Jest
1998 Big Bear (TV film)
Kouřové signály
Ve stínu sekvojí
1997 Dobrodružství Malého Indiána
Silence
1996 Grand Avenue (TV film)
1995 Tecumseh: The Last Warrior (TV film)
1994 Lakota Woman: Siege at Wounded Knee (TV film)
Legenda o vášni
Město Siouxů
1993 Doktorka Quinnová (TV seriál)
Mustard Bath
Silent Tongue
Spirit Rider (TV film)
Where the Rivers Flow North
1992 Dlouhá cesta Lukáše B. (TV seriál)
North of 60 (TV seriál)
1991 Černé roucho
Lightning Field (TV film)
1990 Tanec s vlky
1989 Divided Loyalties
1988 Candy Mountain
War Party
1987 Gunsmoke: Návrat do Dodge (TV film)
Loyalties
1986 Places Not Our Own
1984 Spirit Bay (TV seriál)
1983 Running Brave
1982 New Day - New Horizon
1981 Na život a na smrt
1978 Marie Ann
1975 He Comes Without Calling

Dokumentární

2015 Crying Earth Rise Up - vyp.
Chasing Lear
2003 Dances with Wolves: The Creation of an Epic
World VDAY
1997 Lewis & Clark: The Journey of the Corps of Discovery (TV film)
1996 West, The (TV seriál)
1995 Nobody's Girls: Five Women of the West
500 Nations (TV seriál)
1990 Making of 'Dances with Wolves', The (TV film)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace