foto

Luboš Fišer

  • nar. 30.9.1935
    Praha, Československo
  • zem. 22.6.1999 (63 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jméno skladatele Luboše Fišera je spojeno s více než třemi stovkami filmů a televizních pořadů, jeho profil ale dotváří i řada skladeb vážné hudby, za něž získal četná mezinárodní ocenění. Byl rodákem z Prahy, po maturitě studoval obor skladba na konzervatoři pod vedením skladatele Emila Hlobila (1952-1956), vzdělání si pak doplnil ještě na HAMU (1956-1960), od té doby působil ve svobodném povolání jako hudební skladatel.

Práce pro film začala převažovat v jeho tvorbě již v počátku jeho kariéry a od poloviny šedesátých let pořizoval hudební doprovod k několika titulům ročně. Šíři svého talentu a kompoziční kreativitu prokazoval Fišer schopností složit hudbu pro jakýkoliv žánr a v tomto ohledu je jeho filmografie zajímavá svou pestrostí; psal pro dětské filmy, kriminálky, historické snímky, komedie i žánrově nevyhraněné poetické snímky. Z prvopočátků jeho filmové tvorby připomeňme například umělecky hodnotný film DITA SAXOVÁ (1967), tématicky podobný je také televizní titul MODLITBA PRO KATEŘINU HOROWITZOVOU (1965), který mu vynesl Cenu za nejlepší hudební dílo pro film 1965, oceněny byly také jeho hudební kreace k televizním snímkum ÚZKOST (1966) a HOŘE Z ROZUMU (1966), v Itálii získal cenu za hudbu ke krátkému televiznímu filmu BLUDIŠTĚ NOCI (1969).

Z Fišerovy tvorby sedmdesátých let zasluhují zmínku umělecky hodnotné filmy PETROLEJOVÉ LAMPY (1971) nebo MORGIANA (1972), stylizovaným hudebním doprovodem obohatil ale také například komedie Oldřicha Lipského (SLAMĚNÝ KLOBOUK, 1971; ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA, 1977). Četnější spolupráci navázal s režisérem Karlem Kachyňou a hudbou vybavil jeho poetické tituly LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979), POZOR, VIZITA (1981) nebo SESTŘIČKY (1983). Za hudbu ke Kachyňově adaptaci literární předlohy ZLATÍ ÚHOŘI (1979) získal cenu Prix Italia. Z další spolupráce s televizí připomeňme například seriál CHALUPÁŘI (1975), jehož ústřední píseň Když máš v chalupě orchestrion v podání Waldemara Matušky zasahuje do populární hudby. Dodnes je mezi diváky populární také ústřední hudební motiv k pohádkovému seriálu ARABELA (1980). Z tvorby pro nejmenší diváky se sluší připomenout večerníčkový seriál MACH A ŠEBESTOVÁ (1982).

Vedle práce pro film a televizi komponoval Luboš Fišer vážnou hudbu, napsal řadu orchestrálních skladeb různého charakteru, věnoval se také vokální tvorbě, řada jeho prací měla premiéru v zahraničí a Luboš Fišer se ztíženými možnostmi vycestovat z Československa jejich provedení nikdy neslyšel. V roce 1965 získal v Paříži cenu UNESCO za skladbu Patnáct listů, později v Salzburgu obdržel první cenu za televizní operu Věčný Faust (1986). Pro salzburský hudební festival Salzburger Festspiele napsal orchestrální serenádu, pro podobně laděné skladby byl oslovován také z Německa.

Hudební tvorbu pro film zakončil Luboš Fišer důstojným způsobem a za své poslední kompozice pro plátna kin obdržel dvakrát cenu Českého lva (GOLET V ÚDOLÍ, 1994; KRÁL UBU, 1996). Zemřel v Praze 22. června 1999 ve věku 63 let. Byl ženatý a měl jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

2002 Chlípník (TV film)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
1997 O perlové panně
Žena v kleci (TV film)
1996 Král Ubu
1995 Golet v údolí
1993 Mistr Kampanus (TV film)
1992 Černí baroni
Helimadoe
1991 Býk
Labyrint
1990 Král kolonád
1986 Smrt krásných srnců
1985 Duhová kulička (TV film)
Mach a Šebestová k tabuli!
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
Moje druhá první láska (E05)
Válka si nevybírá (E04)
Trápení kocoura Žolyho (E03)
Malý muž a velká žena (E02)
další epizody
1984 Hubertus (TV film)
1983 Fandy, ó Fandy
Jak Mach a Šebestová hlídali dítě
Sestřičky
Střelci (TV film)
Ukradené sluchátko
Zázračný lékař (TV film)
1982 Krakonoš a mistr Jehlička
Krakonoš a ovčák
Krakonoš a škola
Mach a Šebestová (TV seriál)
Páni tvorstva
Pokušení (TV film)
Žhářka (TV film)
1981 Hadí jed
Krakonoš a poslíček
Krakonoš a pytlák
Oběť pro kamaráda
O bílé princezně
Počítání oveček (TV film)
Pozor, vizita!
Tajemství hradu v Karpatech
1980 Cukrová bouda
Krakonoš a strašidlo
Policejní pes
Vzorné chování
1979 Arabela (TV seriál)
Kaliba (TV film)
Lásky mezi kapkami deště
O Maryšce a vlčím hrádku
Piráti
Přírodní zákony
Spodky (TV film)
Trafika (TV film)
Zavazadlo (TV film)
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Daliborka
Dobrodružství Péti Světošlápka (TV seriál)
Hrozba
Jeruzalémská ulice
Jožin (TV film)
Krakonoš a kukačky
Kropáček má angínu
Lakomec (TV film)
Lázně (TV film)
Logika (TV film)
Svatební košile
Tajemství Ocelového města
Zoologická zahrada
1977 Adéla ještě nevečeřela
Člověk neandrtálský
Jak zničit vlastní mužstvo (TV film)
Kačička Modropierko (TV film)
Krakonoš a fousatá Dontovka
Krakonoš a sklínkař Matěj
Krakonoš a správce Markvart
Krakonoš a tovaryš
Nevěsta (TV film)
Paličova dcera (TV film)
Pasiáns
Podivný výlet
Romance Helgolandská
Školní výlet
Ze života dětí
1976 Dobrý den, město
Jezdci z apokalypsy Albrechta Dürrera
Kaštanka
Kateřina zlé pověsti (TV film)
Malý tygr
Ostrov stříbrných volavek
O utrženém sluchátku
Pat a Mat: Kuťáci
Pozor, ide Jozefína!
Revizoři (TV film)
Uloupený obraz
1975 Hugo a Bobo
Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Náhradník (E09)
Režisér (E08)
Romeo z autobusu (E07)
další epizody
Kouzelný dědeček
Krakonoš a švec
O třech písmenkách
Pomsta (TV film)
Sarajevský atentát
Straty a nálezy (TV seriál)
Velbloudí nápady
1974 Břetislav a Jitka (TV film)
Královský gambit (TV film)
Lidé z metra
Osud jménem Kamila
Pozdní léto (TV film)
1973 Družina černého pera
Lesní panna (TV film)
Poklad v pyramidě
Poslední dopis (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
Sen rytíře Atributa
Zlá noc
1972 Adam Šangala (TV film)
...a pozdravuji vlaštovky
Bitva o Hedviku
Dotek motýla (TV film)
Dvě věci pro život
Konec knihy VI. (TV film)
Morgiana
Návraty
Očistná lázeň
Tie malé výlety
Úspory (TV film)
1971 Babička
Bakaláři (TV seriál)
Claim na Hluchém potoku
Klícka (TV film)
Kráska a zvíře (TV film)
My tři a pes z Pětipes
Petrolejové lampy
Poslední výstřel Davida Sandela
Rozsudek (TV seriál)
Slaměný klobouk
Taková normální rodinka (TV seriál)
Utopená ponorka
Velikonoční dovolená
Zpívající loď
1970 Adagio
Dlouhá bílá nit (TV film)
Hlídač
Julián odpadlík (TV film)
Kaňon samé zlato
Lucie a zázraky
Mata Hari (TV film)
Nahota
Na kolejích čeká vrah
Na kometě
Nedokončený víkend
Pokažená svatba
Psíčci lorda Carltona (TV film)
Romanetto (TV film)
S Rozárkou (TV film)
Svatby pana Voka
Šest uprchlíků (TV film)
Valerie a týden divů
Velká neznámá
1969 Aksál (TV film)
Balíčky
Barometr (TV film)
Bellevue (TV film)
Bludiště moci (TV film)
Flirt se slečnou Stříbrnou
Mlčení mužů
Neděle 1969
Obžalovaná (TV film)
O starém psu Bodříkovi
Případ pro začínajícího kata
Smrtící vůně
Snídejte v trávě!
Vyloženě rodinná historie (TV film)
1968 Krtek a tranzistor
Město ve smutku
Raport (TV film)
V tunelu
1967 Dita Saxová
Jak jedna paní dostala psaní
Jak se zbavit Helenky
Soud pana Havleny (TV film)
Strážce majáku
Waterloo (TV film)
1966 Úzkost
1965 Délka polibku devadesát
Horký vzduch
Konec velké epochy (TV film)
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Neviditelný (TV film)
Ztracená tvář
1964 Místo v houfu
1963 Melouch (TV film)
Okurkový hrdina
Romance štědrovečerní (TV film)
Věštec
1962 Večer (studentský film)

Dokumentární

2009 Restaurované filmy Jana Špáty
2002 Klíč k určování trpaslíků podle deníku Pavla Juráčka
1992 Rekviem za ty, kteří přežili
1976 Dvě jubilea Jana Zrzavého
1975 A rudý prapor zavlaje
1970 Poslední dějství (TV film)
Svítí slunce? (TV film)
1968 Kavkazský podzim
Lidé z hor
Vracejí se domů
Znamení krve
1967 Respice finem
Země sv. Patricka

Herecká filmografie

Dokumentární

1990 Oslovení hudby (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(337)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace