foto

Ivan Martin Jirous

  • nar. 23.9.1944
    Humpolec, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 9.11.2011 (67 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ivan Martin Jirous byl mezi přáteli znám pod přezdívkou "Magor". Působil jako básník, publicista, výtvarný kritik, skladatel, signatář Charty 77, duchovní zakladatel a vůdce Československého undergroundového hnutí zvaného Druhá kultura (tzn. neoficiální). Narodil se dne 23. září 1944 v Humpolci. V roce 1969 vystudoval Univerzitu Karlovu v oboru Historie umění a vzal si Věru Vařilovou, s níž měl syna Tobiáše. Podruhé se oženil v roce 1976 s Juliánou Stritzkovou s níž měl dvě dcery.

Jirous hrál na konci 60. let v kapele The Primitives Group. Poté se stal manažerem kapely The Plastic People of the Universe, která pod jeho vedením na začátku 70. let začala hrát undergroundové texty neúnosné pro tehdejší režim. V roce 1973 byl zatčen s přáteli, když v hospodě urážel bývalého důstojníka StB a snědl před ním výtisk novin Rudého Práva. Plastikům bylo oficiálně zakázáno hrát a jejich koncerty byly rozháněny bezpečnostními složkami. Někteří z účastníků byli biti a zatýkáni. Jirous tedy začal domlouvat koncerty pod záminkou oslav svateb a soukromých akcí. Navzdory tomu, že měl tyto akce a svatby úředně povoleny, byl Jirous a tři undergroundoví hudebníci v roce 1976 odsouzen za údajné výtržnictví, které obžaloba opírala o několik sprostých slov v desítkách textů The Plastic People of the Universe. V reakci na odsouzení Jirouse a hudebníků vznikla v Československu skupina zastávající se lidských práv a svobod s názvem Charta 77.

Jirous v boji s komunistickým režimem neustal a byl vězněn za své postoje ještě několikrát. Měsíc po propuštění řekl činitelce Svazu socialistické mládeže, že je "buržoasní kráva" a dostal osmnáct měsíců. Počtvrté byl Jirous odsouzen v roce 1982 za vydávání a distribuci undergroundového samizdatového časopisu Vokno mezi nejtěžší zločince a vrahy ve Valdicích. Po propuštění znovu aktivizoval underground a působil na mladé lidi. Naposledy byl zatčen v roce 1989 a propuštěn až po Sametové revoluci. Jirous během 70. a 80. let strávil ve vězení celkem 8,5 roku. Pro své neúnavné a ostré protikomunistické postoje je jednou z osobností, jejichž činnost vedla k pádu vlády KSČ v Československu. Jirous byl přítelem Václava Havla a dalších disidentů, ale názorově se s nimi po revoluci rozešel, jelikož nesouhlasil s tím, že KSČ nebyla postavena mimo zákon.

Během věznění ve Valdicích mezi nejtěžšími zločinci Jirous složil básnickou sbírku Magorovy labutí písně, kterou si kvůli zákazu psaní zapamatoval a sepsal ji teprve po propuštění. Za tuto sbírku získal cenu Toma Stopparda a za celoživotní dílo cenu Jaroslava Seiferta. Jirous se po roce 1989 stal členem PEN klubu a dál hájil svobodu umění. Zastával se například účastníků Czechteku 2004.

Ivan Martin Jirous se stal symbolem svobody umění a undergroundového hnutí v Československu. Po revoluci do roku 2005 pořádal pravidelné koncerty a festivaly Magorovo Vydří. Zemřel dne 9. listopadu 2011.

Martin "Ravi" Pražák

Herecká filmografie

2005 Zákonitosti života včelstva (studentský film)

Dokumentární

2015 Co znamenalo vésti koně (TV film) - a.z.
2014 Evangelium podle Brabence - a.z.
Fenomén Underground (TV seriál) - a.z.
Olga - a.z.
Život podle Václava Havla (TV film) - a.z.
2012 Rok bez Magora - a.z.
04826 Jirous (TV film)
2011 Cena Jindřicha Chalupeckého (TV film)
2010 Co by kdyby (TV seriál)
Český mír
2009 Proces s Plastic People (TV film)
2008 Naše jediná jistota je, že všechno dobře dopadne (studentský film)
2007 Ivan Martin Jirous čte dopis od Dášy Vokaté při mši u Tyrolského domu v oboře knížete Schwarzenberka (studentský film)
2006 Blázen jsem ve své vsi (TV film)
13. komnata Ivana Martina Jirouse (TV film)
2004 Český Woodstock
2002 Ivan Martin Jirous - 23 záběrů (studentský film)
Kdo bude hlídat hlídače aneb Klíč k chaloupce strýčka Toma
2001 Chvála bláznovství (studentský film)
Mejla (TV film)
Milan Hlavsa a Plastic People of the Universe
2000 Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce
Fišer alias Bondy II (TV film)
Mordochór
1999 Občan Karel Kryl (TV film)
Vis Magor - Poema o básníkovi (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Alternativní kultura (TV seriál)
Do čítanek... (TV film)
1996 Co dělat?
1993 Curious: The Velvet Underground in Europe
1992 Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
1990 Frank Zappa v Praze (TV film)
1989 Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)
1981 Inventura
1977 Atentát na kulturu (TV film)
1970 Plastic People of the Universe (studentský film)

TV pořady

2008 Historie.cs (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace